Kantinen på Hørsholm Rådhus var lidt mere end proppet under von Hornsleths og Willerslevs show. Foto: Fred Jacobsen

Kantinen på Hørsholm Rådhus var lidt mere end proppet under von Hornsleths og Willerslevs show. Foto: Fred Jacobsen

'Forskeren': En invitation til at rejse ind i noget vildt

Interessen for skulpturen ved Rungsted Gymnasium er der - nu skal der penge i kassen

Af
Fred Jacobsen

Målt alene på interessen for kunsteren Kristian von Hornsleths og DNA-forskeren Eske Willerslevs foredrag i forbindelse med skulptur-projektet 'Forskeren' i kantinen på Hørsholm Rådhus onsdag aften er der ingen tvivl: Skulpturen af en nulevende internationalt kendt dansk forsker vil på et eller andet tidspunkt komme til at præge Stadion Allé mellem Rungsted Gymnasium og Vallerødskolen. Og måske blive et af kommunens nye vartegn.

For nysgerrigheden var overvældende. 165 havde tilmeldt sig det, der viste sig at være et stærkt underholdende salgsfremstød for projektet til et par millioner kroner, som skal finansieres gennem det, Kristian von Hornsleth selv kalder 'crowdtrading': Millionerne skal i de næste uger og måneder rulle ind ved at sælge forskellige modeller af skulpturen 'Forskeren', der forestiller DNA-forskeren Eske Willerslev i fuld fart frem.

Det er ok at være klog. Det er ok at sige elite

Flere af dem, der gerne ville overvære foredraget, måtte afvises - og brandmyndighederne havde nok både rynket på næsen og løftet øjenbrynene ved synet af, hvor mange der var i rummet denne aften. Alle stole var optaget, mange stod op - og også de mindre stabile havestole af plastik fra rådhusets gårdhave var trukket ind i kantinen for at få plads til de fleste.

Der er brug for levende rollemodeller, mener DNA-forsker Eske Willerslev. Foto: Fred Jacobsen

Der er brug for levende rollemodeller, mener DNA-forsker Eske Willerslev. Foto: Fred Jacobsen

"Vi solgte 23 enheder på dagen, og der er en masse 'boblere' på listen. Vi nærmer os den første halve million. Det var en god start," siger Kristian von Hornsleth, idémand og kunstner bag projektet, til Ugebladet. Og bebuder, at både han og Eske Willerslev vender tilbage med et "endnu større" show på Rungsted Gymnasium i september.

Hamrende stolt borgmester

Også byens borgmester, Morten Slotved (K), var efter den tankevækkende aften overbevist om, at skulpturen bliver en realitet.

"Jeg tror på projektet og på det makkerpar. De har et koncept, der kan samle penge ind," mener Slotved, som vil blive "hamrende stolt, hvis den ('Forskeren', red.) kan få lov til at stå der. Det er ok at være klog. Det er ok at sige elite. Det vil være et flot signal for de 2000 unge, der dagligt kommer i områder." Hørsholm Kommune bidrager til projektet med at stille grunden til rådighed. Ja, og så lagde kommunen en overfyldt rådhuskantine til og noget vand. Boblerne, gæsterne blev budt velkommen med, har Kristian von Hornsleth finansieret.

Levende rollemodeller

Foredraget var en dialog mellem Kristian von Hornsleth og Eske Willerslev, hvor de blandt andet kom ind på det, forskningen og kunsten har til fælles.

Kristian von Hornsleth for fuld skrue. Foto: Fred Jacobsen

Kristian von Hornsleth for fuld skrue. Foto: Fred Jacobsen

"Alle vil have det, men ingen vil betale for det," konkluderede Eske Willerslev efter at han og von Hornsleth havde konstateret, at både forskniungen og kunsten bevæger sig ind i noget uden at vide, hvad det handler om. For så at opdage noget.

"Så dette er en invitation til at rejse ind i noget vildt. Ind i den store, mærkelige uvidenhed," som Eske Willerslev formulerede det. Den kendte forsker og forfatter havde også et bud på, hvordan man kan få unge mennesker til at interessere sig forforskning, som "ikke er hurtig og derfor ikke passer ind i en tid, hvor tingene sker hurtigt":

"Vi har brug for levede rollemodeller. Lige som Justin Bieber og Lars Seier Christensen er rollemodeller behøver forskningen det også. Det håber jeg, vi kan med dette projekt," lød det fra Eske Willerslev.

Nej tak til de levende

Kristian von Hornsleth har forsøgt at overbevise Københavns Universitet om at rejse skulpturen der, men blev - ifølge ham selv - afvist, fordi man ikke ønskede en skulptur af nulevende forskere. En anden nordsjællandsk kommune, Gentofte, afviste projektet, fordi man der mente, at der var andre personligheder, man hellere ville hylde.

Forskning og kunst er ikke business as usual

Hvorefter von Hornsleth henvendte sig til Hørsholm Kommune, hvor der ifølge ham er entreprenørskab nok til at ville gå med i sagen.

Tine Sternest var en af dem, der straks købte en model af skulpturen. Foto: Fred Jacobsen

Tine Sternest var en af dem, der straks købte en model af skulpturen. Foto: Fred Jacobsen

Skulpturen koster to millioner kroner og skal efterplanen finansierede gennem salg af modeller af skulpturen i forskellige størrelser og til forskellige priser. Von H9rnsleth forsøgte i første omgang at rejse pengene ved at sælge ti andele af 200.000 kr. til forskellige virksomheder. Alle steder fik han sympati og forståelse, men ingen kontanter.

“De tænker meget i business as usual. Forskning og kunst er ikke business as usual," sagde von Hornsleth for en måneds tid siden til Ugebladet.

Publiceret 16 June 2018 10:00