Dansegulvet i Riddersalen på Kronborg var fyldt op under hele ballet. Foto: Morten Timm

Dansegulvet i Riddersalen på Kronborg var fyldt op under hele ballet. Foto: Morten Timm

Se billederne:

En magisk aften i Riddersalen

Det første store wienerbal i Danmark blev holdt lørdag aften på Kronborg. Bag initiativet står et gruppe danseglade borgere fra Hørsholm

Af
Morten Timm

Morten Timm

De har talt og drømt om det i flere år. De har forberedt det i over et år, og lørdag aften kulminerede det så i smukke og historiske omgivelser på Kronborg Slot, da 340 gallaklædte damer og herrer var til Wienerbal i Riddersalen.
Det allerførste af sin slags i Danmark i flere hundrede år - og så for almindelige mennesker i kongelige omgivelser.
"Det var helt fantastisk, og jeg er stadig helt op at køre," fortæller 47-årige Nønne Napstad fra Hørsholm halvandet døgn efter det store bal.
"Det var ren magi, og jeg håber, det går over i dansk historie," lyder det begejstret fra en anden Hørsholmdanser, Jan Friderichsen, 52.

Tre retter fra Skovhus

Omkring 45 dansepar fra Dance Academy Laxholm i KongevejsCentret var med til det stort opsatte arrangement i Kronborgs riddersal lørdag aften. Først med tre retters middag - i øvrigt tilberedt og serveret af Restaurant Skovhus fra Hørsholm - dernæst koncert under ledelse af kapelmester Andreas Orlowitz, inden de tidligere danseverdensmestre Anne og Hans Laxholm fra Hørsholm åbnede wienerballet.

De tidligere danseverdensmestre Anne og Hans Laxholm åbnede ballet. Foto: Morten Timm

De tidligere danseverdensmestre Anne og Hans Laxholm åbnede ballet. Foto: Morten Timm

Initiativ fra Hørsholm

Men det var en mindre gruppe af de lokale danseglade borgere, der rent faktisk tog initiativ til wienerballet og har været med til at arrangere begivenheden.
En drøm der blev født, da otte dansepar fra Hørsholm og omegn for et par år siden rejste til Wien for at være med til en af deres berømte wienerbal.
"Det var så stor en oplevelse, at vi bagefter blev enige om, at det måtte da kunne arrangeres i Danmark. Og det begyndte vi på, da vi kom hjem," fortæller firmaejer Jan Friderichsen.

De lokale dansepar fra Hørsholm, der er kommet med idéen til et stort Wienerbal i Danmark. Foto: Morten Timm

De lokale dansepar fra Hørsholm, der er kommet med idéen til et stort Wienerbal i Danmark. Foto: Morten Timm

Askepot og riddere

Lørdag gik drømmen i opfyldelse, og både Nønne Napstad og Jan Friderichsen har svært ved at få armene ned efter den storslående aften.
"Det var fuldstændigt mageløst og uden sidestykke. Den store Askepot- og prinsessedrøm for kvinderne, og den gamle ridderdrøm for os mænd, hvor vi rigtig kunne være gentlemen," siger Jan Friderichsen.
Nønne Napstad følte det historiske vingesus, da hun sammen med de andre festklædte deltagere bevægede sig rundt i slottets gange, spiste middag, hørte klassisk musik og dansede i den smukke Riddersal på Kronborg.
"Det var bare en rus at danse rundt der. Stemningen var fuldstændig i top, og da det sluttede ved midnat var det på et fantastisk højdepunkt. En helt uforglemmelig aften," fastslår den danseglade Hørsholmkvinde.

En Kronborg-magi

Allerede nu har over 350 personer skrevet sig op, når tilmeldingen til det næste Wienerbal åbnes. At wienerballet skal blive til en ny dansk tradition, er nitiativtagerne fra Hørsholm helt enige om.
"Vi har fået det til Danmark, og det gik over al forventning. Der blev skabt en Kronborg-magi omkring Wienerballet, og den magi skal bevares. Det skal ikke blive kommercielt, og derfor tror vi maksimum på to baller til næste år. Ellers risikerer vi at miste magien," vurderer Jan Friderichsen til Ugebladet.

Oplevelse for livet

Nønne Napstad glæder sig ikke kun over, at de har skabt noget historisk nyt i Danmark, men i høj grad også over, at det nu bliver muligt for helt almindelige mennesker at få denne 'once in a liftetime'-oplevelse.
"Det er jo åbent for alle, og du skal jo ikke have gået til dans for at kunne være med. Det er så lidt man skal kunne, men det giver så stor livsglæde," siger Nønne Napstad og fortsætter:
"Man kan jo ikke være sur, når man danser. Det er umuligt. Og det giver så meget energi. Jeg lever videre hele ugen på en times danselektion hos Anne og Hans Laxholm."

Stor interesse

Deltagerprisen var 900 kroner pr. person, og arrangementet var støttet med flere firmasponsorater, men alle pladser blev udsolgt uden markedsføring af begivenheden, oplyser Mette Dahl Juelner fra Vækst & Viden, en offentlig/privat virksomhed, der har til formål at skabe events og oplevelser.
De tog over, da arrangementets omfang blev for stort for dansegruppen fra Hørsholm.
"Interessen har været enorm, og der var hurtigt udsolgt," fortæller Mette Dahl Juelner. Hun kan dog endnu ikke oplyse, hvornår det næste wienerbal på Kronborg bliver - og hvor meget det kommer til at koste for at komme med. Deltagertallet er fastlagt til ca. 350.
"Men vi er på plads med en aftale om at leje Kronborg Slot igen," forsikrer hun.

Publiceret 26 February 2013 10:00