Per Østergaard Jacobsen, der i øvrigt selv bor i Rungsted, tvivler på økonomien bag storcenter-planerne. Arkivfoto

Per Østergaard Jacobsen, der i øvrigt selv bor i Rungsted, tvivler på økonomien bag storcenter-planerne. Arkivfoto

Ekspert sår tvivl om storcenters fremtid

Storcentre er ikke fremtiden, siger lektor fra CBS, Per Østergaard Jacobsen

Af
Peter Mailand

Peter Mailand

Storcentre går en usikker fremtid i møde, for i forhold til vores handelsmønstre, så er 'tiden er løbet fra storcentre i deres nuværende format'. Det mener detailhandelsekspert og ekstern lektor på CBS, Per Østergaard Jacobsen, der i øjeblikket arbejder på en rapport om danskernes handelsmønstre.
“Meget peger i retning af, at vores handelsmønstre vil ændre sig over de kommende år, og alene tidshorisonten på fem-seks år før det nye storcenter står færdigt, gør det svært at se, hvordan forrentningen skal komme hjem. Men der er så mange usikkerheder i det her, så personligt ville jeg ikke investere i det her,” siger han til Ugebladet.

Økonomi på halv milliard

Reaktionen kommer efter Nordsjællands Grundskole Gymnasium (NGG) har solgt Cirkelhuset til investorgruppen Nord Partners, med klausul om, at der skal opføres nye bygninger til NGG. Og for at finansiere projektet er planerne om at et storcenter med hotel og biograf kommet på tegnebrættet, og i den forbindelse har Cowi udarbejdet et notat, der viser at et storcenter vil kunne genere en økonomi omkring 570 millioner kroner.
Men Per Østergaard Jacobsen, der i øvrigt selv bor i Rungsted, tvivler på økonomien bag storcenter-planerne.
“Storcenter-tanken er i dens nuværende form gammeldags. Både i udlandet og herhjemme har storcentre generet en flad vækstkurve. Når man ser på erfaringerne fra udlandet går udviklingen i retning af, at vi handler mindre i storcentre. Mens vi kan se, at væksten er på e-handel og især de udenlandske netbutikker, har tocifrede vækstprocenter,” siger han og uddyber:
“Generelt kan man sige, at vi i forvejen har 25 procent for meget salgsareal i Danmark i forhold til, hvad handlen kan bære. Og der kommer ikke mere handel, fordi man bygger et nyt storcenter. Så hvis der kommer et ny storcenter, så vil det kannibalisere på noget andet,” siger han.

“Storcenter-tanken er i dens nuværende form gammeldags. Både i udlandet og herhjemme har storcentre generet en flad vækstkurve,” vurderer CBS-lektor Per Østergaard Jacobsen.

“Storcenter-tanken er i dens nuværende form gammeldags. Både i udlandet og herhjemme har storcentre generet en flad vækstkurve,” vurderer CBS-lektor Per Østergaard Jacobsen.

Det handler om tid

Per Østergaard Jacobsen peger i øvrigt på en række andre faktorer der betyder, at vores handelsmønstre vil ændre sig.
“Det handler i høj grad om tid. Folk er så pressede på tiden og har så travlt, at de gør det, der er nemmest og tager mindst tid, og hvis det er nemmere, at handle på nettet, så gør de det,” siger han.
Desuden er store butiksenheder måske ikke svaret, når 44 procent af alle husstande består af én person.
Men på tegnebrættet er også planerne om en biograf på Cirkelhusgrunden, men den idé tror Per Østergaard Jacobsen heller ikke på.
“Den der er i Trommen i Hørsholm sælger omkring ni billetter pr. forestilling, så det kan jo ikke løbe rundt,” siger han.

Publiceret 01 November 2017 10:00