Vibeke Nerup under søndagens demonstration med dagens ordstyrer, Leif Bork Hansen og en beboere fra Sjælsmark.
Vibeke Nerup under søndagens demonstration med dagens ordstyrer, Leif Bork Hansen og en beboere fra Sjælsmark.
Foto: Fred Jacobsen
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

SE BILLEDERNE: Vibeke blev anholdt for børnenes skyld

Hørsholm-pensionister stiller op for Bedsteforældre for Asyl hver anden uge ved Udrejsecenter Sjælsmark

Vibeke Nerup, pensioneret sygeplejerske på 75 år, var blandt en af 28 bedsteforældre, der i 2010 sang Benny Andersens “Barndommens Land” i Folketinget, blev anholdt for det og fragtet til politistationen i Bellahøj.

“Jeg husker tydelig en ældre deltager, der med sin rollator rullede op foran en hærdebred politibetjent og sagde: 'Lille betjent, vær ikke bange. Vi gør ikke noget.”

Sangen, som er Bedsteforældre for Asyls slagsang, blev ulovligt afsunget, da bedsteforældrene protesterede mod stramninger i asylloven.

Det gør Vibeke og hendes snart 80-årige mand Jørn stadig: Hver anden søndag tropper de op for at vise deres modstand mod den måde, Danmark behandler især børn i asylcentrene. Det har de gjort i ti år nu - også i søndags i sne og blæst foran Udrejsecenter Sjælsmark.

Har 14 børnebørn

“Vi har selv 14 børnebørn og ønsker ikke at få spørgsmålet: 'Hvorfor gjorde I ikke noget?',” fortæller Vibeke Nerup hjemme i køkkenet i Mikkelborg Park med udsigt til Øresund på den ene side og golfbanen på den anden.

Sådan en søndag eftermiddag kunne de to pensionister mageligt nyde endnu en god kop kaffe og Vibekes velsmagende hjemmebag med hjemmelavet hybenmarmelade fra sommerhuset i stedet for at iføre sig skitøj, hue og vanter for at markere deres utilfredshed.

Gør børn fortræd

“Danmark gør børn fortræd,” er ikke bare Bedsteforældre for Ayls motto, det er også det, Jørn og Vibeke mener og ikke vil finde sig i.

“Børnene skal ud at bo i samfundet og gå i skole. De får ingen kompetencer i centrene. Nogle har boet i forskellige centre i 12 år og flyttet rundt mange gange i den vigtigste periode i deres liv. Det er i disse år, de bliver præget,” forklarer Vibeke og Jørn Nerup.

Jørn er oprindeligt læge og engagerer sig også i denne bevægelse, fordi han har haft flygtningelivet tæt inde på kroppen som frivillig for Folkekirkens Nødhjælp i de besatte områder i det sydlige Palæstina og Gaza.

“Jeg gør det også, fordi jeg ved, hvordan et undertrykt folk har det,” siger Jørn Nerup.

March til Sjælsmark

Bedsteforældre for Asyl har tidligere holdt deres møder foran Center Sandholm, men marcherede for nylig til Udrejsecenter Sjælsmark, fordi det nu er et udrejsecenter for afviste asylansøgere. Og det er her, børnene er. 70, hvoraf der for tiden er 59, der af forskellige grunde ikke kan udvises og derfor må leve en tilværelse i en nedlagt kaserne, der er “så utålelig som muligt, ifølge Inger Støjberg”, som Jørn Nerup formulerer det.

Det er ikke bare en demonstration, Vibeke og Jørn Nerup deltager i. Det er møder med en klar dagsorden, der holdes udendørs uanset vejret, hvor gruppen fordeler opgaver og får de nyeste oplysninger om asylforhold.

Vibeke og Jørn arbejder blandt andet med at forberede Bedsteforældre for Asyls deltagelse i Folkemødet på Bornholm, skriver høringssvar og arrangerer demonstrationer, mens andre har direkte kontakt med flygtninge som bisiddere, læsehjælp, anden hjælp i dagligdagen og lignende.

Selvgode og selvretfærdige

“Kan man bare gøre en lille smule, skal man gøre det,” lyder det fra Jørn Nerup, der lige som Vibeke gerne ser, at flere deltager i at gøre opmærksom på den efter deres mening urimelige behandling, børn er udsat for.

“Der er nogle, der beskylder os for at være selvgode og selvretfærdige. Men man skal ikke vide ret meget om disse børnefamiliers situation for at forstå, at Danmark overtræder FN's Børnekonvention og for at indse, at den måde, Danmark behandler disse mennesker på, er uværdigt for en retsstat,” lyder det fra Hørsholm-parret.

Danmark gør børn fortræd

Jørn Nerup, Bedsteforældre for Asyl

Fakta

Bedsteforældre for Asyl har eksisteret i ti år og har 600 personer på maillisten og næsten 2000 venner på Facebook.

Der holdes møder ved Udrejsecenter Sjælsmark hver anden og hver fjerde søndag.

Sjælsmark er udrejsecenter for familier, hvor der er udsendelseshindringer, enlige voksne mænd og kvinder samt par og femilier.

Der er for tiden 178 personer på Sjælsmark. Der er 70 børn, hvoraf 59 ikke kan udvises.

Udgangspunktet for centrets beboere er, at der ikke er noget perspektiv for dem at få lovligt ophold i Danmark.

Publiceret: 13. Februar 2018 09:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Ugebladet