WEB-TV:

Morten A. Korch: "Far lærte mig at barnet aldrig må dø i et menneske"

Morten Korch formåede altid at genskabe idyllen i sine bøger. Sådan var det også i virkeligheden. Det bekræfter hans søn forelæggeren Morten A. Korch. Han bor i dag i Hørsholm og kan den 25. marts fejre sin 100 års fødselsdag. Morten A. Korch stod sin far nær hele livet - en far der lærte ham at se det positive midt i sorgen

Af
Iben Mathilde Forstholm

Glæden og idyllen bliver altid genskabt i Morten Korchs romaner, og sådan har det også været i Morten A. Korchs liv. Måske er det det, der er hemmeligheden bag den snart 100-årige forelæggers usædvanlige livsglæde. I hvert fald kan sønnen, der i mange år var forelægger for den berømte far, den 25. marts fejre sin 100 års fødselsdag. Det skal gøre i promt og pragt med en hyldest til den far, der stod ham nær hele livet.
For samtidig med at Morten A. Korch fejrer sin udsædvanlige fødselsdag med familien, så udgiver han også bogen 'Du må ikke græde far', der er baseret på Morten Korchs egne optegnelser og fotografier samt på erindringstekster fra søsteren Inger Korch (1900-1981), og Morten A. Korchs beretning.
"Jeg vil bevare min fars navn og gøre alt for det. Jeg vil lære folk værdien i fars forfatterskab. Det er selv ved at gå op for kritikerne, at miljøet og menneskeskildringerne i fars bøger belyser en periode, som ingen andre har gjort. Jeg ville ikke skrive en ny bog om far, men en bog om far som far. Han har været det bærende i mit liv," siger Morten A. Korch og lyser med det samme op.

Lykkelig barndom

Morten A. Korch voksede op i en fattig familie. Faren, der siden blev hele Danmarks forfatter, fik fem børn med sin første hustru Elna, hvoraf de fire overlevede. Men da hun døde af tuberkulose i 1907, fik han en ny husbestyrerinde. Sophie, der allerede året efter blev gift med faren, fik hurtigt styr på hjemmet og skulle siden blive forfatterens helt store muse. Det var her Morten A. Korch i 1909 og lillebroreren Knud i 1911 kom til verdenen.
"Jeg havde en lykkelig opvækst med nogle kærlige forældre og en stor kærlig familie. Far lærte mig tidligt glæden ved livet. Hvordan man hele tiden skulle sætte sig mål og præstere at nå dem. Samtidig lærte far mig glæden ved stadig at være barn. Far lærte mig, at barnet aldrig må dø i et menneske. Det har ikke altid gjort det lettere forretningsmæssigt, men det har gjort livet lykkeligere," siger Morten A. Korch.
Morens ønske om, at farens navn skulle bringes videre til sønnen var måske ikke helt tilfældigt. For selv om sønnen, der fik mellemnavnet Andreas, aldrig blev forfatter, så stod han sin far nær alle årene og var med til at skabe den succes, der siden gjorde faren til Danmarks mest læste forfatter. Morten A. Korch, der var vokset op i et hjem med bøger, vidste allerede tidligt, at han ikke som klassekammeraterne skulle være lokomotivfører eller flyver, men forelægger.
"Jeg var meget knyttet til min far og fulgte hans forfatterskab. Som 11-årig skrev jeg hans tekster ind på maskine, og jeg var med ude, når han holdt foredrag. Da jeg blev student, var han den mest læste forfatter. Det tyngede mig aldrig, at han blev så kendt. Vi var jo sammen om succesen," fortæller Morten A. Korch, der har samtlige 135 bøger, som faren skrev på den svulmende bogreol i hjemmet i Hørsholm.
Det var da farens forelægger af økonomiske grunde ville sælge forfatterskabet til Gyldendal, at Morten A. Korch slog til. Og selv om faren var glad for sin nye forelægger, så glemte faren aldrig, at han var far.
"Vi var jo ikke altid enige. Dels var han min forfatter, men når han argumenterede sagde han: Jamen sådan skal det være. Han lagde det argument i vægtskålen, at han var far. Bevar mig vel. Han havde jo i reglen ret," siger Morten A. Korch og tilføjer:
"Han var en dejlig far, men han bevarede sin myndighed over for mig. Han glemte aldrig, at jeg var hans søn. Det måtte jeg vænne mig til på godt og ondt."

