Aksel Drejet, Hørsholm, kan på lørdag den 30. januar fejrer sin 95 års fødselsdag.

Aksel Drejet, Hørsholm, kan på lørdag den 30. januar fejrer sin 95 års fødselsdag.

Aksel på sikker kurs i 95 år

Direktøren og civilingeniøren fra Hørsholm fylder 95 år den 30. januar

Direktør og civilingeniør Aksel Drejet fra Hørsholm kan fejre sin 95 års fødselsdag på lørdag den 30. januar. Det stod ikke skrevet i stjernerne, at Aksel Drejet skulle få en karriere, der blandt andet omfattede en international udstationering i Brasilien til posten som formand for en lang række toneangivende, danske skibsværfter foruden formandsposten i Lauritzen Holding, på daværende tidspunkt Danmarks næststørste rederivirksomhed. Aksel Drejet blev født i Veksebo i Nordsjælland som ældste i søskendeflok på fem. Hans forældre var uddannet skolelærere, og Aksel Drejet brød med traditionen ved at være den første i sin familie, der valgte at gennemføre en akademisk uddannelse som civilingeniør med speciale i skibsbyggeri. Uddannelsen blev afsluttet i 1946.

Start på ny epoke

Herefter fulgte en karriere, der for alvor tog fart, da Aksel Drejet blev udnævnt til direktør for Atlas do Brasil, Rio de Janeiro, hvor han og familien boede i årene 1954-60. Under Aksel Drejets ledelse udvikledes virksomhedens aktiviteter markant – blandt andet båret frem af gunstige valutaforhold, der muliggjorde realiseringen af nye projekter. “Men livet er jo i høj grad båret af tilfældigheder, og mens vi var hjemme i Danmark på ferie i 1968, døde Atlas’ danske direktør uventet i en ung alder. Bestyrelsesformanden for Atlas, Knud Lauritzen, der samtidig var formand for den familieejede Lauritzenfond, spurgte da, om jeg var interesseret i at overtage posten som direktør i det danske selskab. Det blev startskuddet på en ny epoke i min karriere,” fortæller Aksel Drejet.

Rekordindtjening

Årene i Atlas var en stor succes. Omfattende nye ordrer til det russiske marked revolutionerede virksomhedens økonomi og sikrede grundlaget for opførelse af en ny fabrik med tilhørende hovedkontor i Ballerup samt opkøb af samtlige aktier i kompressorvirksomheden Sabroe A/S. Aldrig før eller siden havde Atlas A/S oplevet så stor en indtjening. Aksel Drejet forlod Atlas i 1979 og blev herefter formand for Lauritzen Fondet og Lauritzen Holding, som han i de efterfølgende år frem til 1986 skulle føre helskindet igennem en tid præget af den værste værftskrise i Europas historie. Holdingselskabet var hovedaktionær i rederiet Lauritzen, der blandt andet ejede Atlas og Sabroe, Helsingør Værft, Frederikhavn Værft og Aalborg Værft. Herudover var Lauritzen hovedaktionær i DFDS. Sideløbende i sin karriere har Aksel Drejet bestridt en lang række andre bestyrelsesposter. Den runde fødselsdag fejres med familien, der blandt andet tæller hustruen, Birthe Stender, samt fire børn og ni børnebørn.

null

Publiceret 29 January 2016 09:00