Urmager John Ravnkilde elsker sit arbejde og har ingen planer om at lade uret gå i stå. Foto: Carsten Legaard

Urmager John Ravnkilde elsker sit arbejde og har ingen planer om at lade uret gå i stå. Foto: Carsten Legaard

Urmagerens liv er fyldt med sød musik

Urmager John Ravnkilde, der har 50 års jubilæum den 1. april, elsker at reparere vores gamle og antikke ure

Af
Carsten Legaard

Der er musik i urmagerværkstedet på Usserød Kongevej 37E, og det er ikke kun malmklokkerne i de fine antikke ure, der slår tonen an. Det er også urmager John Ravnkilde:

”Jeg er jo den eneste der må 'tikke' ved bordet. Bare jeg ikke klokker i det,” siger den 71-årige urmager og flækker i et grin, der får stemmen en oktav op.

John Ravnkilde arbejder på attende år som urmager i sønnens værksted ”Antikke og Gamle Ure”. Alderen trykker på ingen måde. John Ravnkilde er på plads ved drejebænken senest klokken otte efter en forfriskende morgendukkert i Øresund – hver dag året rundt.
Et klik på billedet herunder folder billedgalleriet ud i stor størrelse

Takt og tone

Der går også nemt musik i den, når John Ravnkilde kommer på besøg i hjemmene for at tilse et antikt ur med en alderdomsskavank:
”Et ældre ægtepar i Værløse bad mig så mindeligt spille på deres klaver. Ingen af dem spillede selv. Jeg gav et nummer, men undrede mig over, hvor værtsparret blev af. Da jeg var færdig med at spille, kom de tilbage. De var bare gået ind i stuen ved siden af, hvor der var bedre plads til at danse.”
Harmonika spiller John Ravnkilde også, og den skal luftes, når han og kammeraterne her i foråret samles til 50 års svendejubilæum.

Musik og mekanik

Musik og mekanik har været de to alt dominerende lidenskaber i John Ravnkildes liv siden han som syvårig i barndomshjemmet ved Toreby på Lolland legede med Metallo og de sort-hvide tangenter på barndomshjemmets klaver.
Faderen var elinstallatør, og moderen drev købmandshandel.
”Skolen var jeg ikke så meget for, så jeg var glad, da jeg fik læreplads på Østerbro i København,” fortæller John Ravnkilde. 1. april 1961 modtog han sit svendebrev. Godt fem år senere fik han mulighed for at overtage en urmagerforretning på et velbeliggende hjørne, Hartmanns Plads 7 i Nærum.
”Butikken kostede den imponerende sum af 750 kroner. Værktøj og maskiner havde jeg selv med, en urmager har altid sit eget værktøj,” fortæller John Ravnkilde.

Arbejdet er mit otium

I de år fik han og hustruen Kirsten deres to sønner. Sønnerne blev født med en vis præcision. Begge ankom den 7. oktober – med to år imellem.
”Den ældste, Robin, har urmager butik i København. Rene har jeg arbejdet for i værkstedet her i snart 18 år. Det er ren hygge for mig, og jeg kunne ikke forestille mig et bedre otium end dette,” siger den 71-årige urmager.
Ud over arbejdet har løb, cykling, badminton og helårsbadning i Vedbæk Vikingelaug været med til at holde ham i vigør. For nogle år siden gav han desuden efter for en ungdommelig indskydelse og blev ejer af en motorcykel.
”Det var en ungdomsdrøm, der skulle leves ud, men da jeg for anden gang var tæt på at blive væltet af en medtrafikant, solgte jeg den igen,” fortæller urmageren.

22 år med gamle ure

Urmagerværkstedet åbnede sønnen Rene oprindelig i eget hjem i Gl. Holte 1989. To år efter åbnede han egentligt værksted i Skodsborg, men det blev snart for lille, og 1. september 1993 åbnede far og søn værkstedet på Usserød Kongevej. Siden er Ravnkilde-familien vokset med seks børnebørn, der statistisk har gode odds for at få sig en karriere i urmagerfaget – eller måske i it-branchen. Rene Ravnkilde har selv skabt firmaets hjemmeside med det værdifulde navn www.urmager.dk.

50 års jubilæet markerer John Ravnkilde på selve dagen. Det sker på værkstedet i Hørsholm inden for den almindelige åbningstid 11-15 med lidt mundgodt til kunderne. Dagen efter, den 2. april fejres jubilæet i selskab med de øvrige 50 års jubilarer fra fagskolen.

null

Publiceret 31 March 2011 06:30