Lars Dyrstrøm, regionale TEKNIQ-rådsformand, opfordrer flere unge og deres forældre og droppe vanetænkningen med bare at vælge gymnasiet.

Lars Dyrstrøm, regionale TEKNIQ-rådsformand, opfordrer flere unge og deres forældre og droppe vanetænkningen med bare at vælge gymnasiet. Pressefoto

DEBAT: Kære forældre - det er lykken at have en håndværker i familien

Der er tale om vaner og fordomme, som kan være svære at gøre op med. Men det er nødvendigt, hvis vi ikke om ganske få år skal stå med en akut mangel på dygtige faglærte, skriver Lars Dyrstrøm i dette indlæg

Af Lars Dyrstrøm, regionale TEKNIQ-rådsformand, Bakkegårdsvej 214, Humlebæk:

Cirka 100.000 unge fra blandt andet hovedstadsregionen er nu gået i gang med deres muligvis sidste år i folkeskolen, inden de skal til at vælge deres videre uddannelsesvej.

For de fleste unge - 72 procent i 2018 - bliver kursen traditionelt sat mod gymnasiet og endnu tre år med teoretisk undervisning som forberedelse til en efterfølgende, akademisk uddannelse.

For en langt mindre del - 20,1 procent i 2018 - falder valget på en erhvervsuddannelse, som er skræddersyet til at udstyre de unge med nogle helt konkrete færdigheder, der sender dem direkte ud på arbejdsmarkedet.

Men hvorfor er der ikke flere unge, der søger mod erhvervsskolerne? En stor del af forklaringerne skal formentlig findes i rendyrket vanetænkning - ikke mindst hos forældrene. Gymnasiet betragtes som det 'finere' valg, især hvis man er bogligt dygtig, mens erhvervsuddannelserne er for dem, 'der ikke kan komme på gymnasiet'.

Der er tale om vaner og fordomme, som kan være svære at gøre op med. Men det er nødvendigt, hvis vi ikke om ganske få år skal stå med en akut mangel på dygtige faglærte. Samtidig er der meget langt fra de traditionelle forestillinger om det fysisk nedslidende og lavbetalte kæft, trit og retning-liv som håndværker til den virkelighed, man møder eksempelvis i nutidens tekniske brancher som el, industri og vvs.

Arbejdet som for eksempel elektriker, vvs-energispecialist eller industritekniker er topmoderne fag, hvor det gælder om at have både hoved og hænder skruet rigtigt på.

Noget, der også går igen på mange andre erhvervsuddannelser. Samtidig har netop virksomhederne i de tekniske brancher åbnet op for et rekordhøjt antal lærlinge. En tendens, der ser ud til at fortsætte.

Derfor, kære forældre og unge: Slip vanetænkningen, og åbn øjnene for erhvervsskolernes tilbud og muligheder. Vi har brug for jer.

Publiceret 23 August 2019 06:30