På Hørsholm Bibliotek kan man høre historien om de danske søfolk under 2. verdenskrigen, hvor 1.087 af dem aldrig kom hjem. Pressefoto

På Hørsholm Bibliotek kan man høre historien om de danske søfolk under 2. verdenskrigen, hvor 1.087 af dem aldrig kom hjem. Pressefoto

Rapport fra de druknede og glemte:

Søfolk blev Danmarks første frihedskæmpere

Foredrag på Hørsholm Bibliotek med Morten Bach om de 6.300 danske søfolk, der under 2. verdenskrig var i allieret tjeneste

Onsdag 16. oktober kl. 16.30-18 kan man på Hørsholm Bibliotek komme til foredrag om de danske allierede krigssejlere 1940-1945.

Under 2. verdenskrig sejlede cirka 6.300 danske søfolk i allieret tjeneste. Totredjedele af den danske handelsflådes skibe og søfolk befandt sig om morgenen 9. april 1940 uden for landets grænser. Over 1.087 danske søfolk blev derude og faldt i kampen mod nazismen.

Det var disse søfolk, der blev de første danske frihedskæmpere og hvis fortjeneste det også var, at Danmark kunne kalde sig allieret, da krigen var slut. Men de fik ingen tak af det officielle Danmark, da de efter krigen vendte hjem.

Druknede og glemte

Inspektør i Det Internationale Transportarbejderforbund (ITF) Morten Bach fortæller om disse søfolk og deres liv og hverdag.

Morten Bach fortæller om de mange danske søfolks liv og hverdag under 2. verdenskrig, hvor de sejlede i allieret tjeneste.

Morten Bach fortæller om de mange danske søfolks liv og hverdag under 2. verdenskrig, hvor de sejlede i allieret tjeneste. Pressefoto

Bagefter vises Maj Wechselmanns film 'Rapport fra de druknede og de glemte', om de danske, svenske, norske, islandske og færøske søfolk, der sejlede i allieret tjeneste under 2. verdenskrig.

Arrangementet er gratis. Billet via bibliotekets hjemmeside.

jesl

Publiceret 13 October 2019 07:00