Lise Müller, næstformand og folketingskandidat for SF.

Lise Müller, næstformand og folketingskandidat for SF.

DEBAT:

Kystbanen skal omlægges til S-tog

SF foreslår i en storstilet investeringsplan for den kollektive trafik at omlægge Kystbanen til S-tog, skriver partiets næstformand og folketingskandidat Lise Müller

Af Lise Müller (SF), næstformand og folketingskandidat:

Kystbanen bruges af rigtig mange mennesker, som langt foretrækker toget. Mange aflysninger og forsinkelser er generende og risikerer at få folk til at vælge bilen, og det er dumt både af hensyn til trængsel og klima.

SF foreslår derfor i en storstilet investeringsplan for den kollektive trafik at omlægge Kystbanen til S-tog.

S-togsnettet er rygraden i hovedstadens kollektive transport, og det fungerer på mange måder rigtig godt - også målt i international målestok. Der er dog plads til forbedringer.

Vi fastslår, at man ved at erstatte kystbanen med S-tog kan opnå en rejsetidsgevinst på ca. 4 minutter fra Helsingør til København, højere frekvens, standsning på flere stationer som Charlottenlund, Svanemøllen og Nordhavn samt større punktlighed. S-toget kunne desuden forbindes til Frederikssundsbanen.

Forslaget indebærer, at regionaltog mv ikke kører længere end til Østerport, hvor de kan vendes. Projektet vil koste 1,5 milliarder kroner som SF har sat af i deres investeringsplan og det forventes at kunne omlægges i løbet af en lang sommer.

Det er klart, at det vil betyde forstyrrelser i løbet af den sommer men gevinsterne er store, både for passagererne og for økonomien fordi S-tog er billigere i drift og det vil tiltrække flere passagerer.

Det er på tide problemerne med Kystbanen løses. Det gør indtryk når man taler med alle de, der sætter deres lid til Kystbanen, men oplever forsinkelser.

Publiceret 01 June 2019 06:00