Sigurd von Bülow står nu frem og fortæller om sine planer om at bygge fremtidens ældreboliger i Rungsted. Foto: Fred Jacobsen

Sigurd von Bülow står nu frem og fortæller om sine planer om at bygge fremtidens ældreboliger i Rungsted. Foto: Fred Jacobsen

Sigurd fra Bukkeballevej vil bygge fremtidens ældrebolig

Manden bag MOMO Development er Rungsted-dreng og fortæller nu om planerne for stationsområdet i Rungsted

Af
Fred Jacobsen

"Det var lidt af en hyggelig joke i familien. Men jeg har, siden jeg var 14 år, talt om at udvikle og drive plejehjem."

Nu er det så ikke plejehjem, men intet mindre end fremtidens seniorservice-boliger, Rungsted-drengen Sigurd von Bülow vil bygge. Og hvis han kan komme til det, skal nogle af dem stå på den grund, hvis fremtid både før, under og efter det seneste kommunalvalg fik bølgerne til at gå højt: Det er den grund ved Rungsted Kyst Station, hvor Fritidshuset og daginstitutionen Ulvemosehuset i dag står.

Konceptet er skræddersyet til Hørsholm

Som teenager kunne den nu 30-årige Sigurd se, at hans forældre - og dem omkring ham - blev ældre. Der var mange af dem, syntes han, og de skulle på et tidspunkt have et sted at bo.

Som nævnt var det der med plejehjemmene lidt af en hyggelig joke. Men under en iværksættermesse, hvor han som 14-årig deltog sammen med en ven, satte tanken sig fast.

Service som på hotel

"Vi stod i kø til en stand, hvor de udviklede blomster, som kunne skifte farve, hvis der var sprængstof nede i jorden. Det var spændende, men køen var alt for lang, og vi gik så i mellemtiden til standen ved siden af, som handlede om plejehjem. Der var ingen kø. Efter det endnu mere interessante besøg snakkede vi om, at vi ville udvikle plejehjem til fremtiden," fortæller Sigurd von Bülow.

Tanken levede videre, selv om han efter afsluttet handelseksamen begyndte som bellboy på Hotel d' Angleterre og senere kom på en international hotelskole i Holland, stiftede virksomhed sammen med to kammerater og senere kom tilbage til hotelverdenen på Hotel Aveny i København og senere på Kurhotel Skodsborg. Sigurd von Bülow oplevede, at service ikke bare er noget, der er forbeholdt hotelbranchen.

Verdens bedste slikskål

"Jeg var til en forelæsning på hotelskolen om bredden i serviceindustrien. Da blev det klart for mig, hvad det skulle være," siger von Bülow. Han vil bygge seniorboliger, der har en service som på et hotel. Blot med den forskel, at gæsterne bor der permanent. Og bruger et billede.

"Forstil dig, der står en slikskål foran dig. Når den står der, spiser du af den. Er den tom, og det regner og rusker udenfor, gider du måske ikke bevæge dig ud for at hente noget til skålen. Vi vil sørge for, at skålen altid er fyldt. Jeg vil lave verdens bedste slikskål."

Drives privat

Oversat til fremtidens seniorservice-boliger, som von Bülow gerne vil benævne dem, betyder det, at ældre i segmentet +65 år flytter ind i en bolig i et kompleks, hvor der er en fælles lobby, hvor der er pleje- og andet personale, der yder beboerne en service, der bedst af alt kan sammenlignes med den, du kan få på et hotel. Og det skal ikke bare være i Rungsted. Han taler om et koncept, som endnu ikke findes og gerne skulle brede sig.

"Omdrejningspunktet er den store lobby i midten af bygningen. Oven på det er der så mange lejlighederne," lyder beskrivelsen, som Sigurd von Bülow tror, der er interesse for ikke mindst i en kommune som Hørsholm.

Og han understreger, at han selv vil drive komplekset. Det er en privat forretning.

Skræddersyet til Hørsholm

"Der er mange ældre i Hørsholm og Rungsted i store, dyre og upraktiske boliger. Deres ønske er at bruge tid på andet end at passe hus. De vil spille golf, rejse opleve verden," mener den unge iværksætter og udvikler.

Han mener at have noget at have den påstand i. Som et led i forarbejdet til det koncept, der var omdrejningspunkt i den famøse hensigtserklæring, som han på hans eget selskab MOMO Developments vegne indgik med Hørsholm Kommune, har han besøgt og interviewet 82 'enheder', som han kalder det men som dækker over par og enlige i den alder, for hvem den slags boliger kan være interessant.

Bliver længere i hjemmet

"Konceptet er skræddersyet til Hørsholm," mener Sigurd von Bülow og forklarer, at det samfundsmæssigt også vil være en fordel for Hørsholm Kommune at holde på sine velhavende ældre frem for de flytter sig selv og deres formuer et andet sted hen. Samtidig kan mange blive i det Rungsted, som de ved flere lejligheder har givet udtryk for at elske så højt.

Mens Sigurd von Bülow har forfulgt tanken om at bygge plejehjem, har han besøgt et sted mellem 15 og 17 plejehjem herhjemme og var faktisk på vej til at sende en ansøgning til ministeriet for at få andel i den kvote at bygge plejehjem for. Han forlod dog den sti, da det blev klart for ham, at den tid, ældre opholder sig på plejehjem, bliver kortere og kortere.

Et smukt byggeri

"De bliver længere i eget hjem. Den positive påvirkning på seniorernes dagligdag skal ske de sidste 20 leveår, ikke det sidste år. Formålet med at bygge traditionelle plejehjem smuldrede derfor. Jeg droppede derfor kvoteansøgningerne og udviklede videre på hotelboligtanken," fortæller han og bruger erfaringer og oplevelser netop fra sin tid i hotelverdenen.

"Jeg mødte nogle ældre gæster, der talte om det at bo sammen som ældre - i en slags oldekolle - og jeg har besøgt steder i USA, hvor der er deciderede ældrebyer. Jeg tror, sådan noget kan blive en god byttehandel både for seniorerne selv og for kommunen," lyder det fra Sigurd von Bülow.

Verdens bedste

Som Rungsted-dreng betyder det også meget for ham, at byggeriet bliver smukt.

Den positive påvirkning på seniorernes dagligdag skal ske de sidste 20 leveår, ikke det sidste år

"Det skal være mindst lige så smukt at se på, som det er at se ud fra. Det er derfor, jeg har fået Bjarke Ingels på som arkitekt. Han er den bedste i verden til at tage en byggegrund og få den til at blive til en positiv værdi for området," slår Sigurd von Bülow fast.

Publiceret 10 July 2018 06:00