Poul Elming har sunget på verdens mest berømte operascener.

Poul Elming har sunget på verdens mest berømte operascener. Foto: Britt Lindemann

Verdenstenoren i Rungsted fylder rundt

Tenoren Poul Elming har optrådt på alverdens operascener og har nu slået sig ned i Rungsted, hvor han 21. juli fejrer sin 70 års fødselsdag

Efter at have rejst verden rundt og sunget de store heltetenorpartier, er sangen trådt i baggrunden, og Poul Elming glæder sig til sammen med sin kone, operasangerinde, adjunkt i sang samt uddannelsesleder på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, Eva Hess Thaysen, at indrette sig i deres nye hus i Rungsted.

Søndag 21. juli fylder Poul Elming 70 år.

Fødselaren er nordjyde, født i Aalborg 1949 og uddannet på konservatorierne i Aalborg og Aarhus. Efter ti år som baryton på Den Jyske Opera og Det Kongelige Teater valgte han at lægge stemmen om fra baryton til tenor og debuterede med sin nye stemme som Parsifal på Det Kongelige Teater med stor succes i 1989.

Det blev startskuddet til en international karriere Med en mangeårig tilknytning til festspilhuset i Bayreuth, hvor han sang 12 sæsoner - hvilket er dansk rekord - samt gæsteoptræden i ledende operahuse over hele verden - fra Covent Garden i London, Deutsche Oper og Staatsoper i Berlin over Bastilleoperaen i Paris og Wiener Staatsoper til Metropolitan i New York plus samt Japan og Australien.

Herhjemme har vi kunne glæder os over, ud over titelpartiet i ”Parsifal”, at høre Poul Elmings lyriske tenor på Det Kongelige Teater: i Beethovens ”Fidelio,” Rued Langgaards ”Antikrist,” Mozarts ”Idomeneo,” Strauss ”Elektra,” og ”Flagermusen,” Wagners ”Valkyrien,” ”Tristan og Isolde,”og ”Rhinguldet, ” Poul Ruders ”Tjenerindens fortælling.” Foruden mange koncerter rundt om i landet.

Selv har Elming haft stor glæde af at besøge børnehaver med sin musik-kuffert og har sunget sammen med børnene.

Fra 2007 til 2011 var han musikchef for Aalborg Symfoniorkester, og her fik han ideen om en stor international konkurrence opkaldt efter verdens måske største Wagnertenor, Lauritz Melchior, The Lauritz Melchior International Singing Competition. Der blev afviklet første gang i 2010 og er blevet afholdt hvert tredje år siden med Dronning Margrethe som protektor. Samtidig blev han formand for Mindefonden for Aksel Schiøtz, som står for uddelingen af Schiøtz-prisen, Danmark mest prestigefyldte sangerpris. En udmærkelse han også selv har modtaget, foruden Ridderkorset. Han er er æresmedlem af Det Danske Wagnerselskab og The Wagner Society of Ireland.

Og så er han talsmand for døde danske verdenstenorer og frontkæmper for unge sangere og musikere.

Siden 2017 har han været projektleder for Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums Onsdagskoncerter, som siden 2002 har været et højt elsket islæt i Københavns og Frederiksbergs musikliv.

Elming er desuden bestyrelsesmedlem i Det Danske Sangselskab og Opera Hedeland.

Publiceret 17 July 2019 06:00