Lions Børnehuse:

Bestyrelsen slipper - de var amatører

KL-rapport: Erstatningssag mod bestyrelsen vil ikke kunne vindes ved en domstol

Af
Fred Jacobsen

Trods stærk kritik af Lions Børnehuses bestyrelse vil Hørsholm Kommune ikke rejse sag på baggrund af de økonomiske uregelmæssigheder, der i december rystede Hørsholm og tegner til at være en svindelsag på omkring to millioner kroner.
På baggrund af kulegravning af bestyrelsens rolle i sagen anbefaler jurister fra Kommunernes Landsforening (KL) ikke et retsforfølge bestyrelsen, fordi de ganske enkelt ikke kan drages til ansvar.
KL's konsulenter vurderer, at det afgørende i denne anbefaling er, at der ikke er tale om en professionel bestyrelse. Den er frivillig og ulønnet og har “måttet konstatere, at den betroede øverste daglige leder og rådgiver (den nu mandatsvig-sigtede tidligere områdeleder, red.) igennem flere år har foretaget økonomiske transaktioner af en usædvanlig karakter, der ligger uden for det påregnelige”, som det er formuleret i en pressemeddelelse, Hørsholm Kommune netop har udsendt efter aftenens ekstraordinære kommunalbestyrelsesmøde.

Ingen tvivl om ansvaret

“Det har været vigtigt for os at få denne anbefaling fra KL's jurister. Jeg kan jo ikke vurdere, om bestyrelsen har handlet ansvarspådragende, derfor har vi haft brug for denne vurdering,” siger borgmester Morten Slotved (K) til Ugebladet.
Han understreger, at der “ikke er skyggen af tvivl om, at bestyrelsen har det fulde økonomiske ansvar”. Alligevel er det KL-juristernes klare vurdering, at en domstol “ikke vil anse, at bestyrelsen har handlet uforsvarligt og ansvarspådragende under de givne omstændigheder.”
LÆS OGSÅ: Gruelund i Lions-sag: “Jeg er ikke renset, for jeg har aldrig følt mig snavset”

Regning til borgerne?

Og det er en vurdering, der både omfatter de meninge bestyrelsesmedlemmer og bestyrelsesformand Thorkild Gruelund (K), der var formand for Lions Børnehuse fra 2014 frem til udgangen af 2016.
“Jeg synes KL-rapporten er meget klar i sin konklusion,” siger Morten Slotved til Ugebladet og er glad for, at der nu er sat et punktum i denne sag.
Om det bliver Hørsholms borgere, der endeligt kommer til at hænge på regningen, afhænger af, hvad politiets efterforskning bringer for en dag - og om der i den forbindelse kan placeres et økonomisk ansvar.
Sagen får også betydning for det selvejende område, hvor det ene af tre institutioner, Børnehuset, har taget stilling til, at de vil overgå til at være en kommunal institution.
De to andre institutioner, Løvehuset og Solhuset, er endnu selvejende, men kan se frem til at skulle tage stilling til deres fremtid.

Under administration

“Vi vil nu vende tilbage til institutionerne for at få en plan for, hvordan de vil sikre deres fremtid. Hvis de fortsat skal være selvejende, skal der laves en ny driftsoverenskomst for hver af dem,” oplyser Morten Slotved. Og fremtiden kan også sikres ved at administrationen enten overgår til Danske Daginstitutioner eller at Hørsholm Kommune varetager administrationen af de selvejende institutioner.

Efterforkes fortsat

Sagen om økonomiske uregelmæssigheder kom frem i december, hvor områdelederen og tre andre medarbejdere i Lions Børnehuses institutioner blev suspenderet.
Kort efter blev områdelederen fyret, politianmeldt og sigtet for mandatsvig. De tre øvrige medarbejdere blev i januar fyret, men rejste sag mod Lions Børnehuse for usaglig afskedigelse.
Nordsjællands Politi efterforsker fortsat sagen, som kan vise sig at være en meget omfattende svindelsag på omkring to millioner kroner.
 
Hvad mener du? Deltag i debatten på Ugebladets Facebook-side.

null

Publiceret 17 August 2017 20:00