Ravnkilde elsker sit fag og de gamle ure. At skille dem ad og se hvad urmageren fra en svunden tid har fundet på. Foto: Morten Timm

Ravnkilde elsker sit fag og de gamle ure. At skille dem ad og se hvad urmageren fra en svunden tid har fundet på. Foto: Morten Timm

Urmagerens 25 hyggelige år i Hørsholm

John Ravnkilde kan fejre sin urmagerforretnings 25 års jubilæum

Af
Morten Timm

"Er du klar over, hvem der holder jul hele året. Det gør urmageren..."

Det gode humør er intakt og alderen stopper ikke 79-årige John Ravnkilde - og slet ikke lysten til at komme med som små morsomme sprogblomster.

Den altid smilende og historiefortællende urmager på Usserød Kongevej runder endnu et markant hjørne, når han 1. september kan fejre butikken "Antikke og Gamle Ure" og sit eget 25 års jubilæum i Hørsholm.

"Jeg synes virkelig, at det har været 25 hyggelige år i Hørsholm. Det er rigtig rart at være her, og jeg har været så glad for at lære så mange forskellige mennesker at kende og høre så mange fortællinger om deres gamle ure," fortæller John Ravnkilde, der tilbage i 2011 kunne fejre sit 50 års jubilæum som urmager.

"Jeg elsker jo mit fag, og jeg elsker at lave gamle ure. At skille dem ad og se, hvad urmageren for flere hundrede år siden har fundet på af ting..."

Nuet og tiden

Derfor har han heller ingen planer om at stoppe og indstille sit virke.

"Når alt er, som det er nu, så fortsætter jeg. Jeg kan slet ikke lade være, men jeg tager et år ad gangen," oplyser John Ravnkilde, der stadig har masser af lave som urmager.

"Nuet afspejler tiden. Og om lidt er nuet længe siden," sagde en kunde engang til ham, og han har husket de bevingede ord lige siden. Fordi det har en vis dybde i sig, han godt kan lide.

På sit eget 'Dagens Menu'-skilt, der hænger på væggen i forretningen, har han selv med et stort smil skrevet bogstavrimet: "Urtesuppe i urskoven til urtiden for urfolket".

Far og søn

Begge Ravnkildes sønner er gået i fars fodspor, og det var faktisk den yngste søn Rene, der var årsag til, at hans far kom til Hørsholm.

I 1989 åbnede Rene urmagerværksted i eget hjem i Gl. Holte, for to år senere at rykke det til Skodsborg. Men også det blev for lille, og 1. september 1993 åbnede de sammen 'Antikke og Gamle Ure' på Usserød Kongevej.

Gennem 17 år havde John Ravnkilde arbejdet for urgiganten Seiko, men da sønnen spurgte om han ville være med i forretningen i Hørsholm, sagde han straks ja. Han ville hellere reparere og rode med gamle ure.

"Jeg kunne ikke forestille mig et bedre otium end dette," sagde John Ravnkilde tilbage ved sit 50 års urmagerjubilæum og i en alder af 71 år.

Og det er blevet et langt otium, som den kære urmager ikke har i sinde at stoppe foreløbig. I fritiden har han heller ikke skruet ned for aktivitetsniveauet. Senest har han kastet sig over cyklingen og i sommer trænet hårdt for netop at have kørt Bornholm Rundt.

I anledning af 25 års jubilæet er alle meget velkomne til at komme forbi og hilse på i butikken på Usserød Kongevej fredag 31. august mellem kl. 12 og 15.

Publiceret 28 August 2018 13:55