Socialdemokraten Niels Lundshøj mener Udrejsecenter Sjælsmark er uegnet til børn.

Socialdemokraten Niels Lundshøj mener Udrejsecenter Sjælsmark er uegnet til børn. Arkivfoto: Fred Jacobsen

Lundshøj: Børn skal ikke bo på Sjælsmark

Udrejsecentret er en god idé, men ikke for børn, mener den socialdemokratiske gruppeformand i Hørsholm

Af
Fred Jacobsen

51 underretninger om børn fra Udrejsecenter Sjælsmark på et år - mere end dobbelt så mange som året før - og flere anbringelser taler et tydeligt sprog: Udrejsecenter Sjælsmark er ikke et godt sted for børn.

"Børn vejer tungere end ethvert politisk hensyn," siger den socialdemokratiske gruppeformand i Hørsholms byråd og formand for Børne- og skoleudvalget, Niels Lundshøj, til Ugebladet, som en reaktion på den seneste tids kritik af forholdene for de 118 børn, der opholder sig i centret.

Senest fik en video med en optagelse af en fem-årig dreng, der blev nægtet broccoli og kartofler, da han og hans far beder om det, folk på barrikaderne og borgmester Morten Slotved (K) til at gentage, hvad han har sagt i årevis: At Udrejsecenter Sjælsmark bør lukkes.

Bedsteforældre for asyl har protesteret mod forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark.

Bedsteforældre for asyl har protesteret mod forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark. Arkivfoto: Fred Jacobsen

Vil ikke lukke center

Det er Niels Lundshøj ikke helt enig i. Det er fint nok med et udrejsecenter, men det er ikke egnet til børn.

"Udlændingeloven er for hård ved børn. De skal bo under andre vilkår. De kan være på Sjælsmark i et antal måneder og skal så tilbydes noget andet," siger Lundshøj, uden at komme nærmere ind på, hvad det kunne være.

Fanget i krydsild

Udvalgs- og gruppeformanden erkender over for Ugebladet, at han er fanget i en slags krydsild mellem sin egen humanisme og partipolitik: På den ene side støtter han Socialdemokratiets udlændingepolitik, som indebærer, at der skal være forhold på Sjælsmark, der ikke får folk til at ville blive der; på den anden side mener han, forholdene for børnene skal være bedre.

Det vil han nu snakke med sit partis udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, om og vil også overbevise sin egen kommunalbestyrelse om at presse på over for udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) for at ændre forholdene især for børnene.

Et barn tvangsfjernet

"Vi kan som kommune ikke gøre andet end at handle, som vi gør, når det drejer sig om børn, der mistrives. Og det gør vi på samme måde som over for andre børn, der mistrives. Det er de overordnede vilkår, det er galt med," mener Lundshøj med henvisning til den eksplosive stigning i antal underretninger, der blandt andet har ført til to frivillige anbringelser og til en enkelt tvangsfjernelse i oktober 2017, der siden - i oktober i år - blev konverteret til en frivillig anbringelse.og Røde Kors har siden begyndelsen af 2018 været stærkt kritiske over for forholdene på Sjælsmark og i december konkluderede Ombudsmanden i en rapport, at "forholdene for børn i Udrejsecenter Sjælsmark er egnede til væsentligt at vanskeliggøre børnenes opvækst og begrænse deres muligheder for naturlig udvikling og livsudfoldelse, hvor "uro, ensomhed og uoverskuelighed i betydeligt omfang synes at karakterisere børnenes hverdag".

FAKTA

  Der var 20 underretninger fra Udrejsecenter Sjælsmark i 2017 og 51 i 2018, altså mere end en fordobling.

  De 51 underretninger udgør 40 procent af samtlige underretninger i Hørsholm Kommune.

  Udrejsecentret blev besluttet i asylaftalen fra efteråret 2012 regeringen, Enhedslisten og Liberal Alliance. Det var oprindeligt planlagt som center for afviste asylansøgere og personer på tålt ophold.

  De første afviste asylansøgere flyttede ind i februar 2015.

  I december 2016 flyttede de første børnefamilier ind på centret, som tidligere ikke rummede børn

  Siden er der kommet flere familier til, som ikke ønsker at samarbejde med myndighederne om at rejse ud.

  Det er Kriminalforsorgen, der driver udrejsecentret og Røde Kors, der har ansvar for sundheden, børnehave og børns trivsel. Det er primært Røde Kors, der står bag de mange underretninger.

Publiceret 08 January 2019 18:00