Boganbefaling:

Billedbøger der begejstrer børn - og voksne

Af
Af Sophie Cathrine Langgaard

bibliotekar

Hørsholm Bibliotek

Denne anbefaling henvender sig til de alleryngste læsere fra halvandet til fire år. Bøgerne er skrevet og illustreret af svenske Stina Wirsén, der udover at lave billedbøger også illustrerer til voksne i blandt andet Dagens Nyheter.
Hvis baby? og Hvem sover ikke? hedder bøgerne.

Den adopterede kat

Hvis baby? er den fineste lille bog om store følelser og det at være adopteret. Katten er adopteret. Han boede i et land langt væk, men havde ingen forældre til at passe på sig.
Heldigvis blev han adopteret af mor og far, som ingen baby kunne få. Da katten bliver større, bliver mor mere og mere rund. For nu ligger der en ny lille baby i hendes mave. Katten er bekymret og spekulerer på hvem, der skal have den nye baby.
“Skal I give den der væk? Spørger katten.
Hvorfor spørger du om det? Siger far.
Fordi I har jo allerede mig… og der er nogen som ikke har en baby. Svarer katten.
Nej, det skal vi ikke. Vi beholder babyen, siger far
Okay, men jeg bestemmer i hvert fald mest, for jeg var her først. Siger katten så
Okay, siger mor
Okay, siger far”.

Kanin og Nalle

I Hvem sover ikke? skal Kanin sove hos Nalle. Men spørgsmålet er, om han tør. Kanin og Nalle har en rigtig fin dag sammen, men da det bliver puttetid, bliver Kanin pludselig meget betænkelig ved situationen. Han savner sin familie og sit hjem, så Nalle må hente sin mor, der til sidst ringer efter Kanins forældre.
“Nej, jeg vil alligevel ikke! Din seng er for blød og her lugter ikke som hjemme hos mig og jeg savner min mor og min sofa og knækbrød med syltetøj og alt muligt som I ikke har!” Siger kanin.
Stina Wirsén formår at skrive virkelig fine og rørende historier på meget få linjer, der både henvender sig til barnet, men i høj grad også til forældrene.

Kruseduller får hele armen

Der er flere lag i fortællingerne, der gør, at jo ældre barnet er, des mere får det ud af historierne. Bøgerne er sjove og charmerende samtidig med, at de behandler alt fra hverdagssituationer til mere alvorlige emner.
Teksterne passer fint til illustrationerne, som er meget enkle og tegnet i en fin krussedulle-stil. Især i Hvem sover ikke? har krussedullerne fået hele armen.
En stor anbefaling herfra, hvis man søger billedbøger, som både vil begejstre børn og voksne.
Hvis man vil høre mere til katten, Kanin og Nalle, findes der en hel serie billedbøger i rækken, og man kan desuden se små animationsfilm om vennerne på Filmstriben.

FAKTA

* Hvis baby?, Stina Wirsén, Forlaget Vilde Dyr, 2015, 28 sider.

* Hvem sover ikke?, Stina Wirsén, Forlaget Vilde Dyr, 2015, 28 sider

Publiceret 05 September 2017 06:00