Erik Jensens spørgsmål til udvalgsformand Jan Klit: Hvorfor ikke affaldssortere centralt? Hvorfor kildesortering ude i husstandene?

Erik Jensens spørgsmål til udvalgsformand Jan Klit: Hvorfor ikke affaldssortere centralt? Hvorfor kildesortering ude i husstandene? Foto: AdobeStock

DEBAT:

Hvorfor ikke affaldssortere centralt, Jan Klit?

Flere undersøgelser viser, at svagheden ved kildesorteringen er, at den overvejende sandsynlig ikke vil blive udført godt nok, ligesom de mange affaldscontainere ved boligerne kunne undgåes, skriver Erik Jensen i et indlæg

Af Erik Jensen, Kelleris Høj 2, Espergærde:

"Hørsholm Kommune er endelige klar til at rulle en ny affaldssortering," udtaler Jan H. Klit (K), formand for Miljø- og planlægningsudvalget. Det glæder Jan Klit, at Hørsholm Kommune nu er tæt på at få kildesorteret affald, hvilket samtidig vil medføre, at samtlige husstande i første omgang skal havde enten to affaldscontaineren stående og sandsynligvis en til senere. Så i alt tre affaldscontainere.

Flere undersøgelser viser, at svagheden ved kildesorteringen er, at den overvejende sandsynlig ikke vil blive udført godt nok, ligesom de mange affaldscontainere ved boligerne kunne undgåes.

Spørgsmål til Jan Klit: Hvorfor ikke affaldssortere centralt? Hvorfor kildesortering ude i husstandene?

Og til stor irritation, da rigtigt mange husstand i køkkenet eller køkken alrum ikke er forberedt til et større antal affaldsspande til en slags før sortering. Typisk vil hver husstand opleve, at der skal findes plads til tre til fem affaldsspande, hvor al husholdningsaffald grovsorteres inden den endelige anbringelse i de to sandsynligvis tre udendørs affaldscontainere.

Jeg tør ikke tænke på de borgere, som bor i etageejendom med nedfaldsskakt beregnet til en pose usorteret affald. Skal disse nu ned i gården til affaldscontainer område. Nå, men det må kommunen jo have tænkt på og orienteret disse borgere.

Hvorfor, når der findes flere dansk fabrikerede anlæg som kan affaldssortere husholdningsaffald i højere og bedre grad end ved kildesortering. Eksempelvis et anlæg på størrelse med fire-fem containere kan affaldssortere for ca. 50.000 borgere dagligt, og så dansk fabrikeret.

Disse sorteringsanlæg kan modtage og behandle usorteret husholdningsaffald op til ca. 90 %. Den tekniske beskrivelse og virkemåde kan søges på nettet.

Publiceret 08 October 2019 13:30