Ultraløber Carsten:

Overlevede den afrikanske skærsild

Hørsholmborger Carsten Nøhr Nielsen gennemførte for nylig et ultraløb på mere end 400 kilometer gennem den sydafrikanske natur med et flot resultat til følge

Af
Joachim Weichel

Det er de færreste, der kan nikke genkendende til, hvordan det må føles at være Carsten Nøhr Nielsen i disse dage. Han har for nylig gennemført ultraløbet Munga Trail i Sydafrika, der med sine mere end 400 kilometer af flere bliver betegnet som det hårdeste løb i verden. Det bliver understreget af, at kun ni løbere gennemførte turen gennem den afrikanske skærsild og tilbage igen, som Hørsholmborgeren tilbagelagde på 110 timer og 25 minutter, og det var nok til, at han var andenhurtigste mand gennem helvedet.

Nat og dag i naturen

Selvom Carsten Nøhr Nielsen holdt et højt tempo hele gennem ruten, er der stadig tid og overskud til at nyde den afrikanske natur på trods af, at solens varme greb tvinger kræfterne ud af kroppen på løberne. Derfor måtte man midt i smertehelvedet huske sig selv på at nyde naturen, fordi når mørket kom, ændrede oplevelsen karakter.
"Om natten var alt ens, og mørket dernede er totalt, når det er der. Jeg løb i mørket fra 18 til 06, og overgangen til lys sker inden for få minutter. Men om dagen var der masser af tid til at nyde naturen og særligt i de passager, hvor vi løb på bjergveje, var der den vildeste udsigt. Det var også en stor naturoplevelse at passere jungle, når det foregik i dagslys. Om natten var det ikke særlig rart," fortæller jernmanden.
Der var således ingen kære mor, når man først havde begivet sig ud i mørket, hvor næste checkpoint lå omkring 80 kilometer ude i intetheden.
"Mørket var som sådan ikke noget problem, da jeg var mentalt forberedt på at løbe i mørket. Der var dog den ting, at navigation blev sværere, og at løbeturen kom til at virke uendelig, da det totale mørke gjorde, at man mistede enhver fornemmelse for, hvor man befandt sig," siger Carsten Nøhr Nielsen.
 

Urokkelig jernvilje

Selvom hans fødder flere gange undervejs voldte ham store problemer, var det aldrig en mulighed at kaste håndklædet i ringen og lade den afrikanske naturs grimme ansigt vinde. Kun én gang tvivlede han på, om han ville klare løbet inde for tidsgrænsen, og det var efter checkpoint 4, hvor smerten fra vabler og betændelser var ved at få taget over ultraløberens jernvilje.
"Det var aldrig en option for mig at give op før løbet eller på noget som helst tidspunkt undervejs. Jeg har aldrig givet op i et ekstremløb, uanset hvad forholdene har været, og denne gang vidste jeg yderligere, at der sad i hundredevis af mennesker i Danmark og i udlandet, som fulgte mig via GPS-tracker og via de updates, min kone løbende lavede, så det var en yderligere årsag til, at jeg aldrig nogensinde ville have givet op," lyder det bestemt fra Hørsholm-borgeren.
Derudover hjalp det, at han fandt ind i en symbiose med den sydafrikanske kvinde Nicky Booyens, som drog fordel af hinanden gennem halvdelen af løbet.
"Jeg valgte at løbe med en pige, der hed Nicky i cirka tre døgn. Jeg havde egentlig indstillet mig på at skulle løbe det hele alene, men vi fandt ind i et godt makkerskab, og så føltes det bare meget tryggere at være to, når natten kom og den svære del af navigationen startede. Ellers brugte jeg ikke rigtig andre. Det var i det hele taget meget lidt, at jeg så andre, da vi hurtigt blev spredt ud over en stor distance," fortæller Carsten Nøhr Nielsen, der stille og roligt er ved at komme til hægterne efter kræftanstrengelserne.

Født på ny

Selvom Hørsholm-løberen kun fik et synligt bevis på, at han fik tæmmet den afrikanske natur, med hjem i kufferten i form af en medalje, føltes bagagen langt tungere, end da han rejste ned til Sydafrika. Han er blevet mange oplevelser rigere, og hver gang han når i mål ved et ultraløb, er det ligesom en genfødsel.
"Dette løb har for altid forandret mig som ultraløber, og det er en oplevelse, som har været så intens og så fantastisk, at jeg altid vil tænke tilbage på det med stor taknemmelighed. Det har rykket grænserne for, hvad jeg kan, og hvad jeg på mange måder er i stand til. Jeg vil også altid tænke tilbage på afslutningen - de sidste 18 kilometer i det værst tænkelige underlag, den frusterende time, hvor jeg var faret vild og vidste, at en af de andre løbere langsomt men sikkert nærmede sig bagfra, og hvordan jeg uden at være gået i panik endelig fandt tilbage på sporet og kom igennem de sidste udmargrende kilometer i det terræn for derefter at afslutte løbet med en meget stejl 2,5 kilometer lang løbetur opad på en asfaltvej," afslutter den forandrede ultraløber.
Nu holder Carsten Nøhr Nielsen en mindre pause med ultraløbene, inden han senere på året igen giver sig i kast med udfordringer, som ændrer den måde han betragter og lever livet.

null

Publiceret 09 May 2017 13:30

Ugebladet Hørsholm nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Ugebladet Hørsholm
SENESTE TV