Fredag den 4. maj stod der sundhed på alle skemaer, da Nordsjællands Grundskole og Gymnasium (NGG) afholdt Projekt Store Sundhedsdag på tværs af alle klassetrin fra Ællingen til og med 3.g. Pressefoto

Fredag den 4. maj stod der sundhed på alle skemaer, da Nordsjællands Grundskole og Gymnasium (NGG) afholdt Projekt Store Sundhedsdag på tværs af alle klassetrin fra Ællingen til og med 3.g. Pressefoto

Bamsehospitalet og Sex-ekspressen besøgte NGG

Store sundhedsdag på Nordsjællands Grundskole og Gymnasium på initiativ fra tidligere NGG-elev

Af
Morten Timm

Morten Timm

Nordsjællands Grundskole og Gymnasium (NGG) havde forleden taget en hel dag ud af kalenderen og sat sundhed på skemaet for samtlige af skolens elever til, hvad de kaldte ’Store Sundhedsdag’. Lige fra de mindste klasse, hvor elevernes bamser blev målt og vejet samt og fik en diagnose stillet til Sexekspressen med fokus på seksualundervisning rullede ind hos 8. klasserne og 1.g. Formålet med Store Sundhedsdag er, at eleverne skal tilegne sig ny viden om sundhed og trivsel inden for emner, der er relevante i netop deres alder.

NGG-student bag initiativ

Bag dagen står den tidligere NGG-student, Nikoline Møller Lynnerup, Nivå, der studerer medicin og er frivillig i IMCC’s Bamsehospital og Sund Krop (International Medical Cooperation Committee). Hun fik idéen til dagen, da hun gerne ville have flere redskaber i sin værktøjskasse og lære at tale med patienter i alle aldersgrupper. Desuden ville Nikoline gerne skabe sammenhold i IMCC’s undervisninggrupper. Derfor tog Nikoline kontakt til NGG, da skolen spænder bredt aldersmæssigt, så alle temaerne kunne komme i spil. Der blev nedsat en arbejdsgruppe med 15 frivillige, der skulle arrangere dagen.

Bamsehospitalet lærte de mindste elever om sundhedsvæsenet. Pressefoto

Bamsehospitalet lærte de mindste elever om sundhedsvæsenet. Pressefoto

Børn skal ikke være bange

For Nikoline er det trygheden til sundhedsvæsnet, der er i højsædet: “Børn skal ikke være bange for sundhedsvæsenet. Jeg kan huske, hvordan jeg selv gemte mig under lægens bord af bare skræk, da jeg skulle have min 7-års-vaccine. Gennem leg kan man gøre børn trygge ved at gå til lægen, så de forbinder det med noget hyggeligt og sjovt,” fortæller Nikoline Møller Lynnerup i en pressemeddelelse. Samtidig mener hun, at det er vigtigt at give børn og unge tid til at fordybe sig i emner om krop, sundhed og velvære. “På NGG er der en god undervisning omkring sundhed, men der skal generelt et større fokus på sundhed i bred forstand med fokus på tabubelagte emner som psykiske sygdomme og organdonation,” siger Nikoline videre. Udover besøg af Bamsehospitalet og Sexekspressen arbejdede 2.-5. klasse med det interaktive tema ”Sund Krop”. 6. klassetrin på NGG stiftede bekendtskab med førstehjælp og blandt de største elever blev de samfundsvidenskabelige 2.g’ere undervist i bæredygtighed, mens de naturvidenskabelige 2.g’ere og 3.g arbejdede med det store etiske spørgsmål i organdonation.

Hos 6. klasserne var der undervisning i førstehjælp. Pressefoto

Hos 6. klasserne var der undervisning i førstehjælp. Pressefoto

Ansvar at lære om sundhed

Initiativet til Store Sundhedsdag mødte naturligvis opbakning fra NGG-rektor Claus Campeotto: “Som skole har vi et stort ansvar for at lære eleverne om sunde vaner. Jeg tror ikke på, at man kan piske nogen til at spise gulerødder, men man kan give eleverne ny viden, der vil gøre det lettere for eleverne at træffe sunde valg. Det skaber en større fysisk og psykisk sundhed, øger elevernes glæde i hverdagen og giver et bedre læringsmiljø,” siger Claus Campeotto i pressemeddelelsen. Projektet er et samarbejde med den frivillige forening International Medical Cooperation Committee, der iværksætter initiativer inden for sundhed og trivsel. Det er første gang, at der afholdes et så stort tværfagligt sundhedsarrangement på en skole i Danmark.

Publiceret 17 May 2018 15:00