For øjnene af 600 Hørsholmborgere brækkede indbrudstyven det installerede vindue op. Foto: Morten Timm

For øjnene af 600 Hørsholmborgere brækkede indbrudstyven det installerede vindue op. Foto: Morten Timm

Martin kan bryde ind alle steder:

600 borgere fik besøg af indbrudstyv

Fuldt hus i Hørsholm Hallen til borgermøde om forebyggelse af indbrud, hvor den tidligere indbrudstyv Martin afslørede, hvor nemt det er at bryde ind i et privat hjem

Af
Morten Timm

Det var ikke bare to ludere og en lommetyv, men derimod hele 600 Hørsholmborgere og en indbrudstyv, der var samlet torsdag aften i Hørsholm Hallen, hvor forebyggelse af indbrud var på dagsordenen.

Interessen for borgermødet var så stor, at der var meldt alt udsolgt og med venteliste, men det lykkedes at få alle ind på stolerækkerne, så de kunne høre den nu pensionerede men særdeles garvede indbrudstyv Martin på 41 år afsløre, at han kan komme ind i alle steder - og at det kun tager 3,8 sekunder at brække et standardvindue op med et koben.

Ham vender vi tilbage til.

De mange fremmødte skulle svare på spørgsmål om indbrudsforebyggelse ved at række et rødt eller grønt kort op. F.eks om en høj hæk holder tyven væk. Nej, det gør den ikke. Tværtimod. Foto: Morten Timm

De mange fremmødte skulle svare på spørgsmål om indbrudsforebyggelse ved at række et rødt eller grønt kort op. F.eks om en høj hæk holder tyven væk. Nej, det gør den ikke. Tværtimod. Foto: Morten Timm

Dorthe og Per Eskildsen fra Grønnevang i Hørsholm var mødt op for at få nogle gode tips.

"Vi kan jo læse, at der sker mange indbrud, og vi har selv haft tre indbrud. Så vi vil der gerne vide om, der er mere vi kan gøre for at undgå det, men vi er som sådan ikke utrygge," fortalte ægteparret inden mødets start til Ugebladet. De har senest fået installeret alarm og tilmeldt sig nabohjælp.

Vi kan jo læse, at der sker mange indbrud, og vi har selv haft tre indbrud...

Anne Grethe og Hans Thomsen fra Sømands Hvilevej har heldigvis ikke prøvet at have haft ubudne gæster, men det har deres naboer.

"Vi læser jo dagligt om alle indbruddene, og det vil da være dejligt, hvis vi kan gøre noget for ikke at blive en del af den statistik. Så vi er interesseret i at høre om effekten af alarm og beslag på vinduerne," oplyste de uden, at indbrudssituationen dog har gjort dem utrygge i det daglige.

Fald i indbrud

Selvom vicepolitiinspektør Brian Grayston fra Nordsjælland Politi glædeligt kunne fortælle, at antallet af indbrud i private beboelse i Hørsholm det seneste år har været faldende, så er indbrud desværre noget, de fleste har oplevet. Det viste den skov af hænder, der stak i vejret, da forsamlingen blev spurgt om, hvem der havde haft indbrud.

Nordsjællands Politi var til stede med flere betjente og en stand, hvor man kunne høre om sms-tjenesten Tryk Politi. Foto: Morten Timm

Nordsjællands Politi var til stede med flere betjente og en stand, hvor man kunne høre om sms-tjenesten Tryk Politi. Foto: Morten Timm

De nye tal viser, at der i 2017 blev begået 266 indbrud i Hørsholm mod 359 indbrud i 2016. De foreløbige tal for 2018 viser samme faldende tendens - 166 indbrud fra januar til oktober. Vicepolitiinspektøren understregede, at indbrud i privat beboelse er højt prioriteret hos politiet, og de opererer med en særlig indbrudssektion.

Alligevel måtte Brian Grayston dog mere lavmælt oplyse, at opklaringsprocenten kun ligger på 10-11 procent.

Derfor var opfordringen også klar til borgerne: Anmeld når I ser noget mistænkeligt. Det er i samarbejdet med jer, at der kan gøres en forskel.

Sig hej og se mig i øjnene

Netop den fælles indsats - samarbejdet mellem borgere og politi, men også naboer imellem - er nøglen til at forhindre indbrud. Det var også essensen af indbrudstyven Martin Rasmussens oplæg. Ubestridt aftenens højdepunkt at komme med ind i en tyvs tankegang.

Se mig i øjnene, og sig hej til mig. Så kan jeg ikke lave indbrud på den vej...

"Se mig i øjnene, og sig hej til mig. Så kan jeg ikke lave indbrud på den vej. Det er den bedste måde at afskærme mig," sagde Martin Rasmussen, der blev interviewet på scenen af Britt Wendelboe fra Bo Trygt.

Tidligere indbrudstyv Martin Rasmussen viser, hvor hurtigt det tager at bryde et haspesikret vindue op. Foto: Morten Timm

Tidligere indbrudstyv Martin Rasmussen viser, hvor hurtigt det tager at bryde et haspesikret vindue op. Foto: Morten Timm

Han fortalte åbenhjertig, hvordan hans kriminelle karriere begyndte som 13-årig, da han lærte at dirke låse op til kælderrummene, hvor han boede. Mere end 20 år senere og efter at have tilbragt sammenlagt 14 år i fængsel og være dømt for 800 indbrud, besluttede han sig for otte år siden at stoppe sin kriminelle løbebane og blive - som han udtrykte det - et bedre menneske og samfundsborger, der bidrager til fællesskabet, og med vægt på moral, etik og bare det helt banale at behandle andre mennesker, som man selv vil behandles.

