Byrådsmedlem Marcus Guldager (S).

Byrådsmedlem Marcus Guldager (S).

DEBAT:

Indfør røgfri skoletid i Hørsholm

Af Marcus Guldager (S), medlem af Hørsholm Kommunalbestyrelse, næstformand for sundhedsudvalget og formand for DSU Øresundskysten, Egebakken 9, Hørsholm:

Alt for mange børn og unge i Hørsholm ryger. Og lige nu er antallet af unge, der begynder at ryge, stigende. Det kan vi konstatere ud fra den nyligt offentliggjorte sundhedsrapport.

Vi ligger desværre stadig alt for langt væk fra visionen om, at ingen unge skal ryge i år 2030. Derfor kræves der handling, hvis vi skal tage ambitionen alvorligt. Derfor foreslår Socialdemokratiet i Hørsholm, at der indføres røgfri skoletid i Hørsholm kommune, ligesom andre kommuner, som for eksempel Gladsaxe, har gjort.

Det betyder, at eleverne ikke må ryge i skoletiden, heller ikke selvom de er udenfor skolens matrikel.

Rygning er en vane, der i 80 % af tilfældene starter i teenageårene. Og i alt for mange tilfælde starter det allerede i folkeskolen. Det kender jeg desværre personligt flere eksempler på. I så ung en alder er man særligt modtagelig overfor gruppepres, og følelsen af identitetssamhørighed, altså at være ”inde eller ude”, fylder enormt meget.

For rigtig mange unge er fællesskabet i en ”rygeklike” derfor startskuddet til deres fremtidige tobaksafhængighed.

Vi tror på, at dette forslag vil hjælpe med at mindske de rygerfællesskaber i vores folkeskoler, der sender mange af vores børn ud i et liv med afhængighed.

Derudover opfordrer vi til, at der bliver taget en seriøs debat om, hvad vi kan gøre for at skabe en ny generation af unge mennesker, der er sundere og lykkeligere end den forrige.

Publiceret 25 May 2018 10:00