Renè Leiholm, 43 år, var skoleleder på Rungsted private Realskole i fem år, indtil samarbejdet sluttede brat i juni sidste år.

Renè Leiholm, 43 år, var skoleleder på Rungsted private Realskole i fem år, indtil samarbejdet sluttede brat i juni sidste år. Arkivfoto

Tidligere skoleleder på RpR forfulgt af rygter:

Ønsker sandheden frem

René Leiholm, tidligere leder af Rungsted private Realskole, vil løfte sløret for, hvorfor han stoppede så brat. Det har han skriftligt meddelt skolens bestyrelse

Af
Morten Timm

“Det har aldrig været mit ønske, at det skulle gå, som det er gået...”.

Sådan siger 43-årige René Leiholm, tidligere skoleleder på Rungsted private Realskole (RpR), i et interview med Ugebladet.

Efter otte måneders tavshed vælger hovedpersonen i den opsigtsvækkende sag fra RpR nu at stå frem.

"Jeg har ikke noget at skjule i forhold til min tid på privatskolen," forsikrer han.

Siden nyheden om hans pludselige stop på skolen blev offentliggjort i juni sidste år, har han holdt sig ude af debatten og det forløb, der førte til, at han efter 20 års ansættelse - de sidste fem år som skoleleder på RpR - pludselig forsvandt fra den ene dag til den anden. Uden at sige farvel til kollegaer, elever og forældre.

Jeg har ikke noget at skjule i forhold til min tid på privatskolen

"Det var ikke noget, jeg ønskede. Og det var bestemt heller ikke måden, jeg havde drømt om at forlade skolen på," fastslår René Leiholm videre.

Det har været et forløb, der ikke kun er blevet spekuleret en masse i og som har udløst stribevis af rygter. Det har kastet privatskolen på Vallerød Banevej ud i en dyb krise.

De officielle meldinger lød fra starten, at han selv havde sagt op. At han selv ønskede at stoppe. De personer, der var chokerede og ulykkelige over den populære skoleleders exit, er stadig overbevist om, at der var tale om en fyring. At skolebestyrelsen ønskede ham fjernet - og fik ham fjernet.

Mange rygter

Skolebestyrelsen er fortsat helt tillukket om sagen, og den dækker sig ind under den meget omtalte fortrolighedsklausul, der er indeholdt i en fratrædelsesaftale, som René Leiholm underskrev i forbindelse med hans fratræden.

Det kribler i fingrene på mig for at få lov til at fortælle, hvorfor René stoppede, men det kan jeg desværre ikke

Hverken skolens ansatte, elever eller forældre har fået flere konkrete informationer om, hvad der lå bag det ophørte samarbejde.

"Det kribler i fingrene på mig for at få lov til at fortælle, hvorfor René stoppede, men det kan jeg desværre ikke," lød det fra et af bestyrelsesmedlemmerne på et informationsmøde i september. En kommentar som flere forældre har refereret over for Ugebladet.

Straks efter René Leiholms fratræden begyndte rygterne at svirre. Blandt forældre på skolen gik snakken om, at han havde haft en affære kørende med en kvindelig lærer. At han skulle have haft et upassende forhold til en 10. klasseelev. Og bestyrelsen meddelte, at der var konstateret økonomisk rod, så privatskolen risikerede et underskud på 1 million kroner.

Først mere end tre måneder efter det pludselige exit og på utallige opfodringer meldte bestyrelsen ud på et informationsmøde for forældrene, at der hverken var foregået noget moralsk anstødeligt - eller noget ulovligt.

Da var skaden allerede sket. Krisen på skolen var eksploderet som en håndgranat i skolegården. På få måneder sagde 14 medarbejdere deres job op, heraf otte-ni lærere. Der opstod stor splittelse i lærergruppen og en voksende frustration hos mange forældre og med en ligeså stor splittelse for og imod bestyrelsen, inden den hårdt presset og med begæring fra 178 forældreunderskrifter udskrev ekstraordinær generalforsamling til afholdelse på tirsdag 26. februar.

