Der skal ikke bygges én kvadratmeter nyt butikscenter i Kokkedal, mener Erik Ove.

Der skal ikke bygges én kvadratmeter nyt butikscenter i Kokkedal, mener Erik Ove. Foto: Kim Agersten Ritzau Scanpix

DEBAT:

Ingen ny butikscenter i Kokkedal

Politikere og butiksejere skal op på dupperne, og vi skal købe mindre på nettet, mener Erik Ove

Af Erik Ove, Axel Heides Vej 91, Hørsholm:

Det er nu grundig dokumenteret, at det vil gå urimelig hårdt ud over detailhandelen i vores område, hvis planerne om et stort butikscenter på op mod 30.000 kvadratmeter på Cirkelhusgrunden i Kokkedal realiseres.

Det er sket efter at Cowi, der er rådgiver på projektet, har erkendt, at deres beregninger, der dannede baggrund for Fredensborg Kommunes ansøgning til Erhvervsstyrelsen om at få Cirkelhusgrunden godkendt som bymidte ikke holder. Faktisk ramte Cowi 330 mill. kr. skævt. (Se Ugebladet fra 5.november).

Det kan der naturligvis kun drages én konsekvens af: Der skal ikke bygges én kvadratmeter ny butikscenter på Cirkelhusgrunden eller i øvrigt noget andet sted i vores område. For som detailhandelseksperten Per Østergaard Jacobsen siger: En gennemførelse vil betyde, at hver anden butik i Hørsholm vil være truet af lukning. Og det behøver man jo grundlæggende ikke at være professor for at kunne spå om.

Se bare på situationen, som den er i dag. Tomme butikker overalt i landet – og altså også hos os - i gågaden og i centret. Og det banale er jo, at der er en helt logisk forklaring på, at vi ser flere og flere tomme butikker, nemlig at vi forbrugere i stigende omfang foretager vores indkøb på nettet.

Med den kendsgerning som baggrund er det jo helt uforståeligt, at nogen kan drømme om at opføre 30.000 nye kvadratmeter butiksarealer i et område, hvor butiksdøden har holdt sit indtog.

Der skal ikke bygges én kvadratmeter ny butikscenter på Cirkelhusgrunden eller i øvrigt noget andet sted i vores område

Nu siger Kristin Arendt, der er projektleder i Athena Partners og skal styre projektet, ganske vist, at man satser på et butikscenter med store butikker som ikke er i området i dag, Ilva, Silvan, etc. Men lur mig, når disse firmaer siger nej tak og store dele af de 30.000 kvadratmester står tomme, så bliver tilbuddet selvfølgelig givet videre til andre og mindre virksomheder. Og så har vi den situation, som er ensbetydende med øget butiksdød. Så derfor skal der selvfølgelig ikke være et stort nyt butikscenter på Cirkelgrunden.

Hvad skal vi så? Det er i min optik også meget enkelt. Der skal tre ting til:

Først skal vi forbrugere i den grad begrænse vores handel på nettet, og i stedet frekventere de lokale forretninger. Hvis vi ikke gør det, vil vi om ganske få år gå rundt i en gågade og et butikscenter, hvor der er aldeles dødt og dræbende kedeligt.

For det andet skal vores butiksejere selvfølgelig på alle måder være oppe på mærkerne, og hvis det lykkes at få nethandelen begrænset, skal de selvfølgelig ikke udnytte den situation ved at hæve priserne.

For det tredje skal vores politikere selvfølgelig støtte vores detailhandel på alle relevante måder, som det blandt kommer til udtryk i den detailhandelsanalyse, der er udarbejdet.

Så konklusion: Ingen ny butikscenter i Kokkedal. Vi styrker det bestående.

Publiceret 13 November 2019 08:00