Berlin i maj 1945 med den sønderbombede rigsdagsbygning til venstre i baggrunden.

Berlin i maj 1945 med den sønderbombede rigsdagsbygning til venstre i baggrunden. Foto: Valery Faminmsky fra bogen 'Berlin Mai 1945'

BOGANBEFALING:

Krigens gru i hidtil ukendte billeder

Et sønderbombet Berlin i maj 1945 set med en sovjetisk fotografs øjne

Af
Benny Rolf Pedersen

bibliotekar

”Wollt Ihr den totalen Krieg?”, skreg propagandaminister Goebbels fra talerstolen i Sportpalast Berlin i februar 1943.

14.000 tilhørere svarede begejstret jaaah… på det retoriske spørgsmål. Ministerens tale blev transmitteret til hele Tyskland i et efterhånden desperat forsøg på at opretholde modstandsviljen overfor de allieredes fremmarch på alle fronter. Det gjaldt især de eskalerende og meget intensive bombetogter over tyske storbyer.

Tilbage til stenalderen

Royal Air Force's (RAF) chef siden 1942, den kontroversielle ”Bomber Harris”, var af den overbevisning, at tyskerne skulle bombes tilbage til stenalderen. Civilbefolkningen skulle gøres møre ved hjælp af massive luftbombardementer, jo flere jo bedre. Dette skulle ifølge Harris’ teori medføre en opstand mod nazistyret, der kunne være med til at afkorte krigen.

Russisk soldat i Berlins ruiner.

Russisk soldat i Berlins ruiner. Foto: Valery Faminsky, fra bogen 'Berlin Mai 1945'

De mange begejstrede tyskere i 1943 havde derfor ingen anelse om, hvad denne totale krig kom til at betyde for dem selv og deres nærmeste omgivelser i mange tyske storbyer dom Köln, Hamburg, Frankfurt, Nürnberg og selvfølgelig Berlin, men værst af alle Dresden i marts 1945.

Det er imidlertid Berlin denne bog handler om. Det var som bekendt sovjetiske tropper der indtog Berlin i dagene 16. april – 2. maj 1945. Over 450.000 mennesker mistede livet, heraf omkring 150.000 civile.

Apokalypsen i Berlin

De fleste kender nok billedet, hvor en sovjetisk soldat planter hammer og segl flaget på toppen af den sønderskudte rigsdagsbygning. Hitler har begået selvmord og slaget er definitivt tabt. Tilbage er kun stilheden og de rygende ruiner overalt.

Denne postapokalyptiske tilstand er der taget mange billeder af, og sidste år dukkede der en hidtil ukendt samling op. De er taget af en sovjetisk fotograf Valery Faminsky, der som udgangspunkt skulle tage billeder af sårede sovjetiske soldater til Den Røde Hærs lægekorps. Han var som fotograf frit stillet og kunne bevæge sig uhindret rundt i ruindyngerne.

Humanistisk islæt

Her lykkes det ham af tage nogle ret enestående billeder af dagligdagen for de overlevende tyskere under den sovjetiske besættelsesmagt. Der er ikke ret mange spor af glæde eller begejstring at spore hos de menige sovjetiske soldater i modsætning til de officielle billeder, der selvfølgelig skulle benyttes i propagandaøjemed. Der er tale om en slags øjenvidneskildring med et humanistisk islæt, der kun er med til at cementere krigens gru og meningsløshed. De slagne tyskere krammer på deres sidste ejendele i sække og bylter, mens de sovjetiske soldater uden synderlig herrefolksmentalitet nærmest neutralt bevæger sig rundt i ødelæggelserne.

Benny Pedersen er bibliotekar på Hørsholm Bibliotek. Arkivfoto

Benny Pedersen er bibliotekar på Hørsholm Bibliotek. Arkivfoto

I august 1945 vender Faminsky tilbage til Moskva, men billederne forbliver ukendte og udenfor offentlighedens kendskab. Det er først i 2016, hvor arkivet bliver averteret til salg på Facebook, at en anden russisk fotograf Arthur Bondar ser potentialet i billederne og køber negativerne. De sjældne og unikke fotos skaber en del opmærksomhed, og Bondar beslutter at publicere dem i en bog.

Det er denne bog med tekst på engelsk og tysk, biblioteket er glad for at kunne tilbyde vores lånere, der måtte have interesse i historie, fotografi eller Berlins historie for den sags skyld.

FAKTA

Berlin Mai 1945, Valery Faminsky

Verlag Buchkunst Berlin, 2018, 184 sider

Publiceret 29 June 2019 10:00