Men det altafgørende for ham var, at han var blevet far, og ikke længere kunne se på, hvad det gjorde ved børnene, når han f.eks. sad inde.

"Den sidste afsoning var den værste," sagde han.

Indbrud på rekordtid

Martin Rasmussen havde dog på ingen måde glemt 'indbrudshåndværket' og på opfodring kastede han sig over to opstillede vinduer på scenen. Det ene et standardvindue, det andet monteret med tre låsehasper.

Hvor hurtigt kan du bryde det op, blev han spurgt. Fem sekunder, kom svaret prompte. Bevæbnet med to koben, som "han lige havde fundet i husejerens åbne skur", tog han fat, og på bare 3,82 sekunder stod vinduet åbent, så han kunne klatre ind.

Ti sekunder, proklamerede han, at det ville tage med det andet og haspesikrede vindue. Tydeligvis skulle han lægge væsentlig flere kræfter i, og hasperne formåede at holde vindue lukket, men tilgengæld blev karmen vredet så meget rundt, at ruden smadrede og splintrede. Uret blev stoppet på 11,5 sekunder og missionen afblæst, da ordstyrer Britt Wendelboe ikke ville risikere, at han kom til skade på de skarpe glasskår.

"Ti sekunder mere, så havde jeg fået hasperne af," sagde han.

Der skal være liv

En alarm er heller ingen hindring for en indbrudstyv.

"Selvfølgelig betyder det noget, men det har aldrig fået mig til at droppe et indbrud. Jeg bestemmer jo selv, om jeg vil sætte den i gang eller ej. Man kan altid bevæge sig i de blinde vinkler. Heller ikke videoovervågning gør det, for jeg er jo maskeret."

Hvad med familiens hund?

"Nej, de kan overhovedet ikke skræmme ham væk. De er mine venner og kan altid lokkes med godbidder," siger han med et smil og afslører, der i indbrudskarrieren måske har været en eller to hunde, han ikke ville i karambolage med.

"Man kan jo ikke både have en vagthund og en familiehund. Det er enten eller," fastslog Martin Rasmussen.

Nøgleordet er, at det skal se ud som om, der er i liv i huset. Og så skal skuret låses af. Som indbrudstyv går man aldrig rundt koben på sig. Det finder man i de mange udhuse og skure, der står ulåst. Her er der masser af værktøj.

Alvorlig problematik

Sikringsekspert Jørn Juhl Nielsen fik den svære opgave at komme efter den medrivende Martin med råd til at sikre sit hjem bedst muligt, inden Christina Tang Sørensen, kriminolog for Det Kriminalpræventive Råd og TrygFondens projekt, sluttede af med at fortælle om 'Nabohjælp'.

Mere nabohjælp skal der til for at forebygge indbrud, fortalte Christina Tang Sørensen, kriminolog for Det Kriminalpræventive Råd og TrygFondens projekt. Foto: Morten Timm

Mere nabohjælp skal der til for at forebygge indbrud, fortalte Christina Tang Sørensen, kriminolog for Det Kriminalpræventive Råd og TrygFondens projekt. Foto: Morten Timm

Hun oplyste, at 3.294 husstande i Hørsholm er tilmeldt ordningen, svarende til 29 procent af alle kommunens husstande.

Det viser, at det er en problematik vi skal tage alvorligt. At tryghed og sikkerhed er vigtigt...

Borgmester Morten Slotved (K) og formand for Tryghedsudvalget Jan Klit (K), var glade for en udsolgt Hørsholm Hal, selv om det er på en trist baggrund.

"Men det viser, at det er en problematik vi skal tage alvorligt. At tryghed og sikkerhed er vigtigt," sagde Slotved.

Super møde, men skræmmende

For ægteparrene Anne Grethe og Hans Thomsen samt Dorthe og Per Eskildsen var der enighed om, at det havde været et super godt og meget informativt møde.

"Det har været guld værd og virkelig noget, vi kunne bruge til noget. Nu skal vi hjem og sikre os. Vi skal i hvert fald have kigget på vores låsesikring," sagde Dorthe og Per Eskildsen.

Det har været guld værd og virkelig noget, vi kunne bruge til noget. Nu skal vi hjem og sikre os...

Hans og Anne Grethe Thomsen fandt det skræmmende at se, hvor indbrudstyven kunne komme ind.

"Det var også foruroligende at se, hvor mange mennesker, der har haft indbrud. Vi er i hvert fald blevet opmærksomme på nogle ting, og vi skal i hvert fald have låst vores udhus. Det samme gælder vores naboer," sagde de.

Fra ordstyrer Britt Wendelboe var der et håb om, at de mange deltagere på mødet går hjem og bestiller et gratis indbrudstjek på Botrygt.dk eller selv går i gang med at sikre deres bolig mod indbrud.

"Og så håber vi, at alle de tilstedeværende, hvoraf mange allerede er organiserede nabohjælpere, vil få hele deres kvarter med på at nabohjælpe og dermed gøre området modstandsdygtigt i forhold til indbrud," sagde hun.

Læs mere om Bo trygt! på botrygt.dk og på Nabohjælp.dk

Bag arrangementet stod Hørsholm Kommune, Nordsjællands Politi samt Bo trygt, som er et initiativ fra TrygFonden og Realdania i samarbejde med Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

Publiceret 10 November 2018 10:30