Villy Nordby Kjeldsen, formand for Ældre Sagen.

Villy Nordby Kjeldsen, formand for Ældre Sagen. Pressefoto

DEBAT: Skal ældre i Hørsholm frygte fremtiden?

Af Villy Nordby Kjeldsen, formand for Ældre Sagen i Hørsholm:

Den største utryghed blandt 40+ årige er frygten for utilstrækkelig pleje og omsorg i alderdommen. Skal nuværende og fremtidige ældre i Hørsholm også frygte fremtiden?

Hørsholm kommune er blandt de ti rigeste kommuner i landet. Sloganet "Velfærd frem for mursten" giver håb og "Hørsholm hele livet" tro på tryghed og værdighed også i alderdommen.

Når kommunalbestyrelsen i juni skal beslutte den nye Ældrepolitik 2025, foreslår Ældre Sagen i Hørsholm, at kommunalbestyrelsen lover borgerne, at kommunen inden for ældreområdet bliver blandt de ti bedste kommuner i Danmark. Det vil skabe tryghed for nuværende og kommende ældre.

Ældre Sagen har offentliggjort en analyse af udviklingen i antal visiterede timer årligt til hjemmehjælp sat i forhold til samtlige i aldersgrupperne.

67-79 årige - Hørsholm: 14,5 timer i 2008 til 4,6 timer i 2017. En nedgang på 68 procent.

Landsgennemsnit: 17,4 timer i 2008 til 10,3 timer i 2017. En nedgang på 41 procent.

80+årige - Hørsholm: 91,5 timer i 2008 til 50,4 timer i 2017. Et minus på 45 pct.

Landsgennemsnit: 85,8 timer i 2008 og 57,6 timer i 2017. Et minus på 33 pct.

Vi har flere gange påpeget, at gentagne nedskæringer på ældreområdet presser medarbejderne og de ældre. Vi er vidende om, at Hørsholms kvalitetsstandarder hører til i den dårligste halvdel. Hvor går grænsen for anstændig ældrepleje og værdig alderdom?

Hørsholm er ikke den eneste kommune, som nedskærer timeantallet. Hjemmehjælpen er presset over hele landet, men det er bekymrende, at Hørsholm ligger i toppen blandt kommuner med de største procentvise nedskæringer.

Vi opfordrer alle i Hørsholm til at tage del i udformningen af den nye Ældrepolitik og til at støtte de politikere, som vil afsætte midler til god og værdig pleje af ældre og svage.

Det skylder Hørsholm de borgere, som har bidraget til at opbygge vores dejlige kommune. Hørsholm skal være i top-10 på ældreområdet. Hørsholms ældre og kommende ældre skal ikke frygte for utilstrækkelig pleje og omsorg.

Publiceret 15 March 2019 15:00