"Gå," siger Morten Slotved til Thorkild Gruelund. "Jeg bliver," lyder Gruelunds svar.

Borgmesterens fødselsdagsgave til Gruelund:

Du er ude og bør trække dig

Konservative i Hørsholm til Thorkild Gruelund: Du må gå. Gruelund: Jeg bliver

Af
Fred Jacobsen

"Efter mange forsøg på at finde fælles fodslag for en samlet C-gruppe, må vi meddele, at Thorkild Gruelund træder ud af C-gruppen fra dags dato".

Sådan hedder det i en pressemeddelelse, Hørsholms konservative borgmester sendte ud her fredag eftermiddag.

Dags dato er 21. december. Dagen, hvor Thorkild Gruelund fylder 71 år. Året, hvor han fejrer 25 års jubilæum som kommunalbestyrelsesmedlem og blev slået til Ridder af Dannebrog efter indstilling fra den borgmester, der nu fyrer ham.

Da alt endnu var fryd og gammen: Gruelund har lige hængt borgmesterkæden om Slotved efter det seneste valg, hvor Thorkild Gruelund fik 388 personlige stemmer. Foto: Moren Timm

Da alt endnu var fryd og gammen: Gruelund har lige hængt borgmesterkæden om Slotved efter det seneste valg, hvor Thorkild Gruelund fik 388 personlige stemmer. Foto: Moren Timm

I pressemeddelelsen kan man læse, at både vælgerforening og den konservative byrådsgruppe har bedt Thorkild Gruelund om klart at tilkendegive, at han fuldt ud bakker op om både borgmester og bestyrelse.

Det har Gruelund ifølge borgmesteren nægtet - og derfor sætter de ham nu stolen for døren.

Nok er nok

"Min forventning er, at Thorkild stiller sit mandat til rådighed og melder sig ud af Det Konservative Folkeparti," siger den lokale partiformand Tomas Dyrbye til Ugebladet. Han bakkes op af borgmester Morten Slotved.

"Nok er nok. Thorkild vil ikke bakke nok op. Vi kan ikke holde til det mere i gruppen," lyder det fra Morten Slotved.

I pressemeddelelsen er begrundelsen hedder det, at "en enig bestyrelse for vælgerforeningen og C-gruppen har vurderet, at summen af sager, hvor Thorkild ikke har arbejdet loyalt med gruppen, er blevet så markant, at vi ikke kan fortsætte samarbejdet".

Summen af sager er divergerende udmeldinger i eksempelvis sagen om Hørsholm Lille Skoles 'Skoven' i Hannebjerg-sagen og senest ikke mindst hans hårde angreb på Hørsholm Kommune i sagen om Gruelund-parrets færdselsret i forbindelse med deres værtshus Hubertus i Hovedgaden. En sag, Gruelund vandt i Taksationskommisionen og kommunen har anket. I den forbindelse har han blandt andet beskyldt navngivne personer i kommunens administration og blandt andet sagt, at han savner "mandfolk" i kommunen.

Thorkild Gruelund aflyste blandt selv en fejring af hans 25 års jubilæum 3. januar, hvor Morten Slotved efter planen skulle hæfte ridderkorset på Gruelunds revers.

Jeg er konservativ. Det er de andre, der har problemer

Kort efter meldte vælgerforeningens formand, Tomas Dyrbye ud, at nu skulle Gruelund holde op med at udnytte sin position - han er blandt andet formand for Social- og seniorudvalget - til at fremme sine personlige sager

Trækker sig ikke

En rystet Thorkild Gruelund har ikke så meget at sige om sagen her og nu. Og alligevel:

"Det var så 25 år i C-gruppen," lyder de første ord, da Ugebladet ganger ham, mens han er i færd med at sælge juletræer.

"Men én ting er helt sikkert. Jeg trækker mig ikke," siger Thorkild Gruelund, der "er helt utroligt ked af det".

"Jeg har været aktiv i De Konservative siden 1960. Jeg melder mig ikke ud af partiet. Jeg er konservativ. Det er de andre, der har problemer," tilføjer han.

Morten Slotved har svært ved at se, at forholdet kan genoprettes. Med mindre altså Gruelund giver ham, gruppen og partiet sin fulde støtte. Og det har han det "ad helvede til" med.

"Thorkild har været en kulturbærer, en kæmpe støtte og et kæmpe aktiv for partiet. Det rører mig rigtig meget," siger Morten Slotved.

(NB. Til orientering kom pressemeddelelsen fra Konservative lige efter Ugebladets avisdeadline, hvorfor sagen ikke er omtalt i vores udgave, der udkommer 25./26. december)

Publiceret 21 December 2018 16:20