Hvad ligner det, at man ikke kan aflevere en fin fem liters plasticbeholder, hvor der har været lagereddike, til genbrug, spørger Hørsholmborger Brita Bastogi.

Hvad ligner det, at man ikke kan aflevere en fin fem liters plasticbeholder, hvor der har været lagereddike, til genbrug, spørger Hørsholmborger Brita Bastogi. Foto: AdobeStock

DEBAT:

Når riget fattes penge - så brug dem på noget væsentligt

Af Brita Bastogi, Breelteparken 203, Hørsholm:

Det ser ud til, at visse partier i kommunen fortsætter med at ville bruge en halv million på en kulturdag. Nu er det nok svært for en del af os at se, hvor meget kultur der er i den dag.

Underholdning, yes, men sådan noget er der jo så rigeligt af i forvejen. For eksempel tre dage med underholdning i Rungsted Havn.

Hvis den halve million ikke kan/skal/må bruges til at forbedre livet for betrængte mennesker, hvad så med at gøre noget ved slotssøens elendige forfatning, som Otto Klæbel gør opmærksom på. Det er da virkelig kultur.

Eller hvad med at komme i gang med at udskille plastic etc fra det generelle affald. Vi er jo årevis bagefter her i kommunen. Og det bør både kommunen og forretningerne skamme sig over.

Hvad ligner det, at man ikke kan aflevere en fin fem liters plasticbeholder, hvor der har været lagereddike, til genbrug.

Nej, siger forretningerne - smid den ud med det almindelige affald. Køb, køb, køb og smid ud - og skidt med om det gør uoprettelig skade på miljøet.

Måske kommunen og forretningerne skulle tage ved lære af Matas. Her kan man aflevere de plasticvarer man har købt der – hvorefter butikken fordeler dem.

Det er også mærkeligt, at dansk industri ofte er så sløv. Har man boet i Belgien, kan man godt mærke det er et gammelt handelsfolk. Når der kommer andre mennesker med andre vaner, finder de lynhurtigt ud af, hvordan man dækker tilflytternes vaner - f.eks rugbrød eller frisk mælk, i stedet for at sige, som vi gør i Danmark - I har bare at få de samme vaner som os.

Men det, der imponerede mig mest, var, hvor hurtig de fandt ud af, at skandinaver køber bunker af stearinlys til at hygge med. Så i løbet af no time kunne man købe en bakke med 50 fyrfadslys, hvoraf de to var i metalhylster - resten uden. Tænk, hvor kvikt.

Jeg samler stadig metalhylstre sammen - men det er jo helt omsonst, for i Danmark, hvor man har lavet lys til hygge i bunker af år, har man stadig ikke forstået, hvor meget metal der kan spares.

Publiceret 16 August 2019 07:00