Omkring 70 personer var mødt op til grundlovsmøde på Jagt- og Skovbrugsmuseet. Foto: Pernille Kristensen

Omkring 70 personer var mødt op til grundlovsmøde på Jagt- og Skovbrugsmuseet. Foto: Pernille Kristensen

Kvinder i fokus på grundlovsdag

Der blev kigget både tilbage og frem i tiden, da Konservative i Fredensborgkredsen holdt grundlovsmøde i Hørsholm

Af
Pernille Kristensen

Med splitflaget blafrende mod den dybblå himmel blev rammerne næsten ikke flottere, da De Konservative fredag holdt grundlovsmøde på Jagt- og Skovbrugsmuseet.
Det skete med aktuelle ord både fra kommunal- og folketingspolitik samt et historisk tilbageblik givet af tidligere museumsinspektør ved Museum Nordsjælland Lisbet Hein, der var inviteret med som gæstetaler. I år er det nemlig 100 år siden, at kvinderne fik valgret, og derfor forpassede Lisbet Hein ikke chancen for at nævne fire lokale kvinder, der i de år tilkæmpede sig og fik nye muligheder.
Det gjaldt Estrid Hein, der blev den tredje kvindelige læge i Danmark og var formand for Dansk Kvindesamfund i 1909-16. Hendes kusine, Mary Bess, stormede folketinget i 1909 og holdt en brandtale mod mandlige politikere. Mary Bess' søster, Ingeborg Dinesen - som var mor til Karen Blixen - blev første kvinde i sognerådet, forgængeren for kommunalbestyrelsen. Og så var der Ludi Pedersen, som med sin store samfundsinteresse var med til at holde kurser for kvinder.

Trygheden er truet

Også nutidens kvinder var repræsenteret ved grundlovsmødet i form af folketingskandidat Mette Thiesen.
Hun lagde i sin tale vægt på, at nutidens trygge samfund er truet.
“Selvom vores kamp for et dansk samfund bygget på tryghed, tillid og økonomisk velstand startede for 166 år siden, er vi ingenlunde i mål. Vi oplever i dag et Danmark, der stadig er en andedam og et åndehul for alle danskere, men vi er under pres,” pointerede hun og nævnte i den forbindelse bl.a. folkeskolernes tilstand, flere ældre borgere og grundskyldsniveauet.
Ud over Lisbet Hein og Mette Thiesen talte også Hørsholms borgmester Morten Slotved og 1. viceborgmester i Fredensborg Ulla Hardy-Hansen.
Læs hele Mette Thiesens tale her.
Se flere fotos fra mødet i billedgalleriet her.

null

Publiceret 08 June 2015 07:00