Jørgen Kjær blev 80 år. Privatfoto

Jørgen Kjær blev 80 år. Privatfoto

Mindeord:

Farvel til en helt særlig mand

Arkitekt Jørgen Kjær, Hørsholm, er død, 80 år gammel

Mindeord skrevet af Marina Winkel Kjær:

17. november 2018 døde arkitekt Jørgen Kjær, 80 år. I den anledning har vi modtaget disse mindeord:

Kort før Anden Verdenskrig, i 1938, blev Jørgen født i Nordisk Films baghave. Og ligesom Nordisk Film var fuld af mennesker, roller og historier, var Jørgens liv fuld af mennesker, skiftende roller og masser af historier. Og Jørgen var en god historiefortæller, der forstod at få sit publikum til at smile. Han var intens og passioneret.

Efter en opvækst præget af hans far Vilfred Kjær og dennes musik, samt familiens kristne tro, blev Jørgen tømrer i de spæde 60’ere. Han blev bygningskonstruktør og forsøgte sig på Arkitektskolen, men opgav at sidde i rundkreds på gulvet og diskutere emner inspireret af Sovjet. Herefter kom han på Carl R Frederiksens tegnestue, men da han allerede havde indrettet en tegnestue, mente Carl R Fredriksen at det var tid til at han startede for sig selv - 25 år gammel.

Der ligger mange huse, tilbygninger og ridehaller spredt over Sjælland, som han har tegnet; men ombygningen af Hørsholm Hotel i 1977 var særlig spændende for ham, idet det var en historisk bygning, der gemte på mange perler og derfor var en udfordring. Med nænsomhed fik han bevaret de historiske detaljer der stadig gemmer sig i bygningen fra slutningen af 1700 tallet.

Da Jørgen var 12 år gammel og på cykeltur fra sit hjem i Valby, var han under en pause stoppet op ved Hørsholm Ridehus. Her sad han i grøftekanten og forelskede sig i den smukke bygning og besluttede, at når han blev stor, ville han ride her.

Så i 1972 flyttede han sin hustru og to børn til Hørsholm, og inden længe var hele familien begyndt at ride, al snak i hjemmet var hestesnak og snart blev han formand for rideklubben. Det blev til 10 år i rideklubben, som han fik omdannet til en selvejende institution for at garantere, at kommunens børn og unge kan nyde det sunde forhold til heste i dejlige omgivelser.

Jørgens livslange kærlighedshistorie var fokuseret på at bevare den smukke bygning fra 1817. Han nåede inden sin død nøje at udvælge det nye medlem af “Ridehusets Venner” til at varetage Ridehusets bevarelse.

Selvom Jørgen var meget medtaget af kræft, forhindrede det ham ikke i at male sommerhuset i Liseleje, kalke skorstenen og opsætte køkken, for han var drevet af kærlighed til sin hustru Birthe, og han havde en sjælden stærk kampvilje. Som han sagde til sygehuspersonalet en dag, han skulle skannes, og de spurgte, om han havde stål i sin krop: “Ja, jeg har en jernvilje, men jeg ved ikke hvor den sidder”.

Jørgen har haft en indvirken på mange menneskers liv og derfor skriver jeg disse mindeord. Vi, omkring ham, har i det år der er gået, været heldige, i ro og mag at få lov til sige farvel til vores, far, bror, morfar, farfar og mand. I løbet af sommeren, fik han masser af besøg fra mennesker, hvis liv han har berørt.

Det er en ære at have kendt dele af Jørgens liv, og vi har alle været inspireret af ham og hans fandenivoldskhed. Han havde en stærk mening om alt, tænkte altid ud af boksen og fandt løsninger på alle slags situationer. Han var én, man kunne regne med. Vi savner ham.

Publiceret 06 December 2018 15:00