Efter planen skulle en flygtningefamilie være flyttet ind i Sophies Hus på Sophielund, men nu har Hørsholm Kommune droppet planerne. Foto: Morten Timm

Efter planen skulle en flygtningefamilie være flyttet ind i Sophies Hus på Sophielund, men nu har Hørsholm Kommune droppet planerne. Foto: Morten Timm

Sophies Hus skal ikke være flygtningebolig

Med det faldende flygtningetal i Hørsholm ønsker kommunen alligevel ikke at gøre brug af den omstridte ejendom

Af
Morten Timm

Morten Timm

Længe har Sophies Hus på Sophielund i Hørsholm været udset til at skulle huse flygtninge, men nu slår Hørsholm Kommune fast, at de ikke længere ønsker at anvende ejendommen som flygtningebolig.
Udmeldingen kommer i takt med at behovet for flygtningeboliger i Hørsholm faktisk er faldet og samtidig med at Udlændingestyrelsen har sænket flygtningenkvoten yderligere.
”Vi prøver at være på forkant med kapaciteten af boliger til flygtninge, og lige nu er vi meget godt med,” meddeler Annette Wiencken (V), formand for det særlige §17, stk. 4-udvalg, i en pressemeddelelse.
Hun tilføjer, at man har flere andre initiativer i gang.
“Blandt andet er vi ved at etablere fem ekstra pavilloner på Rådhusgrunden. Det bliver en fleksibel løsning med plads til både familier og enlige flygtninge,” oplyser Annette Wiencken.

Beboerprotester

Muligheden for at benytte Sophies Hus som midlertidig boligplacering for en flygtningefamilie blev meldt ud i starten af 2017, og det udløste straks flere kritiske røster fra beboere på Sophielund og satte gang i en underskriftindsamling fra beboerne.
“Det har skabt en del uro/utryghed blandt Sophielunds beboere, der alle har en svær hverdag med forskellige handicaps at slås med, og derfor har brug for en tryg og rolig base,” skrev Ingelise Højmark i et indlæg i Ugebladet.
Beboermodstanden overraskede på det tidspunkt Annette Wiencken (V).
“Der er tale om én familie. Set i det lys synes jeg, protesten er lidt ude af proportioner,” udtalte hun til Ugebladet.
Annette Weincken henviste videre til, at der også blandt flygtninge kan være mennesker, der har behov for en handicapvenlig bolig.

Skudt til hjørne

Den videre istandsættelse af Sophies Hus er imidlertid skudt til hjørne på ubestemt tid.
I stedet vil fremtiden for ejendommen på Sophielund 82A vurderes i forbindelse med Hørsholm Kommunes udviklings- og investeringsstrategi 'Velfærd frem for mursten'.


FAKTA
Ændring i det forventede antal flygtninge
Grundet ændringer i forventningerne til antallet af asylansøgere har Udlændinge- og Integrationsministeriet ændret kvoten af flygtninge, som kommunerne kan forvente at modtage i 2017 og 2018. For Hørsholm Kommune betyder det, at Hørsholm skal modtage 24 flygtninge i 2017 mod tidligere 49. I 2018 er Hørsholm Kommune sat til at modtage 19 flygtninge mod tidligere 49. Hertil kommer antallet af familiesammenførte.
Pr. 7/8-2017 har Hørsholm Kommune modtaget 12 ud af 24 flygtninge fra kvoten. Derudover er kommet 6 voksne og 12 børn som familiesammenførte til flygtninge.

Publiceret 24 August 2017 11:30