Gruelund siger tillykke til borgmesteren med borgmesterkæden. Nu kan Slotved give tilbage til et tillykke med ridderkorset.

Gruelund siger tillykke til borgmesteren med borgmesterkæden. Nu kan Slotved give tilbage til et tillykke med ridderkorset. Arkivfoto

Kovending: Nu vil Thorkild alligevel have sin reception

Tidligere aflyst reception for ridderkorsmodtager Gruelund finder nu sted alligevel

Af
Fred Jacobsen

Da Thorkild Gruelund i slutningen af oktober sidste år fik nys om, at Dronningen ville tildele ham ridderkorset og slå ham til Ridder af Dannebrog, var han stolt og glædede sig til en reception, der skulle holdes for ham i anledning af hans 25 års jubilæum som kommunalbestyrelsesmedlem i Hørsholm. Og hvor han ville præsentere sit ridderkors.

En måned senere aflyste han sin egen reception i vrede og skuffelse over, at Hørsholm Kommune havde valgt at anke Taksationskommissionens afgørelse i en strid om færdselsretten til Gruelunds værtshus Hubertus.

"Jeg er helt ubeskriveligt skuffet. Jeg kan jo ikke gå og høre på taler fra folk, jeg er midt i en retssag med. Derfor er det bedst at skrinlægge den fest."

Tiden læger mange sår, og der har været mange gode samtaler

Siger tak til Dronningen

Det bliver den så alligevel ikke: For når Thorkild Gruelund mandag 25. marts om formiddagen har været hos Dronningen for at sige tak for ridderkorset, bliver der om eftermiddagen holdt en reception for den 71-årige lokalpolitiker. Det er borgmester Morten Slotved, der både har indstillet Thorkild Gruelund til ridderkorset og inviterer til receptionen.

Han bad om det

"Ved 25 års jubilæum indstiller vi kommunalbestyrelsesmedlemmer til ridderkorset og holder en reception, "oplyser borgmester Morten Slotved og tilføjer, at det sker på Thorkild Gruelunds foranledning.

"Han har bedt om det, " siger borgmesteren til Ugebladet.

Hovedpersonen selv begrunder sin kovending med, at aflysningen skete på et tidspunkt, hvor han befandt sig "i orkanens øje".

"Tiden læger mange sår, og der har været mange gode samtaler," tilføjer Thorkild Gruelund, der dog ikke ønsker at kommentere, om receptionen er udtryk for en forsoning mellem Gruelund, den konservative byrådsgruppe og den lokalepartiforening. Og han forsvarer med et bestemt nej på spørgsmålet, om han fortryder den første aflysning af receptionen.

"Jeg fortryder ikke noget," forsikrer Thorkild Gruelund.

Mægling er slut

Vejsagen var dråben, der fik bægeret til at flyde over for både den konservative vælgerforening og gruppen i kommunalbestyrelsen: Kort før jul, 21. december, på Gruelunds 71 års fødselsdag, meddelte borgmester Morten Slotved og vælgerforeningens formand Tomas Dyrbye, at Thorkild var smidt ud af gruppen og at man i partiet ville indlede en ekslusionssag.

Thorkild Gruelund har siden ikke deltaget i gruppens møder, men er fortsat medlem af Det Konservative Folkeparti. Og et mæglingsforsøg, som formanden for Nordsjællands Storkreds, Jesper Roulund, stod for, er afsluttet.

"Jeg har holdt møder med Morten Slotved, Thorkild Gruelund og Tomas Dyrbye og foretager mig ikke mere. Morten Slotved og gruppen må finde ud af det nu," siger Jesper Rould til Ugebladet.

Ifølge Ugebladets oplysninger er den samlede konservative byrådsgruppe fortsat ikke indstillet på at tage Gruelund tilbage. Det sker kun, hvis han "lægger sig fladt ned" og bakker op om gruppen og borgmesteren.

Gruelund blev valgt ind i kommunalbestyrelsen 1993 og er siden blevet genvalgt syv gange, senest i november 2017, hvor han fik et flot valg med 388 personlige stemmer, hvilket placerede ham som nummer fire på top 10-listen. De seneste tre valgperioder har han været formand for Social- & seniorudvalget, og det er han fortsat.

Nye regler

I øvrigt vil Hørsholm Kommune ændre sin procedure for indstilling af kommunalbestyrelsesmedlemmer til ridderkorset: Hvor det hidtil har været reglen, at man indstilles efter 25 år, vil det fremover være sådan, at man kan indstilles efter fire perioder, 16 år, når man er i sin femte perioder.

Efter denne regel fik otte medlemmer af byrådet i nabokommunen Fredensborg for nylig tildelt ridderkorset.

SAGEN KORT

  5. december 2018 advarer Tomas Dyrbye, formand for den konservative vælgerforening i Hørsholm, i en pressemeddelelse Thorkild Gruelund mod at eksponere sig selv i hans sag mod Hørsholm Kommune i en privat sag om færdselsret. "Koncentrér dig om politik og stop med den offentlige eksponering af private sager," lyder partiformandens opfordringen.

  Gruelund svarer igen: "Jeg er altid ærgerlig over en dårlig sag i Hørsholm Kommune. Det vil dog ikke forhindre mig i at udtale mig."

  21. december melder Det Konservative Folkeparti i Hørsholm og borgmester Morten Slotved ud, at Thorkild Gruelund ikke længere er del af den konservative gruppe i kommunalbestyrelsen. De forventer, at han melder sig ud af partiet og stiller sit mandat til rådighed. Begrundelse: "Summen af sager, hvor Thorkild ikke har arbejdet loyalt med gruppen". Desuden har han ikke villet give borgmesteren sin fulde opbakning.

  Thorkild Gruelund afviser at forlade byråd og parti.

  27. december: Thorkild Gruelund erklærer sin fulde opbakning til borgmesteren og inviterer til en snak om sagen. Morten Slotved kvitterer med et "jeg tror det er sundt, vi tager en snak"

  6. januar 2019: Tomas Dyrbye oplyser, at en eksklusionssag er sat i værk. "Thorkild Gruelund er ikke længere medlem af den konservative gruppe. Derfor kan han ikke sidde i kommunalbestyrelsen. Hvis han ikke selv vil trække sig, må vi ekskludere ham."

  24. januar: Eksklusionssagen er sat i bero. Formanden for Nordsjællands Storkreds, Jesper Roulund, går ind og mægler i sagen.

  Marts: Jesper Roulund erklærer mæglingen for afsluttet. Gruelund er fortsat udelukket fra byrådsgruppen.

Publiceret 19 March 2019 07:00