May-Britt Kattrup, folketingsmedlem for LA, mener, at Hørsholm Kommune i stedet for at sætte skatten op med en halv eller hel procentpoint, som åbenbart er et hedt ønske, kunne have 42 millionertil ekstra velfærd eller skattenedsættelse på 0,6 pct. hvis man var lige så økonomisk som Vejle.

May-Britt Kattrup, folketingsmedlem for LA, mener, at Hørsholm Kommune i stedet for at sætte skatten op med en halv eller hel procentpoint, som åbenbart er et hedt ønske, kunne have 42 millionertil ekstra velfærd eller skattenedsættelse på 0,6 pct. hvis man var lige så økonomisk som Vejle. Pressefoto

DEBAT:

Lavere skatter og bedre velfærd

Intet kunne være mere forkert end rød bloks sædvanlige udgangspunkt at en krone i skattestigning er lig med en krone bedre velfærd, skriver LA-folketingsmedlem May-Britt Kattrup

Af May-Britt Kattrup (LA), medlem af Folketinget, Hørsholm:

Socialdemokratiets Svend Erik Christiansen, medlem af Hørsholm Kommunalbestyrelse, skriver her i Ugebladet, at han håber, der kommer et folkekrav om skattestigning i Hørsholm kommune.

Jeg håber godt nok på det modsatte.

Påstanden er det sædvanlige udgangspunkt fra rød blok og desværre ind i mellem fra partier i blå blok, at velfærd kun kan klares med skattestigninger. At en krone i skattestigning er lig med en krone bedre velfærd.

Intet kunne være mere forkert. For det første er det helt klart, at man får mest velfærd for pengene, når skatteborgernes selv får frihed til at bestemme, hvad de vil bruge deres egne penge til.

For det andet går rigtig mange skattekroner til spild i det bureaukratiske monster og når aldrig ud til velfærd.

For det tredje er det så typisk at tage borgerne som gidsler vedrørende daginstitutioner, pædagoger, skoler, lærere, plejehjem, hjemmehjælp.

Disse politikere som bare mener, at man skal blive ved at hæve et af verdens højeste skatteniveauer, kunne ikke drømme om at se på administration og bureaukrati og muligheden for at gøre en af verdens største offentlige sektorer mindre.

Hvorfor mener man, at det er nødvendigt for Danmark at have disse kedelige verdensrekorder?

Faktum er, at hvis alle landets kommuner drev deres kommune ligeså effektivt som Vejle Kommune, ville der være ca. 25 milliarder kroner ekstra til rådighed på det nuværende skatteniveau.

Hørsholm er blandt de kommuner, som gør det bedst, men stadig er udgiftsniveauet 42 millioner kroner mere end i Vejle, selv om man tager højde for de forskelle der er i udgiftsbehovet.

I stedet for at sætte skatten op med en halv eller hel procentpoint, som åbenbart er et hedt ønske, kunne man have 42 millioner kroner til ekstra velfærd eller skattenedsættelse på 0,6 pct. hvis man var lige så økonomisk som Vejle.

Selvfølgelig skal vi betale skat og have velfærd, men hvorfor betale mere end det er nødvendigt for at have god velfærd.

Lavere skatter giver mere vækst, velstand OG velfærd.

Publiceret 01 May 2019 07:00