Thorkild Gruelund blev fredag før jul smidt ud af byrådsgruppen. Nu vil han have en snak med sin borgmester, som tager imod den udstrakte hånd.

Gruelund rækker hånden ud:

Fuld tillid til borgmesteren

"Jeg tror det er sundt, vi tager en snak," siger Morten Slotved om partifællens udstrakte hånd

Af
Fred Jacobsen

Der er tegn på opblødning af de hårde fronter, der fredag før jul blev trukket op mellem borgmester Morten Slotved, den konservative byrådsgruppe og den lokale vælgerforenings bestyrelse på den ene side og kommunalbestyrelsesmedlem og udvalgsformand Thorkild Gruelund på den anden side.

På Gruelunds 71 års fødselsdag meldte borgmester, gruppe og bestyrelse i enighed ud, at Gruelund på baggrund af en række sager ikke længere kan være del af gruppen og at de samtidigt opfordrede ham til at melde sig ud af Det Konservative Folkeparti.

Ingen af delene har Thorkild Gruelund, der i år har 25 års jubilæum som kommunalbestyrelsesmedlem og i den anledning er blevet Ridder af Dannebrog, tænkt sig at gøre. Til gengæld kommer han sine partifæller i møde på et andet kritikpunkt, som er, at han ifølge borgmester, gruppe og bestyrelse ikke ville erklære sin fulde tillid til borgmester Morten Slotved. Det gør han nu, fortæller han til Ugebladet.

"Selvfølgelig har jeg fuld tillid til Morten som borgmester," lyder det fra Thorkild Gruelund, der dermed spiller bolden tilbage på i hvert fald Morten Slotveds banehalvdel og inviterer ham til en snak over et stykke smørrebrød og en øl snarest i det nye år.

Slotved: Medget positivt

Det er en melding, der falder i god jord hos Morten Slotved.

"Jeg tror det er sundt, at jeg, gruppen og bestyrelsen tager en snak med Thorkild. Det er jeg villig til. Det er meget positivt," siger Slotved til Ugebladet.

Ifølge Thorkild Gruelunds egen analyse har det været Gruelund-ægteparrets sag mod Hørsholm Kommune i en sag om færdselsretten til deres værtshus Hubertus i Hovedgaden, der har været den gnist, der fik krudttønden til at eksplodere og få partifællerne til at sende Gruelund i politisk eksil. Og han erkender sin andel i, at sagen udviklede sig, som den gjorde.

Var vred den dag

"Jeg var meget vred den dag. Havde jeg ventet et par dage, havde det værste af min hidsighed måske lagt sig. Netop fyldt 71 år har jeg da ikke lyst til at bruge mit liv på en retssag mod Hørsholm Kommune," siger Gruelund med henvisning til en intern mail til borgmesteren, som hverken han eller Slotved ønsker at kommentere indholdet af.

Havde jeg ventet et par dage, havde det værste af min hidsighed måske lagt sig

"Jeg er sikker på, at De Konservative i Hørsholm er stærkest, når Morten og jeg arbejder sammen," lyder veteranens analyse og henviser til, at han i 25 år to gange har taget et særstandpunkt i forhold til den øvrige gruppe. Den ene gang var sagen om Hannebjerg-lokalplanen i december 2017.

Morten Slotved er et stykke hen ad vejen enig i Gruelunds analyse og formulerer det sådan: "Vi er stærkest, når vi har otte enige mandater."

Lægger sig ikke fladt

Thorkild Gruelunds imødekommenhed gælder dog ikke sagen om færdselsretten.

Vi er stærkest, når vi har otte enige mandater

"Jeg lægger mig ikke fladt ned. Jeg fastholder min ret som borger og mener, at kommunen har haft god lejlighed til at bilægge tvisten. Jeg skal ikke behandles bedre end alle andre borgere, blot fordi jeg sidder i kommunalbestyrelsen. Men i alles iver for efter at påse, at det ikke sker, behandles jeg reelt dårligere," mener Thorkild Gruelund, der også henviser til de mange personkampe, der i hans lange karriere har fundet sted inden for Det Konservative Folkeparti.

"Nogle kampe var rigtig grimme og ødelæggende. Som oftest uden vindere."

Publiceret 27 December 2018 16:00