Nyt rygte var grænsen

René Leiholm havde aldrig forestillet sig, at han skulle stå frem i pressen og tale igennem Ugebladet.

Men han nåede grænsen for, hvad han vil finde sig i, da han forleden blev konfronteret med endnu et rygte. At han skulle lide af ludomani, spundet op omkring, at han spiller poker og ind i mellem deltager i turneringer. Rygtet blev blandt andet spredt via en forælder på skolen.

Ifølge rygtet skulle lidelsen endda være bekræftet af Leiholms ekskone, og det bliver sat ind i en sammenhæng med de påståede uheldige økonomiske forhold på RpR, som efter udskrivelsen af den ekstraordinære generalforsamling også er blevet trukket frem igen af bestyrelsen.

Rygtet blev ikke kun viderebragt til forældrene på Rungsted private Realskole, men tilgik også Ugebladet, som på den baggrund henvendte sig til René Leiholm.

Overfor Ugebladet afviser hans ekskone pure, at han skulle være ludoman, og hun skulle have udtalt sig til nogen om noget sådant.

Selv blev René Leiholm ganske enkelt så forarget, at han nu føler, at han må tage til genmæle.

"At en mand der er kommet på arbejde i 20 år uden en sygedag, og som altid har tilsidesat familiens behov og egne behov for at prioritere skolen, skulle være ludoman. Det er jo helt uhyrligt og absurd, det her. Jeg ved slet ikke, hvad det er, der sker," siger René Leiholm bestemt.

I alle mine 20 år på RpR har jeg passet mit job til fulde. Det har været hele mit liv, hele min identitet

Han tilføjer samtidig, at han er rystet over, at voksne mennesker omkring en skole - en pædagogisk virksomhed - kan stå bag sådan noget. Det gør ham faktisk vred.

"I alle mine 20 år på RpR har jeg passet mit job til fulde. Det har været hele mit liv, hele min identitet - og som skoleleder har jeg ofte haft arbejdsuger på over 65 timer. Jeg var på skolen stort set hver eneste dag, også i weekenden. Det hænger jo ingen steder sammen med, at jeg skulle være ludoman", fastslår Leiholm overfor Ugebladet.

"Der har aldrig i min tid på RpR været nogen kritik af min indsats eller mit virke. Hverken administrativt eller økonomisk. Tværtimod har bestyrelsen altid udtrykt stor tilfredshed – også til den seneste generalforsamling i maj", fortæller René Leiholm videre.

Jeg mener, at det er gået for vidt, og jeg har svært ved at sidde det overhørig, når jeg udsættes for den ene beskyldning efter den anden, der intet har på sig

"Og nu hvor jeg ikke længere er på skolen, skal jeg så høre, at der har været rod med det ene og det andet - og det der er værre".

"Jeg mener, at det er gået for vidt, og jeg har svært ved at sidde det overhørig, når jeg udsættes for den ene beskyldning efter den anden, der intet har på sig".

Har intet at skjule

Selv om René Leiholm har skrevet under på en fratrædelsesordning med en fortrolighedsklausul, mener han ikke, at klausulen forhindrer ham i at tilbagevise de usande rygter om hans person og om baggrunden for hans bratte stop på skolen.

Allerede få dage efter, at Leiholm havde forladt RpR, mærkede han fra skolens advokat første gang et pres om at holde mund om sin fratræden, idet hans bratte stop havde skabt røre og uro blandt de ansatte.

Han modtog et brev, hvor han blev truet med økonomiske sanktioner, fordi det formodedes, at han havde talt med nogen på skolen.

"Set fra andre advokater, jeg efterfølgende har talt med, havde det brev kun ét formål - at give mig mundkurv på. Og det virkede," konstaterer René Leiholm, der hurtigt begyndte at frygte et retsligt efterspil.

Det jeg faktisk er mest rystet over på en pædagogisk arbejdsplads som RpR, det er, at der kan komme en kultur, hvor det ikke er okay at ytre sig

"Den aftale er skruet sammen på en måde, så jeg ikke selv kunne overskue, hvor jeg kunne komme i klemme. Og jeg ønsker ikke at komme i klemme. I situationen tænker jeg, at jeg ikke tør sige noget, selv om det er en ualmindelig stor bet for mig".

