Besætningen på Atlantide.

Besætningen på Atlantide.

Historien om billedhugger Viggo Jarl og hans skibe

Lidt nord for Humlebæk Havn lå der i sommer-perioden i 1930-50'erne en stor skonnert for ankers. Den lå ud for villaen 'Strandhave' i Tibberup og tilhørte billedhuggeren Viggo Jarl.

Viggo Jarl er som billedhugger blandt andet kendt for statuerne af Kingo, Hans Tausen med flere, der er placeret omkring Marmorkirken i København. Han var ud af en særdeles velhavende familie, og havde derfor mulighed for at leve et økonomisk set ubekymret liv med villaer på Strandvejen og tæt på Promenade de la Croisette i Cannes, samt lystyacht.

'Atlantide' var navnet på begge de to yachter han kom til at eje.

Den første, skonnerten, var bygget i 1902 Skonnerten var bygget af stål og på næsten 300 BTR. Jarl købte den i 1933, og havde den indtil 1953. Han brugte den, dels til at fragte sig fra Cannes til Tibberup, dels til cruises som gik til Caribien, Afrika og Nærorienten. 'Atlantide' blev i 1945-46 stillet til rådighed for en dansk havundersøgelses ekspedition i vestafrikanske farvande, som blev forløberen for Galathea-ekspeditionen 2 (1950-52).

I 1953 blev skonnerten solgt og erstattet af en lidt mindre motoryacht bygget i 1931. Motoryachten fik navnet 'Atlantide II' og var af en størrelse, så den kunne ligge ved kaj i Humlebæk Havn, hvad den årligt gjorde frem til året før Viggo Jarls død i 1965.

Torsdag den 17. januar klokken 19.30 har Fredensborg-Humlebæk lokalhistoriske forening foredrag på Humlebæk bibliotek om billedhugger Viggo Jarl, og de to skibe han ejede.

null

Publiceret 09 January 2013 07:00