På sin sidste rejse kom købmand Kristen Dalgaard forbi sit livsværk, Dalgaard Supermarked i KongevejsCentret. Ved vejkanten stod op mod 200 mennesker hilste på og viste ham respekt.

På sin sidste rejse kom købmand Kristen Dalgaard forbi sit livsværk, Dalgaard Supermarked i KongevejsCentret. Ved vejkanten stod op mod 200 mennesker hilste på og viste ham respekt.

Se billederne:

Hørsholm sagde et sidste farvel til købmand Dalgaard

Rungsted Kirke var propfyldt ved bisættelsen af Kristen Dalgaard, der på sin sidste rejse kørte forbi sit kære supermarked, hvor 200 medarbejdere og borgere stod ved vejkanten

Af
Morten Timm

"I skal ikke være kede af det. Jeg synes, jeg har haft et fantastisk liv..."

Det blev udgangsordene ved en stemningsfuld og bevæget bisættelse af en af Hørsholms største og mest kendte personligheder, købmand Kristen Dalgaard lørdag eftermiddag, hvor omkring 175 mennesker var samlet i en fyldt Rungsted Kirke.

Ordene blev sagt af den 89-årige købmand selv til sognepræst Hans-Henrik Nissen få dage før sin død om natten 7. januar på Hillerød Hospital efter kort tids sygdom.

Hans-Henrik Nissen lagde dog ikke skjul på, at denne regnfulde januardag, hvor lyset stod lavt over byen, alligevel var en vemodens og ikke mindst en sorgens dag for hans familie og nære.

"Mit indtryk er, at det ikke kun er menigheden, men hele Hørsholm, der er kede af det i dag. For et af områdets mest agtede, dygtige og flittige mennesker er ikke i blandt os længere," indledte sognepræsten sin tale ved Kristen Dalgaards båre.

"Kristen var en af landets fremmeste købmand, der i den grad har sat sit præg på Hørsholm-området i næsten 60 år. Kris var en købmand af Guds nåde, hos ham var liv og arbejde smeltet fuldstændigt og uadskilleligt sammen. Og selv om han var så dygtig, som han var - og selv om han kom fra meget små kår ved Mariager Fjord og blev den store indenfor købmænds-kredse, en landskendt købmand, så ændrede han aldrig karakter. Han var altid venlig, hjælpsom, beskeden, generøs og uhyre flittig," understregede Hans-Henrik Nissen.

Gør jeres bedste

Gennem 44 år var Kristen Dalgaard også et højt æret og hædret medlem af Hørsholm Rotary Klub, en kærlig og omsorgsfuld far for sine to døtre, Lisbeth og Inge, med store forhåbninger og forventninger til dem om at gøre deres bedste og ikke springe over, hvor gærdet er lavest.

"Det er nu blevet en del af jeres DNA, og det takker I ham for. Han var tydelig og sagde, at det er jeres pligt at være et ordentligt menneske."

Kristen Dalgaards båre bæres ud efter bisættelsen i Rungsted Kirke. Foto: Morten Timm

Kristen Dalgaards båre bæres ud efter bisættelsen i Rungsted Kirke. Foto: Morten Timm

I sognepræstens prædiken kom det også frem, at han var en stolt far og morfar, og et af familiens højdepunkter var den årlige skiferie til Norge.

Ved siden af det altopslugende arbejde som købmand glædede Kristen Dalgaard sig umådeligt meget over havearbejde og fugleliv, som var hans to store interesser.

Kære Far. Tak for alt

Præsten kom også rundt om hans fire elskede børnebørn, inden han sendte en varm hilsen fra de to døtre, Lisbeth og Inge.

"Kære Far. Tak for alt. Vi bærer det hele med i vores hjerter - og tænker på dig med stor taknemmelighed..."

Den sidste rejse

Efter bisættelsen blev Kristen Dalgaards båre sendt ud på en sidste rejse gennem Hørsholm og forbi hans elskede supermarked i KongevejsCentret.

Her havde op mod 200 mennesker - medarbejderne i Meny Dalgaard Supermarked og almindelige borgere - taget opstilling ved Usserød Kongevej og viste ham den sidste respekt og ære, da rustvognen langsomt kørte forbi og gjorde få sekunders stop lige ud for forretningen.

Datter Lisbeth Dalgaard med et sidste farvel til sin far foran Rungsted Kirke. Foto: Morten Timm

Datter Lisbeth Dalgaard med et sidste farvel til sin far foran Rungsted Kirke. Foto: Morten Timm

Et stort chok

Her fortalte en af de mange Dalgaard-medarbejdere til Ugebladet, at det var et stort chok, da de mandag modtog beskeden om Kristen Dalgaards død.

"Han var jo frisk til det sidste og har gjort et stort indtryk hos alle. Der har været mange søde kunder forbi i ugens løb, også i dag. Det viser jo, hvor stor betydning han havde for hele byen," sagde en berørt ansat efter rustvognen havde passeret.

Æret være Kristian Dalgaards minde...

Publiceret 13 January 2019 12:15