Karen Blixen havde en særlig forkærlighed for fugle. Den historie fastholdes nu på film.

Karen Blixen havde en særlig forkærlighed for fugle. Den historie fastholdes nu på film. Foto: Blixen Museet

Ny film om Blixen og fuglene

Filmen vises onsdag 20. marts på Karen Blixen Museet

For første gang belyses Karen Blixens kærlighed og kendskab til fuglene på film. I filmen medvirker de to naturformidlere Sebastian Klein og Vicky Knudsen, direktør på Karen Blixen Museet Catherine Lefebvre og Rungstedlunds naturkonsulent Peter Friis Møller.

Filmen, ‘Blixen og fugleperspektivet’ af instruktør Helle Solvang, vises onsdag 20. marts mellem kl. 17 og 18.30 på museet ved en fyraftensvisning.

Ingen asfalt og fliser

Karen Blixen erklærede ifølge en pressemeddelelse ved flere lejligheder, at naturen betød mere for hende end litteraturen.

I de sidste år af sit liv var det sikringen af trækfuglenes kår, hun var særligt optaget af. Hun frygtede, at trækfuglene et forår skulle komme tilbage fra Afrika til Rungstedlund og finde asfalt og fliser, hvor der før var skovbund.

Rigt fugleliv

Derfor stiftede hun Rungstedlundfonden i 1958, hvis formål er at opretholde et fuglereservat på hendes 16 hektar store ejendom i Rungsted.

I dag er området ualmindeligt rigt på fugleliv, der er flere hundrede år gamle træer, og det bliver plejet med henblik på at sikre størst mulig biodiversitet.

Morten Bruus er manden bag kameraet i filmen om Karen Blixen og fuglene.

Morten Bruus er manden bag kameraet i filmen om Karen Blixen og fuglene. Foto: Blixen Museet

I filmen ‘Blixen og fugleperspektivet’ vises historiske filmklip med Karen Blixen i naturen, og man får indblik i, hvor forudseende hun var. Hun vidste, at “når fuglene har det godt, har menneskene det også godt”, som direktøren for Karen Blixen Museet, Catherine Lefebvre, fortæller i filmen.

Til og fra Afrika

Blixen rejste flere gange frem og tilbage mellem Afrika og Danmark. Derfra kendte hun fuglenes mønster og behov og var i sit globale udsyn og natursyn bemærkelsesværdigt forud for sin tid. Fuglene har desuden en særlig plads i forfatterskabet.

Væltede træer

TV-vært Sebastian Klein samt biolog og naturvejleder Vicky Knudsen, som altså begge medvirker i filmen, er begejstret for Rungstedlund på grund af den store variation af fugle og en enestående biodiversitet.

Forklaringen på den store artsrigdom er, at de væltede træer får lov til at blive liggende i skovbunden, og at der stadig findes mange høje træer og sumpede områder.

Alt det, som fugle og insekter holder af. Rungstedlunds naturkonsulent Peter Friis Møller uddyber, hvorledes man stadig, over 50 år efter Karen Blixens død, følger hendes forskrifter for pasning og plejning af området. Det var Blixens ønske, at Rungstedlund skulle ‘bevare et vildsomt udseende’ og drives uden kemisk ukrudtsbekæmpelse.

Blixens biodiversitet

Filmens instruktør, Helle Solvang, vil til fyraftensvisningen være til stede sammen med Peter Friis Møller, der er ansvarlig for naturplejen på Rungstedlund. Efter filmen vil de udfolde Blixens pionertanker om biodiversitet.

jbe

Publiceret 16 March 2019 07:00