Else og Finn Rasmussen byttede i tide 300 med 100 kvadratmeter.

Else og Finn Rasmussen byttede i tide 300 med 100 kvadratmeter. Foto: Fred Jacobsen

Få nu hytten solgt:

Er du 80 er det for sent

Else og Finn Rasmussen byttede i tide 300 kvadratmeter med 100 - det er de glade for i dag

Af
Fred Jacobsen

Det var svært. De følte sig for unge og friske. Især Finn havde ikke lyst til "at flytte op til de gamle mennesker".

Men det er her, på Mariehøj Allé i Hørsholm, de bor nu, Else og Finn Rasmussen. De er begge 80 år , har været gift i 55 år og har boet i Hørsholm i 16 år. Og de er glade for deres 100 kvadratmeter.

"Det er rigeligt," siger Else, som især er glad for, at det er 100 kvadratmeter uden trapper. For trapper, siger de begge, er det værste, når man kommer op i alderen. Og Else Rasmussen er ikke i tvivl om, hvad hun vil råde folk, der nærmer sig pensionsalderen og sidder i et stort hus, der bare bliver tommere og tommere.

"Få den knaldhytte solgt! Når du er 80, så er det for sent," lyder det bestemt.

Tomme værelser

Ægteparret Rasmussen drev en en gros virksomhed inden for optik fra ejendommen i Værløse. Huset var på 300 kvadratmeter nær Hareskoven, og de havde et godt og travlt liv med mange rejser. De var sunde, friske og raske. Men Else var ved at være træt af huset. Børnene, to drenge, var for længst rejst væk.

"Værelserne var tomme. Jeg gik med den tanke at komme væk og prøve noget nyt," fortæller Else Rasmussen.

Nej tak første gang

Hun havde været til en fast, hvor hun snakkede med nogle venner, der var flyttet fra deres store hus - og de kom i kontakt med Andelsforeningen Mariehøj. De blev skrevet op, fik et tilbud om en rækkehus, men sagde i første omgang nej tak.

Jeg gik med den tanke at komme væk og prøve noget nyt

"Vi følte os for unge og for friske," husker Finn Rasmussen, der ikke var så klar til at rykke som Else.

Hun insisterede imidlertid, og da de så fik det næste tilbud - om det rækkehus, de nu bor i - huggede de til. Det er de begge - også Finn - glade for.

"Det var godt, hun var så vedholdende," lyder det fra Finn Rasmussen, der, som han selv udtrykker det, "var heldig med at få firmaet solgt til en konkurrent", hvorefter ægteparret Rasmussen i en alder af 64 kunne tage springet fra 300 kvadratmeter med store lamper og mange store møbler til en tredjedel. Alene det er en udfordring.

Lejede stort lagerrum

"Vi lejede et stort lagerrum i Skovlunde til kontormøblerne og inviterede så naboer og børn til at hente, hvad de gerne ville have. Vi havde en del store møbler, som vi skulle have afviklet," husker de tilbage og fortæller, at de tidligt i processen valgte de møbler, de villa have med til stuen i den mindre lejlighed: Spisebordet, seks stole, reolen, klaveret, to sofaer og et par stole til stuen. Det er stort set også det møblement, der er i boligen i dag.

"Ja, så er der også en del på loftet. Jeg er lidt af en gemmertype," indrømmer Finn Rasmussen, som på spørgsmålet, om han kunne overskue at bo i et 300 kvadratmeter stort hus i den tilstand, han nu er i som 80-årig, svarer:

Det er ikke billigt at leve i den tredje alder

"Det ku' jeg godt," men så straks tilføjer: "Det ku' jeg jo nok ikke alligevel."

Dyrt pensionistliv

Else og Finn Rasmussen mener, at man allerede i 50 og 60 års alderen skal begynde at tænke over, hvordan man vil indrette sig til den sidste del af livet. Det er nemlig ikke noget, man gør med et knips på fingrene.

"Det er ikke billigt at leve i den tredje alder. Det er dyrt at være pensionist, "siger de henviser blandt andet til at der mangler billige boliger itl pensionister i en by som Hørsholm.

Publiceret 19 March 2019 17:30