"Det jeg faktisk er mest rystet over på en pædagogisk arbejdsplads som RpR, det er, at der kan komme en kultur, hvor det ikke er okay at ytre sig. Hvor der er ting, der ikke tåler dagens lys og ikke må blive talt om. Og sager der bliver håndteret på en så konfliktoptrappende måde. Det har jeg svært ved at forstå," siger René Leiholm til Ugebladet.

Ønsker det bedste

Han er godt klar over, at der sikkert spekuleres i tidspunktet for at stå frem - få dage før den ekstraordinære generalforsamling, men han afviser, at det har noget med payback at gøre.

”Jeg har ingen holdning til eller grundlag for at vurdere, hvem der skal sidde i RpRs bestyrelse. Jeg vil ønske, at der bliver sammensat den bestyrelse, som bedst kan drive skolen videre. Og for mig at se, er det vigtigt for skolen at kunne se fremad efter 26. februar. At der bliver sat et punktum. Nu skal der være ro, så man kan arbejde for det bedste for skolen. Og jeg ønsker kun det bedste for Rungsted private Realskole," siger René Leiholm, der er oprigtig ked af den situation, skolen står i nu.

Men samtidig føler han, at det er nødvendigt for ham at tilbagevise de rygter, der er opstået om grunden til hans fratræden.

Ikke til forhandling

"Det mener jeg må være nu - for jeg mener virkelig ikke, at det er rimeligt, at en række usande historier omkring min person skal være omdrejningspunkt på den generalforsamling. Jeg har rakt hånden frem til bestyrelsen med et ønske om en åben og ærlig offentliggørelse af baggrunden for mit bratte ophør på skolen. Og sandheden er altså ikke så farverig, som den er blevet gjort. Jeg blev opsagt på grund af uenighed om den pædagogiske linje på skolen og fik sammen med opsigelsen udleveret en fratrædelsesaftale, som ikke var til forhandling, og som jeg havde en kort frist til at beslutte om, jeg ville acceptere."

Han fortsætter:

"Jeg kunne aldrig finde på at sætte spørgsmålstegn ved, at det er bestyrelsen på Rungsted private Realskole, der suverænt beslutter, hvem der skal stå i spidsen for skolen - men ønsker man som bestyrelse et lederskifte, må det trods alt være bestyrelsens fornemste pligt at eksekvere og kommunikere det på en ordentlig måde”, fortsætter han.

Jeg synes, at det burde være oplagt, at anerkende, at jeg har en legitim interesse i at få renset mit navn

Han har også en væsentlig motivation for at ændre ved det eftermæle, han synes, at han har fået som skoleleder på RpR. Både i forhold til sine ledelsesmæssige dispositioner, tvivlen om de økonomiske forhold og alle rygterne, som han også er blevet konfronteret med i sin søgning efter nyt job.

"Jeg synes, at det burde være oplagt, at anerkende, at jeg har en legitim interesse i at få renset mit navn – også af hensyn til mine fremtidige karrieremuligheder. Men jeg er desværre på ny blevet mødt med afvisning og trusler om økonomiske sanktioner fra skolens advokat".

Mentalt hårdt og tungt

"Den sidste tid på RpR var en mentalt hård og tung tid. Det har fyldt meget hos mig, og så har jeg været rigtig ked af, at jeg ikke fik mulighed for at sige farvel."

Og så har jeg været rigtig ked af, at jeg ikke fik mulighed for at sige farvel

Selv kan René Leiholm ikke forestille sig, at han på noget tidspunkt vender tilbage til Rungsted private Realskole.

"Nej, det kunne jeg ikke tænke mig. Jeg kan ikke rigtig genkende den skole, jeg får refereret nu. Og jeg tror heller ikke, at det ville gøre noget godt for skolen, at jeg kom tilbage," slutter han.

Publiceret 24 February 2019 15:15