DEBAT:

Historieforfalskning og småborgerligt snobberi

Af Niels Storgaard Simonsen, historiker, cand.mag., fhv. udvalgsformand og medlem af Karlebo og Fredensborg Byråd,  Fasanvænget 531, Kokkedal:
I Ugebladet den 10. april, havde medlem af Hørsholm Kommunalbestyrelse, Thorkild Gruelund, et læserbrev om Kokkedal Station. Han mener, navnet bør skiftes til Hørsholm Station og fremfører den mærkværdige påstand, at Kokkedal Station ligger i ”ingenmandsland”. Endvidere påstår han, at ”hele Kokkedal boligområde ligger i Fredensborg Kommune”. Nej, det gør ikke, det ligger derimod i den nordlige del af Hørsholm Kommune!
Hvorfor tror Gruelund, at Hørsholms nuværende rådhus tidligere hed Kokkedal Skole? Hvorfor kaldes det Kokkedal Slot? Hvorfor hedder Hørsholm Kommunes nordligste kirke Kokkedal Kirke? Fordi de alle ligger i Kokkedal. Og boligerne omkring dem ligger også i det Kokkedal, der udgør den nordlige del af Hørsholm Kommune.
Både Hørsholm og Fredensborg Kommuner har en lang række århundreder gamle historiske stednavne, i dette tilfælde stednavnet Kokkedal. Men det ligger i Hørsholm Kommune, og har altid gjort det.
Jeg bor selv i det ”Kokkedal”, Gruelund åbenbart finder det passende at nedgøre. Men min adresse er altså Fasanvænget 531, Ullerød. Postadressen er ”pr. Kokkedal”, eller som det hedder idag: ”2980 Kokkedal”. Nord for Kokkedal Station, der jo netop ligger i Kokkedal, er boligområdets navn Jellerød, med postadressen ”2980 Kokkedal”. Vest for jernbanen hedder området Brønsholm, med postadressen ”2980 Kokkedal”.
Jeg husker fra min tid som byrådsmedlem i Karlebo Kommune, at mere end halvdelen af de rejsende, der benyttede Kokkedal Station, boede i Karlebo Kommune. Kokkedal Station er derfor slet ikke først og fremmest Hørsholms borgeres togstation. Desuden er stationen et af Nordsjællands største trafikknudepunkter, med en busterminal, der især bringer rejsende til og fra kystbanen, og netop ikke Hørsholm.
Gruelunds påstand om, at ”Kokkedal Station blev etableret i 1906 for at tilfredsstille ejerne af Kokkedal Slot” er også helt forkert. Ejeren af slottet mellem, Axel Heide, bankdirektør og konferensråd, sørgede før 1906 derimod for, at der blev etableret et trinbræt for de godt 200 beboerne i Mikkelborg, Usserød, Ullerød, Brønsholm og Jellerød. Det var Jellerødgårds ejer, konferensråd Sofus Jørgensen, der i 1906 vederlagsfrit stillede jord til rådighed, så Kokkedal kunne få et billetsalgssted og en stationsbygning. I 1916 etableredes et posthus på Kokkedal Station. Fra den tid brugte man postadressen ”pr. Kokkedal” for landsbyerne i området. I dag benævnes det ”2980 Kokkedal”.
Læserbrevet er ikke blot et udtryk for Thorkild Gruelunds manglende lokalhistoriske indsigt. Med sin tone er det en indirekte nedgørelse og stigmatisering af de mere end 11.000 borgere, der bor lige nord for Hørsholms kommunegrænse. Det er også et udtryk for en holdning, der desværre kan opleves blandt nogle af Hørsholms borgere. Den kan bedst kan beskrives som småborgerligt snobberi.
Man begynder naturligvis ikke at ændre navnet på en 111 år gammel togstation, der oven i købet helt indiskutabelt har navn efter det geografiske område, hvori den ligger.
Dette læserbrev tilstilles, ligesom Gruelunds, også DSB"s administrerende direktør, idet Gruelunds ”fiktion” stærkt behøver et korrektiv.

Deltag i debatten på Ugebladets Facebook-side. Klik på nedenstående link:

Publiceret 18 April 2017 13:00