Kulturformand Nadja Maria Hageskov (K) viser her de nye rullende biografsæder frem. Foto:Peter Mailand
Kulturformand Nadja Maria Hageskov (K) viser her de nye rullende biografsæder frem. Foto:Peter Mailand
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Trommen: Til fest på en vej fuld af bump

30. marts åbner de nye sale i Trommen med den omstridte biograf. Åbningen sker i skyggen af en uafklaret klagesag

“Det bliver verdensklasse, det her,” sagde det konservative kommunalbestyrelsesmedlem Jan H. Klit, da kommunalbestyrelsen på sit januarmøde besluttede at finde yderligere 2,25 millioner kroner for at sikre, at både premieregæsterne - og kommende gæster i øvrigt - kan føle sig sikker på den nye svævende balkon i den store sal.

Den dag var der enighed rundt om bordet: Alle kunne se nødvendigheden af at smide de ekstra penge i projektet, når man nu var kommet så langt.

“Men det har været en alt for lang sag,” konstatere en anden af de begejstrede, formand for Sport-, fritid- og kulturudvalget, Nadja Maria Hageskov (K), som dermed opsummerede Trommens bumpede vej mod den festlige premiere.

For de nye fleksible sale i kulturhus Trommen, som fremover skal kunne rumme pop- og rockkoncerter, klassisk musik, teater og - som det seneste skud på stammen - biograf, har bestemt ikke været alle mands kop té hverken i kommunalbestyrelsen eller rundt omkring i Hørsholms kulturelle miljø.

Så når premieregæsterne torsdag 30. marts strømmer til det, Nadja Maria Hageskov i en pressemeddelelse forleden kaldte “landets eneste kombinerede kulturhus med bibliotek og biograf af sin slags”, vil de bevæge sig på en vej med en del bump på.

Lovlighed betvivles

Faktisk er det ikke afklaret, om konstruktionen med en kommerciel, kommunalt drevet biograf i et kommunalt drevet kulturhus med bibliotek er lovlig.

Den sag 'tygger' man Ankestyrelsen på, som nu er den myndighed, der fører tilsyn med kommunerne (tidligere var det Statsforvaltningen, red.), på baggrund af en klage fra Jørgen Holck, formand for biografforeningen i Hørsholm) og Svend Erik Jensen, formand for Hørsholm Musikforening og Hørsholm Kulturelle Samvirke. De klagede i slutningen af januar 2016.

De mener, at Hørsholm handler i strid med Kommunalfuldmagten ved at drive erhvervsvirksomhed i ulovlig konkurrence med andre kommercielle biografer. De mener, at kommunen lejer lokalerne ud til biografdrift til en langt lavere leje end man forlanger af andre, og mener at Hørsholm reelt giver langt mere i tilskud end de må ifølge EU's såkaldte de minimis-forordning.

Ankestyrelsen (tidligere Statsforvaltning, red.) har bedt kommunen om at svare på kritikpunkterne. Det gjorde kommunalbestyrelsen første gang i maj - med godt et par måneders forsinkelse plus en mindretalsudtalelse fra syv medlemmer af Venstre, Liberal Alliance og løsgængeren Gitte Burchard - og så igen 28. november, halvanden måneder efter fristen.

I svaret afviser kommunalbestyrelsens flertal kritikpunkterne. Og i Ankestyrelsen oplyser presse- og kommunikationskonsulent Jesper Elund, at der endnu ikke kan sættes dato på, hvornår sagen bliver afsluttet.

Publiceret: 22. Marts 2017 10:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Ugebladet

ANNONCER
Se flere