Fra venstre mod højre: Musikskolens ledere Oluf Hildebrandt-Nielsen, Per Johannesson, Elsebeth Brodersen, Poul Berggreen og to af lærerne gennem mere end 40 år, Nina Udsen og Anne Rørbye Foto: Musikskolen

Fra venstre mod højre: Musikskolens ledere Oluf Hildebrandt-Nielsen, Per Johannesson, Elsebeth Brodersen, Poul Berggreen og to af lærerne gennem mere end 40 år, Nina Udsen og Anne Rørbye Foto: Musikskolen

De lærte prinserne at spille klaver

Hørsholm Musikskole bliver 50 i år - og kan se på tilbage på en rasende udvikling

Af
Fred Jacobsen

Med omkring 1000 aktivitetsmedlemmer er Hørsholm Musikskole blandt de store nordsjællandske musikskoler.
Skolen kan i år fejre 50 års jubilæum, hvilket blandt andet bliver markeret med en større begivenhed i kulturhus Trommen i efteråret.
Hørsholm Musikskole er i det seneste halve århundrede blevet en markant spiller på kulturområdet. Ikke alene i lokalområdet.
For eksempel har kronprins Frederik og prins Joachim fået klaverundervisning musikskolen. Mens livvagterne ventede i skolegården.
Denne - og en række andre historier - vil vi løbende fortælle om i Ugebladet her i jubilæumsåret, som også byder på udfordringer: Hørsholm Musikskole mærker nemlig også konsekvenserne af skolereformen i kraft af et mindre dyk i antal elever, men også i, at de lange skoledage gør det lidt ere besværligt at være musikskoleelev.
"I 'de gode gamle dage' sluttede skolen kl. 12.30, og eleverne kunne komme fra SFO'en, få undervisning og så smutte tilbage til SFO'en igen. Nu slutter skolen senere - og det kan betyde sen undervisning for mange," fortæller musikskolens leder, Oluf Hildebrandt-Nielsen. Og tilføjer:
"Løsningen er et udbygget samarbejde mellem musikskolen og folkeskolen."

Begyndelsen

De første tanker om at oprette en musikskole i Hørsholm blev i 1965 gjort af musiklærer ved Usserød Skole, Poul Berggreen, i samarbejde med Svend Erik Jensen, som dengang var musiklærer ved Rungsted Skole.
"Den aften kommunens skoleudvalg skulle godkende modellen, stod de to musiklærere og bed negle nede på pladsen foran det (gamle, red.) rådhus, som i dag huser netop musikskolen," fortæller Oluf Hildebrandt-Nielsen.
Der blev bevilget et budget på 25.000 kroner, og undervisningen skulle foregå på skolerne efter skoletid og slutte klokken 18. Der var ikke mange musikskoler i Danmark den gang, man kunne se på som forbilleder, men Poul Berggreen drømte om en musikskole, som kunne sammenlignes med den i Holstebro, der i disse år voksede sig stor.
"Det var derfor vigtigt fra starten at få ansat medarbejdere med stor musikfaglighed og få dem til at føle sig som en del af et fællesskab," oplyser Oluf Hildebrandt-Nielsen.

Det gamle rådhus er nu musikskolens hjem. Arkivfoto

Det gamle rådhus er nu musikskolens hjem. Arkivfoto

Venstre: For lille budget

Det sidste var noget af en udfordring, når lærerne underviste hver for sig rundt om på byens skoler. Poul Berggreen følte dog, at det var lykkedes at cementere bevidstheden om musikskolens eksistens i byen, da Venstres kandidat til kommunalbestyrelsen i 1974 rejste sig op og klagede over musikskolens budget. Han mente sandelig, at bevillingen skulle være 100.000 kr. større.
Poul Berggreen følte nu, at tiden var klar til en musikskoleleder med en mere professionel indgang til musik.
I 1974 overgav han derfor lederstafetten til Elsebeth Brodersen. Hun var uddannet pianist og aktiv udøvende musiker. Musikskolen havde nu fået sit eget kontor i et lokale på den nybyggede Vallerødskolen. Og i sin tid var det Elsebeth Brodersen, der underviste prinserne Frederik og Joachim.
I 1979 overtog den karismatiske Per Johannesson roret. Han var med i den lille gruppe af musikskoleledere, som stod for at udforme den første lovgivning på musikskoleområdet.
Musikskolen voksede sig nu stor og blev særlig synlig gennem mange koncerter med eleverne både i og udenfor Hørsholm. Musikskolens dygtige klassiske ensembler spillede således koncerter i Japan og Canada, og i samarbejde med Hørsholms nordiske venskabsbyer blev der afholdt fælles orkesterstævner hvert tredje år.

Grease og rådhuset

1993 var et specielt godt år. Det var nemlig året, hvor Hørsholm Kommune stillede lokaler til rådighed i det gamle rådhus på Rungstedvej 1. Nu kunne lærerne mødes dagligt, og i 1995 opførte musikskolen i samarbejde med ungdomsskolen musicalen Grease, som den første af de musicalproduktioner, som nu har vokset sig store i samarbejdet med Trommen.
I nuværende leder, Oluf Hildebrandt-Nielsens, tid er den rytmiske musik med blandt andet bandaftener udbygget yderligere. Han glæder sig over "den boblende vulkan af idéer", som kommer fra det fagligt kompetente lærerkollegium.
"Vi ønsker os dog lokaler, som kan give plads til, at eleverne kan være mere sammen socialt. Og naturligvis en orkesterprøve- og koncertsal," siger han til Ugebladet.

Publiceret 24 January 2017 08:00