Morten Korch blev forelægger for faren. Bogen 'De Røde Heste' var den første i forfatterskabet, som blev filmatiseret.

Morten Korch blev forelægger for faren. Bogen 'De Røde Heste' var den første i forfatterskabet, som blev filmatiseret.

Glæden i sorgen

Under besættelsen blev det let at sælge farens bøger om det idylliske gammeldags landbrug, småindustrien og købmandsgården. Først i 1950 vovede ASA og Alice O'Frederics at lave 'De Røde Heste'. Men selv om farens oplag steg til det eventyrlige, og 'De Røde Heste' blev Danmarkshistoriens største filmsucces og lokkede 2,5 millioner mennesker i biografen, havde han mange modstandere.
"Som succesen steg, var anmelderne meget hårde ved ham. Det blev ikke de jubelår, som det burde have været. Det påvirkede far meget. Han var meget følsom," fortæller Morten A. Korch, om den far, der alligevel lærte ham at se glæden i sorgen.
I sit lange liv har Morten A. Korch mistet flere gange. Hans lillebror døde af tuberkulose, da han var bare 17 år. To år efter døde en ældre bror fra farens første ægteskab.
"Far forstod, hvad det betød at dele sorgen. Han viste mig, at man også kan se noget positivt og lære noget af modgang," siger Morten A. Korch, der siden både har mistet en søn, sin første og anden hustru.
"Min første kone døde for otte-ni år siden. Jeg giftede mig igen i en alder af 96 år - kun otte dage før jeg blev 97 år. Hele vores liv var baseret på begrænset varighed," siger Morten A. Korch, der dengang tænkte på sin egen alder, og derfor også var uforberedt på Lisbeths pludselige død, da hun fik konstateret kræft.
"Jeg har altid boet i Hellerup og Gentofte, men Lisbeth var skyld i, at jeg bor her i dag. Hun elskede Hørsholm. Hun nåede at skabe hjemmet her. Nu er Hørsholm mit hjem. Her vil jeg blive," fortsætter han.

Morten A. Korch var meget tæt knyttet til faren. Allerede da han var 11 år skrev han farens bøger ind på maskine.

Morten A. Korch var meget tæt knyttet til faren. Allerede da han var 11 år skrev han farens bøger ind på maskine.

I bil over Storebælt

På trods af sine snart 100 år bor Morten A. Korch stadig for sig selv i en lejlighed i Hørsholm. Han kan selv handle ind, han træner sin balance på Skodsborg to gange om ugen, han er stadig forelægger og læser fortsat meget. Og så har han netop fornyet sit kørekort.
"Jeg føler mig jo mere sikker i en bil end til fods," siger han, mens han smiler og fortæller, at han også stadig kører over Storebæltsbroen.
"Det er en berigende skønhed hele vejen til Nyborg. Men jeg kører kun til Nyborg, så stopper jeg og kører videre dagen efter," siger Morten A. Korch, der fortæller, at han omkring nytår var på en ferietur til Jylland for at spille bridge. Heller ikke her var alderen nogen hindring. For selv om han havde en makker, han ikke kendte, så løb han naturligvis med førsteprisen.
Hvordan er det snart at blive 100 år?

"Det kan måske lyde som pral, men jeg føler mig ikke gammel. Jeg hæfter mig ved alle de ting, jeg kan, trods min alder og prøver at glemme de ting, som jeg har det sværere med. Jeg er fyldt med forundring og livsglæde og føler mig forkælet ved livet. Det er Lisbeth, der har lært mig at leve i nuet, og jeg har de seneste 10 år betragtet hver dag som en gave. Jeg er født med taknemmelighed," siger Morten A. Korch, der bestemt glæder sig til fødselsdagen.
"Det bliver en stor dag," siger han og smiler.


Se et længere web-tv-interview (7½ min.) med 100 års fødselaren HER

Se det korte web-tv-indslag med Morten A. Korch HER

Den Morten Korchske romantik blev populær. Filmen De Røde Heste blev set af ikke mindre end 2,5 millioner danskere i 1950.

Den Morten Korchske romantik blev populær. Filmen De Røde Heste blev set af ikke mindre end 2,5 millioner danskere i 1950.

Publiceret 24 March 2009 06:00