Solhusets computerstyrede gadelys styres nu med en ganske almindelig tænd-sluk-knap. Foto: Fred Jacobsen

Solhusets computerstyrede gadelys styres nu med en ganske almindelig tænd-sluk-knap. Foto: Fred Jacobsen

Solhusets lygtepæle:

62.700 kr. pr. teknikerbesøg

Almindelig tænd-sluk-knap sparer nu kommunen for at flyve specialister ind fra England

Af
Fred Jacobsen

Seks år efter indvielsen af prestigeprojektet Solhuset er der fortsat en række forhold, der ikke fungerer i det højteknologiske 0-energihus. En af de mere irriterende - og potentielt dyre - problemer, er dem, der har vist sig på institutionens parkeringsplads.
Her har kommunen for godt en måneds tid siden installeret et ganske almindelig gammeldags tænd-sluk-ur, som der nu manuelt kan tændes for lyset, når det er mørkt, og slukke igen, når det er lyst.
Hvide ledninger hænger nu i luften mellem lygtepælene og vidner om, at håndværket midlertidige har måttet hjælpe computerne. Ledningerne, forsikrer kommunens ejendomschef, skal snarest graves ned i jorden.
"Løsningen er noget billigere end at flyve en tekniker ind fra England hver gang, der er noget galt," fortæller John Larsen.

Computer i hver lampe

For det er, hvad der ellers skulle til: Hver gang, der var noget galt i bare én af de computerstyrede gadelamper, skulle der rekvireres en tekniker fra England, fordi der ikke er nogen herhjemme, der kan styre lampernes computere. Pris: 62.700 kroner pr. besøg.
Forklaringen er, at der er en computer i hver eneste lampe. Den skal automatisk regulere lyset alt efter, hvor lyst eller mørkt der er. Indtil for nylig var det dog sådan, at når det var mørkt udenfor, så var det også mørkt på parkeringspladsen.
Til gene for både forældre og personale og hvem der ellers måtte færdes på parkeringspladsen. Kommunens praktiske tænd-sluk-foranstaltning har ifølge centerchef John Larsen kostet i omegnen af 30.000 kroner - altså det halve af bare ét teknikerbesøg fra England.
De engelske eksperter har været på besøg i Hørsholm nogle gange, men ifølge John Larsen har disse besøg været uden omkostning for kommunen.

Publiceret 19 January 2017 08:00