Erik Thørup har sammen med sin kone og tre børn befundet sig i et sandt fluehelvede den sidste uge. Som det også var tilfældet i 2016. Foto: Peter Mailand

Erik Thørup har sammen med sin kone og tre børn befundet sig i et sandt fluehelvede den sidste uge. Som det også var tilfældet i 2016. Foto: Peter Mailand

Naboer til Norfors lever i fluehelvede

Det er gået helt amok med fluer i nærområdet ved Norfors, der har sat gang i intensiveret bekæmpelse

Af
Morten Timm

Naboer til forbrændingsanlægget Norfors på Kærvej i Hørsholm befinder sig i denne tid i et sandt helvede af fluesværme.

"Vi må holde alle vinduer og døre lukkede. Ellers er helt huset fyldt med fluer på få minutter. Det er virkelig ulækkert, og vi kan heller ikke være udenfor," fortæller Jeanette og Erik Thørup fra Holmevej og nabo til Norfors.

Invasionen af fluer begyndte for en uges tid siden, og dag for dag er plagen bare blevet værre og værre.

"Vi overvejer voldsomt at flytte ud," siger de videre efter de i flere dage i sommervarmen har opholdt sig bag lukkede døre og vinduer med deres tre børn.

"Der er jo enormt lummert i huset, når man ikke kan lufte ud. Det er slet ikke rart at være her," fastslår Jeanette og Erik Thørup, der også i juni 2016 blev invaderet af fluer, der ligeledes blev udklækket i Norfors store affaldssilo.

Dengang hængte de fluepapir op overalt i huset, og heldigvis havde de stadig nogle i overskud fra dengang.

Parret synes også, at lugten fra affaldsforbrændingen er værre i disse dage.

Pludselig opblomstring

Hos Norfors erkender man, at der indenfor den sidste uge har været en eksplosion af fluer, og underdirektør Jan Olsen oplyser, de også har fået en del henvendelser fra de omkringboende borgere.

"Ja, vi har mange fluer i affaldssiloen lige nu. Henover sommeren har vi kørt en forebyggende bekæmpelse af fluerne, men her for en uge tiden kom der pludselig en opblomstring af fluer. Det fik os straks til at indlede en intensiveret bekæmpelse i samarbejde med det professionelle skadedyrsbekæmpelsesfirma, vi hele tiden har haft på opgaven," siger Jan Olsen til Ugebladet.

Lukkede vinduer og døre skal holde fluerne ude, men ellers er et fluepapir en effektiv insektfanger, men det er knap så lækkert at have hængende i sit hjem. Foto: Peter Mailand

Lukkede vinduer og døre skal holde fluerne ude, men ellers er et fluepapir en effektiv insektfanger, men det er knap så lækkert at have hængende i sit hjem. Foto: Peter Mailand

Han understreger videre:

"Vi gør, hvad vi kan for at udrydde dem, og vi har jo ikke noget ønske om at genere vores naboer. Det er jo en af naturens luner, og når vi har denne varme, formerer de sig med lynets hast, " oplyser Norfors' underdirektør.

Fra skadedyrsfirmaet siger de, at fluerne - under de aktuelle forhold - går fra et æg til et nyt æg i næste generation på 48 timer.

Sprøjter for lidt

I frustration over situationen har Jeanette og Erik Thørup kontaktet Miljøstyrelsen for at høre deres mening om fluebekæmpelsen hos Norfors.

"Her var svaret, at der skulle sprøjtes hver dag. Og det stemmer ikke overens med, hvad vi har hørt fra en anden nabo, der fra en Norfors-medarbejder fik oplyst, at man kun sprøjtede to gange om ugen. Så tror da fanden, at vi har så mange fluer," siger parret til Ugebladet.

Samtidig har de også tænkt over miljøpåvirkningen var at bruge så meget gift og tænker om Norfors ikke bare kunne brænde affaldet af med det samme.

Ifølge Jan Olsen er det rigtigt, at man henover sommeren kun har sprøjtet to gange om ugen som forebyggende.

"Vi læner os op af skadedyrseksperterne i det firma, vi har til opgaven. Vores melding til dem er, at de skal gøre det, der skal til. Omvendt skal vi af hensyn til miljøet jo heller ikke bare sprøjte. Men lige nu bliver det gjort to gange i døgnet, og meldingen er, at det klinger af nu, og de får has på det," oplyser Jan Olsen.

Han tilføjer, at der brændes al det affald af, som anlægget kan håndtere, men det kan ikke lade sig gøre at brænde det hele af på en gang.

Publiceret 25 August 2018 10:30