Nordsjællands Politi har været ude med omfattende kontroller af uopmærksomme bilister.

Nordsjællands Politi har været ude med omfattende kontroller af uopmærksomme bilister. Arkivfoto

Politikontrol mod trafikdræber:

Så mange måtte tage hjem med bøde for ikke at holde øjnene på vejen

Uopmærksomhed i trafikken er et af de største problemer og i sidste udstedte Nordsjællands Politi 342 bøder, 23 klip samt fem betingede frakendelser af førerretten. Den helt store synder var mobiltelefonen, som 89 trafikanter, heraf 19 i Hørsholm, glemte at lægge fra sig

Med 56 målrettede kontroller havde Nordsjællands Politi i sidste uge den store bødeblok fremme og et helt særligt fokus var målrettet mod tidens største trafikproblem: Trafikanternes uopmærksomhed.

De mange kontroller var fordelt på 11 af politikredsens kommuner - og Hørsholm gik ikke fri.

Politiets øjne var først og fremmest fokuseret på brugen af mobiltelefoner under kørsel, som sidestilles med uopmærksomhed, og 89 personer, en enkelt af dem på cykel, havde ikke lagt mobil fra sig og måtte køre fra færdselskontrollerne med en bøde. 19 af dem blev snuppet i Hørsholm.

"Vores kontroller viser, at brugen af mobiltelefon under kørsel er et udbredt fænomen, og det betyder, at mange bilister ikke har øjnene på vejen, når de kører bil. Det er bekymrende, fordi der er klare beviser for, at netop uopmærksomhed dræber i trafikken, og man udsætter ikke bare sig selv, men også andre for fare, hvis man kigger væk et øjeblik," fortæller fungerende politikommissær Nick Gall og leder af Operativ Færdselssektion i Nordsjællands Politi i en pressemeddelelse.

Mobilen er største synder

Ifølge statistikken er uopmærksomhed årsag til eller en af årsagerne til hver tredje færdselsulykke med dødelig udgang. Og mobiltelefonen er og bliver den største synder, da det er svært at kigge på både skærm, ramme tasterne og kigge på vejen på samme tid.

Nordsjællands Politi noterede også et større antal seleforseelser, nemlig 72 i alt, heraf syv i Hørsholm. Selv om selen ikke påvirker førerens opmærksomhed, spiller den alligevel en væsentlig rolle i, om man kommer fra et færdselsuheld med livet i behold.

Spænd selen

At spænde selen bør være det første, man gør, når man sætter sig ind i bilen, lyder opfordringen fra Nick Gaal og henviser til tal fra Vejdirektoratet, der viser, at manglende eller utilstrækkelig brug af sele er medvirkende årsag til, at 15 procent af trafikulykkerne i 2017 endte med dødelig udgang.

"Det er rigtig ærgerligt, at vi er nødt til at give bøder til så mange mennesker i løbet af en enkelt uge, men jeg håber, at vi med bøderne og en snak med de pågældende bilister har formået at forklare dem, hvad følgerne af deres forseelser kan være. Forhåbentlig betyder det, at de tænker sig om en ekstra gang, når de sætter sig bag rattet igen, og at de passer på sig selv og deres medtrafikanter," slutter leder af Operativ Færdselssektion i Nordsjællands Politi, Nick Gall.

Ved politikontrollerne blev der også målt hastighed, og her fik fem bilister i Hørsholm en bøde stukket ind af sideruden.

Samlet udstedte Nordsjællands Politi 342 bøder, 23 klip samt fem betingede frakendelser af førerretten.

timo

Publiceret 05 March 2019 11:40