Marcus Guldager (S) er kommunalbestyrelsesmedlem i Hørsholm.

Marcus Guldager (S) er kommunalbestyrelsesmedlem i Hørsholm. Foto: Morten Timm

DEBAT:

Det er en borgerlig prioritering, at Hørsholm skal spare

Socialdemokraterne går til budgetforhandlinger med krav om skattestigninger, skriver byrådsmedlem Marcus Guldager

Af Marcus Guldager (S), medlem af kommunalbestyrelsen, Usserød Kongevej, 35D, 1.tv:

Vi hører næsten hvert år, hvordan det er en ”bunden opgave” at vi skal svinge sparekniven.

Hørsholms borgere har i år fået at vide, at man ikke kommer udenom besparelser i omegnen af 65 millioner kroner. Og når man kigger ud over besparelsesforslagene, så virker det uoverkommeligt, at vi skal spare så meget.

Alvorlige besparelser på kernevelfærd, såsom lærere, pædagoger, og medarbejdere i ældreplejen, synes uundgåeligt. Men sandheden er, at det her scenarie ikke er en bunden opgave, som vi hører så ofte. Det er en prioritering. Det er et valg.

Hørsholm kommune har i dag landets 5. laveste skat. Hørsholms borgerlige politikere har igennem tiden valgt at prioritere en meget lav skat frem for investeringer i vores kernevelfærd. Det betyder, at vi har en mulighed for at undgå besparelserne. Vi kan hæve skatten.

En skattestigning på 1% ville betyde, at en person med en månedlig indtægt på 30.000 kr. vil komme til betale 300 kr ekstra i skat. Til gengæld undgår vi voldsomme besparelser i kernevelfærden.

Personligt er det et beløb, som jeg er villig til at betale. Derfor mener jeg, at de politikere, der ønsker at spare 65 millioner på velfærden frem for at hæve skatten, bør ændre retorik.

Det er uærligt at sige, at I er bundet til at spare så mange millioner. I prioriterer besparelserne til fordel for en lav skat. Og det skal i være ærlige om, når i kigger byens plejepersonale, pædagoger og lærere i øjnene.

Vi socialdemokrater vil en anden vej. Vi vil gerne have bedre normeringer i daginstitutioner og bevare et rigt udbud af større og mindre daginstitutioner. Vi vil stoppe besparelserne på vores skoler og for vores ældre og sikre mere tid til den enkelte borger.

Disse løfter er ikke gratis. Derfor går vi til budgetforhandlingerne med krav om en skattestigning, så Hørsholms borgere kan få den kvalitet, som de efterspørger.

Publiceret 13 September 2019 15:00