Da Jerry Ritz i 1980 etablerede sit eget firma TUBA Entertainment, kom han til at stå for ABBA’s udgivelser i Danmark. Foto: Thomas Evaldsen

Da Jerry Ritz i 1980 etablerede sit eget firma TUBA Entertainment, kom han til at stå for ABBA’s udgivelser i Danmark. Foto: Thomas Evaldsen

Jerry Ritz fylder rundt:

Et langt liv med showbiz og de største stjerner

Har man sagt ABBA, Led Zeppelin, Linie 3 eller Sebastian, må man også sige Jerry Ritz fra Hørsholm. Han har arbejdet for nogle af verdens tidligste rockstjerner, spottet danske musiktalenter og stået bag successer som blandt andre Linie 3

Af
Af Brian Pabst

I dag tirsdag 24. april fylder Hørsholmborger Jerry Ritz 70 år.

Han har i over 52 år været en engageret bagmand i den danske underholdningsbranche som kulturformidler, koncertarrangør, teater- og musikproducent og personlig manager for nogle af landets største kunstnere.

Da rocken var ung, var han skandinavisk tour manager for navne som Led Zeppelin, The Who, Pink Floyd og Deep Purple.

Han spottede unge danske talenter som Sebastian, Sanne Salomonsen, Hanne Boel og Cæcilie Norby.

I 80'erne stod han for musikalske showoplevelser med Linie 3, Pallesen & Pilmark, Eddie Skoller og Tommy Kenter.

Han har været aktiv i teateropsætninger som H.C. Andersen-forestillingen “Kuk-Kuk Fallera” med Peter Larsen, Anne Marie Helger i “Sarah Bernhard”, “Den Lille Prins” med Susse Wold og forestillingerne “Musik & Eventyr” og ”Den forelskede Nattergal” med Ghita Nørby tilsat klassiske toner med Michala Petri og Lars Hannibal.

Koncertturneer med Sebastian, verdenssopranen Inga Nielsen og jazzmusikere som Putte Wickman og Carsten Dahl.

Begyndte med Beatles

Det var The Beatles, der satte skub i karrieren for Jerry Ritz. Da den legendariske gruppe gæstede landet i 1964, stod unge Jerry sammen med hundredvis af andre uden for K.B. Hallen og kunne høre den fjerne lyd af “I Wanna Hold Your Hand” og skrigende pigebørn inde i salen.

Billetterne var revet væk, alt var udsolgt. Den dag besluttede han, at han en anden gang ikke ville stå ude udenfor. Han ville være med der, hvor det skete. Og sådan blev det.

Sytten år gammel startede han sit eget bladforlag ”Teen News Company”, men blev ret hurtigt hyret som tour manager for koncertbureauet Bendix Music og rejste Skandinavien tyndt med rockbands som The Who, Deep Purple, The Small Faces og Led Zeppelin.

Jerry Ritz har en lang karriere i dansk showbiz. 24. april fylder han 70 år. Foto: Thomas Evaldsen

Jerry Ritz har en lang karriere i dansk showbiz. 24. april fylder han 70 år. Foto: Thomas Evaldsen

Mødte sin udkårne

Da Led Zeppelin havde verdenspremiere i Gladsaxe Teen Club i 1968, var Jerry bandets tour manager. Her mødte han sin Annie, der var frivillig medarbejder. De blev gift i 1972 og har holdt sammen lige siden.

Samme år blev Jerry Ritz repertoire- og marketingschef i den danske afdeling af pladeselskabet EMI. Her spottede han blandt andet den ukendte Knud Christensen med kunstnernavnet Sebastian og stod bag lanceringen af det ikoniske album ”Den store Flugt”.

Jerry fik også idéen til de populære hit-compilations ”For Fuld Musik”, som nåede at sælge i over to millioner eksemplarer.

Abba og Trommen

Da Jerry Ritz i 1980 etablerede sit eget firma TUBA Entertainment, kom han til at stå for ABBA's udgivelser i Danmark.

Da gruppen blev opløst, fortsatte samarbejdet med medlemmernes solo-udgivelser og senere Björn Ulvaeus og Benny Anderssons' musical ”Chess”.

