Tidligere driftsleder Knud Breum spillede en central rolle på førstedagen i Hannebjerg-retssagen.

Tidligere driftsleder Knud Breum spillede en central rolle på førstedagen i Hannebjerg-retssagen. Arkivfoto

'Slaget om Skoven' er i gang:

Ingen har set Knud Breum

Den tidligere driftsleder af materielgården i Hørsholm blev en central skikkelse på førstedagen i retssagen mellem Hørsholm Kommune og Hørsholm Lille Skole

Af
Fred Jacobsen

"Kender du denne mand," spurgte advokat Jens-Ole Dehn-Toftehøj og holdt ovenstående foto af den tidligere driftsleder på materielgården i Hørsholm, Knud Breum, op foran flere vidner. Det var der, kan vi allerede her afsløre, ingen der gjorde.

Det er der en idé med i den strategi, Hørsholm Lille Skoles advokat har lagt i sagen om at vinde hævd over 'Skoven', et omstridt areal på ca. 2800 kvadratmeter, som Hørsholm Kommune ejer, men som Hørsholm Lille Skole igennem 40 år har brugt som var det en del af skolens ejendom:

Retten skal overbevises om, at 'Skoven' er en så integreret del af Hørsholm Lille Skole, at kommunen enten skal aflevere den til skolen, sikre skolen brugsretten eller - som den sidste mulighed - at forbyde, at der bliver bygget på den.

Var der 100 gange

Her spiller områdets vedligeholdelse en væsentlig rolle: Mens Hørsholm Kommune hævder, at man jævnligt vedligeholder arealet som led i en generel plan, fastslår Hørsholm Lille Skole, at kommunen ikke har rørt et blad eller en gren før i vinteren 2015, hvor der blev fældet nogle træer, og så igen i efterårsferien 2018, hvor området blev ryddet for buske og en del træer fældet i en meget omstridt 'aktion'.

Her kommer Knud Breum bogstaveligt talt ind i billedet: Kommunen hævder, at han har været i området "mere end 100 gange". Problemet er bare - set fra Hørsholm Lille Skoles side - at ingen ved, hvem Knud Breum er. Ingen af de adspurgte har set ham i området de seneste næsten 40 år.

Lars Bentsen, tidligere pedel og senere lærer fra 1979 til 2015, svarer "Nej!" på spørgsmålet, om han havde set Knud Breum.

Louise Sylvester, elev fra 1980 til 1989: "Har aldrig set den mand før."

Jacob Schougaard, tidligere elev fra 1989-95 og vikar fra 2000 til 2002: "Nej, ham har jeg aldrig set."

Michael Jørgensen, lærer på skolen siden 1994: "Ham har jeg aldrig set."

Det var renafdrift

Jacob Schougaard så imidlertid torsdag 18. oktober - i efterårsferien - to mænd i færd med buskrydder og motorsav i området og fik efter forespørgsel at vide, at der var tale om en almindelig vedligeholdelse. Han fik også den nuværende, dengang nye, driftsleder Christian Thor Schlichting i tale, som over for Schougaard bekræftede, at arbejdet var almindelig vedligeholdelse. En nabo til skolen, Karsten Eckert, havde samme dag også lagt mærke til, at der var nogle maskiner i gang i 'Skoven'.

Et andet vidne, skovrider Karsten Raae, der er seniorkonsulent hos Skovdyrkerne, kaldte i vidneskranken fremgangsmåden i 'Skoven' som 'renafdrift', som er et fagudtryk for, at man "enten vil plante noget andet eller vil noget helt andet med arealet".

Karsten Raae oplyste, at han af formand for Hørsholm Lille Skoles bestyrelse, Søren Andersen, var blevet bedt om en vurdering af den meget omtalte rydning.

Ni vidner

På retssagens førstedag førte Hørsholm Lille Skole ni vidner, som var en tidligere ansat på plejehjem Hannebjerg, en forældre, en tidligere pedel og lærer, to tidligere elever, en tidligere skoleleder, en nuværende lærer, en nabo til skolen, Karsten Eckert, og skovrider Karsten Raae.

Der var i de ni vidneforklaringer også beskrivelser af området, der gik igen: "skovvildtagtigt", "vildt voksende", "et vildnis", "vildt voksende", "et store vildnis" og "en trylleskov, en jungle" var nogle af de ord, vidnerne brugte for at beskrive området.

Retssagen fortsætter torsdag med Hørsholm Kommunes vidner samt procedure, replik og duplik.

Publiceret 25 February 2019 18:00