Fire partier står bag budgetaftalen.

Fire partier står bag budgetaftalen.

Budget: Grønthøsteren kører uden om Hørsholms svageste

Politikere kalder budget 'ansvarligt med fokus på de svageste' - trods besparelser for 32 mio. kr.

Det er i høj grad udefrakommende og svært kontrollerbare forhold, der har fået de fire partier bag budgetforliget 2019-2022 til at enes om et budget, der blandt andet indebærer samlede driftsbesparelser på 32 millioner kroner.

'Synderne' er stigende udgifter på voksenhandicapområdet, den kommunale udligningsordning og den kommunale medfinansiering af regionale sundhedsudgifter.

Det er baggrund for, at der skulle findes ti millioner kroner ekstra til det specialiserede voksenområde og at der også er fundet 14 millioner kroner til næste år til den såkaldte femte skole, hvor det specialiserede børneområde skal samles.

"Alene udligningen koster os 17 millioner kroner. Selv om der er fundet en midlertidig løsning, kan vi ikke se længere frem end til 2020. Fra 2021 og 2022 ved vi vikke, hvad der kommer til at ske," siger borgmester Morten Slotved (K), der glad for, at 16 og 18 i byrådet står bag forliget (når det ikke er 17 og af 19, skyldes det at socialdemokraten Niels Lundshøj på aftaletidspunktet var sygemeldt, red.).

Grønthøsteren kører

De nødvendige reduktioner er for en dels vedkommende hentet ved det, der i budgetsprog kaldes 'negative prisfremskrivning' på 0,82 og 1,3 procent på de forskellige fagområder. Det er reelle besparelser efter den såkaldte 'grønthøstermetode'.

Når eksempelvis Social- og seniorområdet skal spare 3,8 millioner kroner hvert år de næste fire år, dækker det reelt over færre penge til plejehjemmene og hjemmeplejen, som de enkelte områder så skal tilrettelægge deres dagligdag efter.

"I første omgang er det ting, der skal spares på. Computere, for eksempel. Rækker det ikke, kan andet komme i spil. Det er op til ledelserne på de enkelte områder," forklarer udvalgsformand Thorkild Gruelund (K). Det kan for eksempel være, at en ældre skal bruge en ble lidt længere end nu - og i værste fald kan de også koste hænder.

"Udgangspunktet er, at der skal leveres samme kvalitet for færre penge," lyder det fra Thorkild Gruelund.

Fokus på de svageste

Borgmester Slotved kalder budgettet for "ansvarligt og med fokus på de svageste og Hørsholms udvikling" og fremhæver, at det trods alt er lykkes at holde skatten i ro i 2019 og 2020.

Det siger han, fordi socialdemokraten Svend Erik Christiansen har fået ind i aftalen, at man i forligskredsen kan drøfte at hæve skatten med én procent i 2021. Han er også glad for, at der er afsat penge til at nedsætte SFO-forældrebetalingen, så den over fire år igen er tilbage til ca. 500 kroner pr. måned. Han er også tilfreds med, at der er fundet penge til psykologhjælp til unge og for én million kroner ny asfalt på cykelstierne.

"Ærgerligt budget"

Venstres gruppeformand Annette Wiencken kalder det "et ærgerligt budget", men glæder sig over, at det har været muligt at "friholde flere steder, hvor vi passer på vores ældre."

"Og snakker vi kommunal medfinanciering, er det vigtigt at forebygge, for eksempel af faldulykker og at vi har vaccinationstilbud," siger hun med henvisning til, at udgifter på dette område løber op i 14 millioner kroner årligt. Det er de udgifter, forebyggelse skal reducere.

Godt med sammenhold

Den radikale viceborgmester Henrik Klitgaard glæder sig over, at det. "når det er hårdt" har været så stor samling om budgettet. Han ærgrer sig over færre penge til integrationspuljen, men er så glad for , at flygtningebørn fortsat kan gå gratis i SFO, benytte tandplejen og kommunens idrætsfaciliteter. Og han han fik med i aftalen, at der i forbindelse med udvikling af kulturhus Trommen skal være fokus på en forbedret siddekomfort.

Publiceret 01 October 2018 11:58