Jerry Ritz gjorde et scoop, da han skrev kontrakt med tre talentfulde skuespillere fra Aarhus Teater, der kaldte sig Linie 3.

Tommy Kenter, Klyderne, Peter Larsen og Pallesen & Pilmark var også hos TUBA, der i de år var leverandør af store shows til koncerthuse og underholdningsprogrammer i DR.

Da firserne var ved at rinde ud, søgte Jerry Ritz nye udfordringer og blev i 1988 direktør for kulturhuset Trommen i Hørsholm, der netop var blevet etableret.

Jerry Ritz fik store navne som Kris Kristofferson, Chick Corea, Barbara Hendricks, Hank Marvin, David Sanborn og operastjernen Inga Nielsen på den lokale scene.

Efter et kommunalpolitisk og mediemæssigt stormvejr i 2000 forlod Jerry Ritz mod sin vilje Trommen. Under hele forløbet blev han bakket op af kunstnere fra musik- og teaterlivet med Ghita Nørby, Niels Hausgaard og Michala Petri i spidsen.

Kontakt til kulturen

Senere etablerede han sig som teater- og musikproducent med virksomheden KulturKontakt.dk, hvor han som direktør stadig producerer og formidle kultur.

Siden 2004 har Jerry Ritz brugt en stor del af sin tid som frivillig i Røde Kors. Han sidder i bestyrelsen i Hørsholm og er med i organisationens integrationsteam. Han har siden 2014 været støtteperson for en ung syrisk alenemor og hendes to små drenge. Han har som frivillig været udsendt til vaniljeøen Madagaskar for at se resultatet af Røde Kors hjælpearbejde og holder foredrag om Røde Kors.

Diabetes og intervalgang

For 14 år siden fik Jerry Ritz konstateret diabetes og tog initiativ til at etablere en diabetesforening i Hørsholm. Ritz er fortsat formand for foreningen, som i dag har tæt ved 1000 medlemmer. Sin sygdom tog han hurtigt hånd om og deltog i forsøg på Rigshospitalet med motionsformen intervalgang. Han lever i dag godt med sygdommen, hvor de hårde gåture bliver brugt som effektiv medicin. Han har fået tilnavnet ”Mr. Intervalgang” og rejser rundt til foreninger og sundhedscentre med foredrag om, hvordan man kan leve godt med diabetes.

Jerry Ritz har sammen med hustruen Annie sønnen Oliver, som er skibsmægler og bor i Dubai, som parret besøger så ofte det kan lade sig gøre.

Fødselsdagen fejres under private former, men interesserede kan høre mere om Jerry Ritz tirsdag 8. maj kl. 19 på Frederiksborg Gymnasium i Hillerød, hvor han holder foredrag om sit liv under overskriften »Man ka' hva' man vil!«. Hillerød Diabetesforening er arrangør.

FAKTA

Blå bog

Født 24. april 1948 på Frederiksberg

Gift med Annie siden 1972

Sammen har de sønnen Oliver på 34 år

Er opvokset i Vanløse og har siden 1992 boet i Hørsholm

Fritidsinteresser: Musik, teater, kunst og rejser og frivilligt arbejde

Karriere

1966-1972: Promotion- og tourmanager, Bendix Music/ICO

1972-1980: Repertoire- og marketingschef, EMI Records

1980-1988: Stifter og direktør, TUBA Entertainment

1988-2000: Direktør, Kulturhuset Trommen

Fra 2000: Direktør og producer KulturKontakt/TUBA Entertainment.

Formand for Diabetesforeningen Hørsholm-Fredensborg

Næstformand DH Danske Handicaporganisationer Hørsholm

Medlem af Hørsholm Kommunes Handicapråd

Medlem af Røde Kors Hørsholm bestyrelse og kommunikationsansvarlig

Formand Kulturforsyningen – som fejrer 15 års jubilæum samme dag som fødselsdagen

Formand teaterforeningen Hørsholm Scenen

Formand Hørsholm Kulturelle Samvirke

Medlem af Hørsholm Kommunes Fritids- og Kulturråd

Publiceret 24 April 2018 09:00