Peter på ti år husker en betjent med ømme fødder

64-årige Peter Nitsche var øjenvidne, da dampkedel listede gennem byen

Af
Fred Jacobsen

“Det er jo begrænset, hvad man kan huske som ti-årig dreng, men jeg har stadig ét billede klart på nethinden: Politimanden, der sidder med fødderne i vand, fordi han havde ondt i dem efter en lang gåtur.”
Det er 64-årige Peter Nitsche fra Hørsholm, der fortæller historien efter at tidligere fotograf Børge Noer her i Ugebladet efterlyste vidner til en stor særtransport, der kørte gennem byen i 1963.

Så den fra Vaskomaten

Peter Nitsche så transporten fra 'Vaskomaten', som hans mor ejede på Usserød Kongevej 49.
“Jeg husker politimanden, der gik forrest og dirigerede trafikken, og dernæst flere mænd med lange stænger, som de løftede elledninger med, så den høje last kunne passere,” husker Peter Nitsche.
Han mener også, at der blev lavet et tv-indslag eller en avisartikel om politimanden, der havde ømme fødder efter at have gået mange kilometer foran særtransporten.
“Som sagt kan det være begrænset, hvad en ti-årig kan huske, men jeg mener bestemt, jeg så politimanden sidde med fødderne i noget vand for at tage ømheden,” fortæller Peter Nitsche, som dog også tilføjer, at han kan have læst om det eller set det i tv.
Han har også set nøje efter, om det måske endda er ham selv, der er på Børge Noers foto, men det mener han ikke er tilfældet.

Det er en dampkeddel

Peter Nitsche mener, at lasten er en dampkedel, der var på vej til et kraftværk. Meget sandsynligt Stigsnæsværket ved Kalundborg.
Kedlen blev blandt andet brugt til at raffinere brændstof, fortæller Petert Nitsche, der senere selv kom i lære som maskinarbejder på Helsingør Skibsværft, hvor den store kedel er fremstillet. Senere videreuddannede han sig til maskinmester, tog ud at sejle og arbejder nu som projektleder på en skiltefabrik i Glostrup.

Oliefyret dampkeddel

En anden læser, der henvender sig til Ugebladet, bekræfter, at der er tale om en dampkeddel. Læseren er civilingeniør Niels Bayer fra Hørsholm. Han skriver:
“Jeg er ret overbevist om, at de to billeder viser transport af en oliefyret dampkedel, en såkaldt røgrørskedel. I venstre side af kedelfronten kan man se en hængslet luge, der giver adgang til mekanisk rensning af kedlens røgrør i forbindelse med stop. I øverste højre hjørne af kedelfronten kan man ane en rund beholder med skueglas og vandstandsarmatur. Det er kedlens overbeholder, hvor damp og kogende vand skilles.”
Niels Bayer oplyser til Ugebladet, at han har en fortid hos Vølund.

Publiceret 25 July 2017 12:00

SENESTE TV