Privat børnepasning får fra nytår ikke længere tilskud fra kommunen. Foto:Mostphotos

Privat børnepasning får fra nytår ikke længere tilskud fra kommunen. Foto:Mostphotos

Nul kroner for selv at passe sine børn

Budgetaftale afskaffer tilskud til privat børnepasning

Af
Fred Jacobsen

"Når vi ikke har fyldt op i vores institutioner, giver det ikke længere mening at betale forældre forældre for at passe børn på vores regning."
Så kontant er udmeldingen fra Otto B. Christiansen (K), formand for Børne- og skoleudvalget på en af besparelserne i den netop indgåede budgetaftale for 2017 og frem til 2020.
Her har forligspartierne - som er alle partier i kommunalbestyrelsen - afskaffet både tilskuddet til at passe egne børn og til forældre, der ønsker at få deres børn passet privat.
Sammenlagt spares der her en lille million kroner i 2017 og godt 1,4 millioner kroner årligt i årene frem til 2020.

De bliver ramt

For forældre, der vælger at passe deres egne børn derhjemme, betyder det konkret, at et tilskud på 7821 skattepligtige kroner pr. måned pr. barn falder bort, når børnene er mellem 0 og tre år, og 3887 kroner pr. måned for børn mellem tre og seks år. Og det er primært forældre til 0-2-årige børn, der bliver ramt af besparelsen.
Forældre, der foretrækker at få deres børn passet privat, kommer til at se langt efter et tilskud. De mister et tilskud, som er 75 procent af de dokumenterede pasningsudgifter eller højst 3258 kroner om måneden.
Ifølge baggrundsmateriale fra budgetaftalen er det i 38 af landets 98 kommuner, hvor forældre får mulighed for at få penge for at passe deres egne børn.
I 2015 var det i gennemsnit 6-10 børn, der blev passet i hjemmet for kommunale skattekroner, mens der var tale om 26 børn i alderen 3-6 år.

Fakta
Tilskud til privat pasning: Privat dagpleje, Ællingen på NGG eller miniforskole på Rungsted Private Realskole.
Kommunen forventer, at disse forældre fortsat vil vælge privat pasning, da mange vælger denne form, fordi de senere ønsker, at børnene skal gå i en privat skole,
Tilskud tilpasning af egne børn: I hjemmet.
Kommunen forventer, at nogle forældre fortsat vil passe deres børn, mens andre vil søger over i et dagtilbud.
Hvad mener du? Debatten foregår på Ugebladets facebook-side.

null

Publiceret 05 October 2016 11:00