Hørsholm Kommune droppede i 2017 tilskud til børen, der selv passede deres børn, og sparer 1,4 mio. kr. årligt.

Hørsholm Kommune droppede i 2017 tilskud til børen, der selv passede deres børn, og sparer 1,4 mio. kr. årligt. Foto: Mostphotos

Penge til børnepasning tidligst næste år

Forligspartnerne positive - men det må vente i en svær økonomisk situation

Af
Fred Jacobsen

Selv om sympatien er der, bliver det tidligst i det næste budgetår, Hørsholm Kommune igen kan give tilskud til forældre, der gerne vil passe deres børn derhjemme frem for at sende dem i institution.

Det fastslår budgetforligspartierne Socialdemokratiet og Radikale efter at det konservative kommunalbestyrelsesmedlem Maj Allin Thorup (K) i et debatindlæg på ugebladet.dk på sit partis vegne har foreslået at genindføre tilskuddet.

Skal regne på det

"Det vil vi sådan set gerne. Men det var jo en besparelse, vi lagde ind, da tilskuddet blev fjernet. Og det kan vi ikke holde til i den nuværende situation. Jeg vil gerne se positivt på det, men det skal regnes godt igennem," lyder det fra den socialdemokratiske gruppeformand Niels Lundshøj.

Den radikale viceborgmester Henrik Klitgaard er helt på linje med Lundshøj og udelukker, at der kan gøre noget her og nu.

Det handler ikke om, at familierne ønsker betaling for at passe deres egne børn

I et debatindlægget skriver Maj Allin Thorup blandt andet, at det "bør ligge lige til højrebenet, at vi genindfører tilskudsordningen til hjemmepasning af børn under tre år" og argumenterer for, at det både sikrer familierne fleksibilitet og frigør institutionspladser, "som vi har hårdt brug for." Og henviser blandt andet til en prognose, der siger, at der inden for de nærmeste år vil mangle op imod 150 institutionspladser i kommunen.

Maj Allin Thorup skriver også, at hun på det seneste har fået flere henvendelser fra familier, som af forskellige årsager efterspørger en tilskudsordning til hjemmepasning.

"Det handler ikke om, at familierne ønsker betaling for at passe deres egne børn. Det handler derimod om, at vi lader pengene følge barnet, og gør det økonomisk muligt for nogle få familier at forlænge tiden hjemme med deres helt små børn," skriver kommunalpolitikeren, der over for Ugebladet understreger, at tilskuddet kun skal gælde de 0-3-årige.

FAKTA

  I forbindelse med budgetaftalen 2017 blev tilskud til forældre, der ville passer deres egne børn, afskaffet sammen med muligheden for at få tilskud til at få børn passet privat.

  Kommunen sparede en lille million kr. i 2017 og 1,4 millioner kr. årligt i årene frem til 2020.

  Forældre til 0-3-årige kunne få 7821 skattepligtige kroner om måneden pr. barn.

  Forældre til 3-6-årige kunne få 3887 kr. i tilskud.

  Forældre, der fik børnene passet privat, kunne få 75 procent af de dokumenterbare udgifter eller højst 3528 kr. om måneden.

  I 2015 blev 6-10 børn på 0-3 år passet hjemme af forældrene og 26 3-6-årige.

Publiceret 24 January 2019 16:30